Η εβδομάδα του ΠΑΣΟΚ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Είμαστε στην τελική ευθεία των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος γύρος της προεδρικής εκλογής και η μάχη κορυφώνεται από τους υποψήφιους προέδρους. Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουμε επίσης στην εβδομάδα όπου θα ολοκληρωθεί στην Κ.Ε. του προσεχούς Σαββάτου το πλαίσιο ή ο οδικός χάρτης των εκλογών της 24ης Νοεμβρίου και της 1ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη προέδρου. Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου μπαίνουν οι πινελιές για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους βουλευτές της ΝΔ. Ας ξεκινήσουμε.

Το ντιμπέιτ του ΣΥΡΙΖΑ

Θα αρχίσω τη σημερινή στήλη όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μου είπαν ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι τρέχουν για να αυξήσουν την επιρροή τους, αλλά ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις για το ντιμπέιτ. Τους άρεσε η διαδικασία που έγινε στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ των υποψηφίων και σκέπτονται να γίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, υπάρχει σκέψη, εάν συμφωνήσουν, να γίνουν ακόμα και δυο. «Ας αποφασίσουν το ένα και βλέπουμε», μου είπε πρόσωπο που γνωρίζει τι γίνεται στο παρασκήνιο. Καλό!

Ο ρόλος του Φάμελλου

Μου είπαν, επίσης, ότι ο Σωκράτης Φάμελλος, που προ ημερών ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, δεν καταφέρνει να συσπειρώσει σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο που είχε απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ένας πρώην υπουργός που ανήκει στην ομάδα των «87» μου επεσήμανε ότι υπάρχει γκρίνια από συνοδοιπόρους του, αλλά ταυτόχρονα όμως κάνουν υποχώρηση για να μην επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν αποκλείεται επίσης, όπως μου είπαν, να τον συναντήσει και ο Αλέξης Τσίπρας – λίαν συντόμως.

Κινείται ο Κασσελάκης

Όλοι ρωτάνε τι γίνεται με τον Κασσελάκη και γιατί δεν ανακοινώνει την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος το έχει αποφασίσει. Είναι δεδομένη η υποψηφιότητά του, αλλά δεν θέλει να την ανακοινώσει ακόμη. Ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι της επικοινωνίας που το ξέρει καλά και δεν επιθυμεί να κινηθεί όπως οι άλλοι συνυποψήφιοί του.

Η σύναξη του πρώην

Μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μια κίνηση που συζητήθηκε αρκετά και βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην ανατολική Αττική όπου συναντήθηκε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τοπικές οργανώσεις. Και δεν ήταν μόνο συνάντηση, όπως μου είπαν, αλλά έγινε και γεύμα με θαλασσινούς μεζέδες και ποτό. Εκεί φάνηκε ότι ο Κασσελάκης που είχε εκ δεξιών στο τραπέζι που έτρωγε, τον Ευάγγελο Αντώναρο, δεν κάνει πίσω και εμφανίζεται αισιόδοξος για την επανεκλογή του.

Οι περιοδείες του Πολάκη

Από την άλλη πλευρά ο Παύλος Πολάκης έκανε έναρξη του προεκλογικού αγώνα από τα Χανιά, την ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια. Από εκεί είπε πολλά για το πώς πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και έδειξε αισιόδοξος, όπως μου είπε πρόσωπο που τον είδε και μίλησε μαζί του, για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι πράσινες αγωνίες

Και να πάμε στο ΠΑΣΟΚ όπου όλα κινούνται γύρω από την κινητοποίηση που κάνουν τα γραφεία των υποψήφιων προέδρων του κόμματος. Μαθαίνω ότι έχουν σπάσει τα τηλέφωνα με κλήσεις σε όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ενώ μου λένε πως έχουν βρει μέχρι και τηλεφωνικούς αριθμούς ψηφοφόρων που είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Η πρόβλεψη Μητσοτάκη

Ποιος πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως θα κερδίσει τη μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Έμαθα πως, σε συζήτηση που είχε με κοντινό του πρόσωπο και συχνό συνομιλητή της επικαιρότητας, «βλέπει» Νίκο Ανδρουλάκη. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται βέβαιο πως θα είναι ένας εκ των δύο πρώτων των εσωκομματικών εκλογών, που σημαίνει πως θα περάσει στον δεύτερο γύρο για να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Με ποιον θα κοντραριστεί; Μάλλον με τον Χάρη Δούκα.

Στην πρώτη γραμμή οι παπανδρεϊκοί

Την Πάτρα επισκέφτηκε χθες ο Χ. Δούκας όπου είχε και την προεκλογική του ομιλία ενόψει της 6ης Οκτώβρη. Μου είπαν χωρίς υπερβολή ότι είχε γύρω στα 500 άτομα και στην πρώτη σειρά ήταν όλα τα στελέχη που στήριξαν την προηγούμενη φορά τον Γιώργο Παπανδρέου. Από τον Κατσιφάρα μέχρι τον επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον δήμο Πατρέων, Βασίλη Αϊβάλη.

Επιθέσεις σε Δούκα

Έναν Χάρη Δούκα, που προ ημερών έκανε μια δήλωση αιχμηρή για τον Νίκο Ανδρουλάκη λόγω των επιθέσεων που δέχεται από πρόσωπα που υποστηρίζουν τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τρολ του διαδικτύου όπως μου είπαν υποστηρικτές του. Δεν φθάνει όμως μόνο αυτό, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων που πάει καλά, δέχεται συντονισμένες επιθέσεις και από συστήματα που δεν θέλουν με τίποτα την επανεκλογή του. Είναι χαρακτηριστική η αγάπη που έχουν πολλοί επώνυμοι δημοσιογράφοι για τη Διαμαντοπούλου.

Οι Απαράδεκτοι και η Διαμαντοπούλου

Πάντως η Άννα Διαμαντοπούλου έχει μπει δυνατά στα τελευταία χιλιόμετρα της εσωκομματικής κούρσας και στόχος της είναι να μπει στον δεύτερο γύρο. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να τεθεί εκτός παιχνιδιού ο Χ. Δούκας και εκεί δίνει όλες τις δυνάμεις της. Τι είδα όμως χθες μετά από παρότρυνση φίλου, καθώς λόγω Κυριακής δεν το είχα προσέξει; Σύναξη με τον Σταμάτη Φασουλή και το βασικό τιμ της ομάδας των Απαράδεκτων, δηλαδή Γιάννη Μπέζο, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Σπύρο Παπαδόπουλο. Η πρώην υπουργός παίζει αυτό το παιχνίδι θέλοντας να μιλήσει και σε άλλο κοινό.

Η ώρα των βουλευτών

Πάμε και στη Νέα Δημοκρατία. Είναι η εβδομάδα των γαλάζιων βουλευτών, καθώς ο πρωθυπουργός θα τους συναντήσει ανά ομάδες, με στόχο να υπάρξει μια καλύτερη σχέση μαζί τους και να πέσουν οι τόνοι. Δεν είναι και πολύ αισιόδοξοι πολλοί βουλευτές ότι αυτές οι συναντήσεις θα αλλάξουν κάτι προς το καλύτερο, αλλά τουλάχιστον, όπως μου είπαν από την ομάδα των 11 που κατέθεσαν και την πρώτη ερώτηση, κάτι είναι αυτό από την αδυναμία επικοινωνίας.

Πρόσωπο κλειδί

Ο πρωθυπουργός μού λένε θέλει να υπάρξει ένα πρόσωπο κλειδί και αυτό να μην είναι η αδελφή του μόνο που παίζει ρόλο για να λειάνει γωνίες και να βελτιώσει το κλίμα στην Κ.Ο. Δεν έχουν ανταποκριθεί έως τώρα ιδιαίτερα ο Σταύρος Καλαφάτης και ο Μιχάλης Μπεκίρης που είναι στο Κοινοβούλιο σε πόστα κρίσιμα που έρχονται και σε επαφή με τους βουλευτές. Ο Γιώργος Μυλωνάκης που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο που παλαιότερα τον έπαιζε και ο Γιάννης Μπρατάκος.

Για χαλαρό ποτάκι στο Μαξίμου

Έτσι, στον απόηχο της πολυσυζητημένης ερώτησης για τα «κόκκινα» δάνεια που κατέθεσαν στη Βουλή οι 11 της Νέας Δημοκρατίας (που στην πορεία έγιναν 10 με τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά), η κυβέρνηση επιχειρεί να συσφίξει όσο περισσότερο τις σχέσεις με τους «γαλάζιους» βουλευτές, για να μην υπάρχουν άλλες ανάλογες κινήσεις στο μέλλον. Αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καλέσει τους βουλευτές που δεν είναι υπουργοί για ένα χαλαρό ποτάκι και καναπεδάκια στο Μέγαρο Μαξίμου. Το εάν θα γίνει σε εσωτερικό χώρο, στην ταράτσα ή σε άλλο σημείο, θα εξαρτηθεί από τον καιρό. Θυμίζω ότι πριν από τις ευρωεκλογές ο Κ. Μητσοτάκης είχε αρχίσει να βλέπει κατ’ ιδίαν τους βουλευτές του και, όπως μαθαίνουμε, αυτές οι συναντήσεις θα πυκνώσουν τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα θα δοθεί συνέχεια και στην ενημέρωσή τους από τους υπουργούς. Η αρχή έγινε την περασμένη Τρίτη από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, στην οποία πήγαν περίπου 50 βουλευτές και σειρά παίρνει την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Έχει κάνει ήδη τη σχετική κινητοποίηση καλώντας προσωπικά τους βουλευτές. Ο υπουργός Υγείας προ ημερών έκανε το τραπέζι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων (εκεί δηλαδή που συζητούνται τα νομοσχέδιά του πριν οδεύσουν προς την Ολομέλεια). Το σχετικό δείπνο πραγματοποιήθηκε στην Αθηναϊκή Λέσχη, παρουσία επίσης του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργου Μυλωνάκη, και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρου Καλαφάτη. Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, από την άλλη πλευρά, για να συσφίξει τις σχέσεις με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που μετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (που συζητούνται τα δικά του νομοσχέδια) τους κάλεσε για φαγητό στη γνωστή ταβέρνα του «Καραβίτη», στο Παγκράτι. Πολιτικό μασάζ μεταξύ τυρού και αχλαδίου.

Η διάταξη για τα διατηρητέα

Οι διαμαρτυρίες για αύξηση του ορίου απόκτησης golden visa στις 800.000 ευρώ από κατασκευαστικές εταιρείες και επενδυτές ακινήτων από 1η Σεπτεμβρίου όταν και ίσχυσε ήταν μεγάλες. Διαμαρτυρίες όμως που έσπευσε να καταλαγιάσει η κυβέρνηση με εξαιρέσεις που αφήνουν το ελάχιστο όριο στις 250.000 ευρώ. Χαρακτηριστικότερη όμως είναι η πρόβλεψη του νέου νόμου που λέει ότι θα μπορεί κάποιος να χτίζει σε κτίριο με διατηρητέα μέρη. Όπου για παράδειγμα μπορεί να είναι διατηρητέα μόνο η όψη του κτιρίου και ο κατασκευαστής να δημιουργήσει όσα διαμερίσματα επιθυμεί πίσω από αυτήν χωρίς να έχει περιορισμούς από τις διατάξεις του νόμου για τα διατηρητέα, καθότι μόνο ένα μέρος του ακινήτου εμπίπτει σε αυτές.

Η βάφτιση του υιού Μαρινάκη και τα πηγαδάκια

Και το όνομα αυτού Δημήτρης. Βαφτίστηκε το Σάββατο το πρωί ο υιός του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, και της συζύγου του, Κατερίνας Μαχαιριώτη, με δύο νονές: την Άννα Ροκοφύλλου και τη Μαρία Μαυροματίδου. Το μυστήριο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου, ενώ το παρών έδωσε ο πρωθυπουργός λίγες μόλις ώρες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Ρώτησα για τα πηγαδάκια.  Έτσι, έμαθα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για πολλή ώρα με τον πρώην βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Στέλιο Νικηφοράκη, και άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Μητσοτάκη. Θυμίζω ότι υπάρχει και κουμπαριά, αφού ο Νικηφοράκης έχει βαφτίσει τον γιο του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επί μακρόν, ενώ το παρών στη βάφτιση και στο γεύμα που ακολούθησε στην Κηφισιά έδωσαν όλοι οι πρώην και νυν ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου. Και εκεί οι συζητήσεις ήταν μακρές μεταξύ των Γρηγόρη Δημητριάδη, Σταύρου Παπασταύρου, Γιάννη Μπρατάκου, Γιώργου Μυλωνάκη, Άκη Σκέρτσου, Μάκη Βορίδη, Χρήστου Ζωγράφου, Στέλιου Κουτνατζή, Γιώργου Αμυρά. Έμαθα, επίσης, πως δεν έλαβαν προσκλήσεις επιχειρηματίες. Εμείς ευχόμαστε να τους ζήσει ο νεοφώτιστος Δημήτρης!

Τι τζιράρει η εταιρεία της οικογένειας Γερουλάνου

Ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι από τις περιπτώσεις πολιτικών που πριν μπουν στην πολιτική είχαν ήδη στις πλάτες τους μία επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η οικογένειά του έχει συμμετοχή στην εταιρεία «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς», η οποία αποτελεί μία από τις ελάχιστες υγιείς και αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κλάδο που τα τελευταία χρόνια έχει δει πολλά να συμβαίνουν. Για του λόγου το αληθές ο τζίρος της το 2022 ήταν 52,7 εκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά κέρδη 2,72 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η οικογένεια Γερουλάνου διέθεσε σημαντικό ποσοστό στον ισπανικό κολοσσό των ψαριών, Grupo Profand, βλέποντας μία ευκαιρία να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο τόσο σε επίπεδο δικτύων διανομής αλλά και σε επίπεδο οικονομικής ρευστότητας. Διαφεύγοντας από τη λογική πως, όταν μία επιχείρηση είναι οικογενειακή, δεν αφήνει χώρο σε τρίτους, κάτι που στην Ελλάδα ισχύει αρκετά έντονα. Την επιχείρηση διαχειρίζεται η γυναίκα του, Λάρα Μπαράζι, η οποία χαίρει σεβασμού και εκτίμησης στην αγορά των τροφίμων, καθότι θεωρείται ότι εκείνη έχει συμβάλει τα μέγιστα, ώστε η επιχείρηση να είναι επιτυχημένη και κερδοφόρα έως και σήμερα.

«Κληρώνει» για Avramar

Και αφού σας λέω για ψάρια, σύντομα αναμένεται λευκός καπνός για την Avramar, τον μεγαλύτερο παίκτη του κλάδου στην Ελλάδα. Η διαδικασία προχωρά με ταχείς ρυθμούς και εκκρεμεί η ανάδειξη του επενδυτή που θα είναι και ο νέος της ιδιοκτήτης. Σας θυμίζω ότι στην τελική φάση πέρασαν το ισπανικό fund Atitlan, την ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Philosofish και τον αραβικό όμιλο Aqua Bridge.

«Πυρετός» για νέες εξαγορές και επενδύσεις στην εκπαίδευση

Οι εξαγορές της Σχολής Μωραΐτη και του Κωστέα Γείτονα από τον κολοσσό Inspired Group αλλά και του International School of Athens που ανήκε στην οικογένεια Δασκαλάκη (BCA College) αποτελούν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης. Ακούω όμως ότι το ενδιαφέρον παραμένει έντονο και για άλλες κινήσεις με διαρκείς συζητήσεις στον κλάδο, που σε λίγο καιρό σε τίποτα δεν θα θυμίζει αυτό που είναι σήμερα. Εκτός από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και για την τριτοβάθμια, καθώς άνοιξε η όρεξη σε μεγάλα funds και πανεπιστήμια του εξωτερικού να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μου έλεγε άνθρωπος με γνώση της αγοράς ότι ακόμα και σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα επιλέξουν τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη, προσφέροντας μία οικονομικότερη λύση σπουδών με τη σφραγίδα τους στη γηραιά Ήπειρο, σε αντίθεση με την Αμερική όπου το κόστος διδάκτρων αγγίζει κατά περίπτωση ή και υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα η έντονη οικοδομική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Αθήνας –κατά κύριο λόγο– δημιουργεί ανάγκες για νέες εκπαιδευτικές μονάδες. Σας θυμίζω ότι και ο εφοπλιστής Προκοπίου πρόκειται να δημιουργήσει πανεπιστήμιο εντός του Ελληνικού.

Zakcret: Από την πρόταση εξαγοράς στην ανάπτυξη

Αθόρυβα και σταθερά συνεχίζει να αναπτύσσεται η ελληνική εταιρεία πώλησης αθλητικών Zakcret, η οποία έχει ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ανήκει στην οικογένεια Χαϊκάλη. Πριν από περίπου δύο και κάτι χρόνια είχε δεχτεί προσέγγιση από τον σερβικό όμιλο Sportvision. Ωστόσο οι συζητήσεις έμειναν απλά συζητήσεις. Και η Zakcret συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το 2023 τζίραρε 49,31 εκατομμύρια ευρώ από 43,57 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και φέτος άνοιξε δύο νέα καταστήματα σε Γλυφάδα και Γαλάτσι. Τα καθαρά της κέρδη το 2023 ήταν 598,92 χιλιάδες ευρώ από 413,76 χιλιάδες ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Σε έναν κλάδο όπως αυτός των αθλητικών, όπου υπερισχύουν οι πολυεθνικές όπως η βρετανική JD Sports (JD, Cosmos Sport, Sneaker 10) αλλά και η Intersport, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιχειρηματικές προσπάθειες όπως αυτές των Χαϊκάληδων που γνωρίζουν καλά την αγορά αυτή, δραστηριοποιούμενοι ήδη από το 1975.