Το σοβαρό θέμα της βίας μεταξύ ανηλίκων

Καλημέρα και καλή δύναμη σε όλους. Με όσα βλέπουμε γύρω μας, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε όσα σοβαρά συμβαίνουν στις μικρές ηλικίες, καθώς έχουμε πλέον πολλά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Η στήλη επέλεξε σήμερα να ξεκινήσει με αυτό το θέμα, καθώς είναι πολύ σοβαρό και μάλιστα συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι αυτά τα σοβαρά θέματα της καθημερινότητας με τα οποία πολλές φορές δεν ασχολούνται οι πολιτικοί μας και για τα οποία αποφάσισε μέτρα η κυβέρνηση. Στα αμιγώς πολιτικά, όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ τρέχουν στο φίνις με συγκεντρώσεις, ομιλίες και συνεντεύξεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης παίζει με τα νεύρα όλων όσων δεν ανακοινώνει, ενώ στο μιντιακό πεδίο μαθαίνω πως ετοιμάζεται η έκδοση της Ελευθεροτυπίας. Ξεκινάμε…

Τρομάζει η βία ανηλίκων

Πριν από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο όπου αποφασίστηκαν μέτρα για τη βία των ανηλίκων, είχαν πάει στο Μέγαρο Μαξίμου από τα αρμόδια υπουργεία στοιχεία για την παραβατικότητα των νέων. Τα στοιχεία, όπως έμαθα, ήταν σοκαριστικά και έγινε εκτενής σύσκεψη με ειδικούς και καθηγητές πανεπιστημίου πριν αποφασιστούν τα μέτρα. Το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, αλλά δεν θα αφήσουν όμως και ανεξέλεγκτη την κατάσταση. Γι’ αυτό και λόγω της εισήγησης διακεκριμένων ψυχολόγων, η συμπεριφορά θα λειτουργεί ως απλό ελαφρυντικό.

Προσλήψεις ψήνονται

Θα εστιάσω στην είδηση που βγήκε από το υπουργικό συμβούλιο περί 20.000 προσλήψεων στο ΕΣΥ και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να κάνει προσλήψεις, αλλά εδώ το ζήτημα είναι η μοιρασιά και, απ’ ό,τι μου είπαν, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Πυροσβεστική και στην Ελληνική Αστυνομία θα πέσει το βάρος.

Ανάσες στους αγρότες

Αυτό που καίει, όμως, την κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει και τις σχέσεις της με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Η στήλη είχε αποκαλύψει προ ημερών τις συζητήσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Θα έρθει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των κατακόκκινων, όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά περισσότερους από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Παράλληλα, θα παίξει πολύ δυνατά επικοινωνιακά το επόμενο διάστημα τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο από το 2025.

Το μαραθώνιο υπουργικό, τα πηγαδάκια και ο αργοπορημένος υπουργός

Τέσσερις ώρες διήρκεσε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το οποίο είχε βαριά θέματα στην ατζέντα, κυρίως προγραμματισμού για τη νέα χρονιά, καθώς παρουσιάστηκε ο οδικός οικονομικός χάρτης για το 2025, ο οποίος εντάσσεται στο νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει ορίζοντα 4ετίας. Από τις 10:30 άρχισε να μπαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, και ακολούθησαν πολλοί υπουργοί. Στο παρά ένα και τρεχάτος μπήκε μιλώντας στο τηλέφωνο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ωστόσο ο πιο αργοπορημένος ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μπήκε ένα τέταρτο μετά την έναρξη του υπουργικού, δηλαδή 11:15. Ρώτησα και έμαθα τον λόγο της καθυστέρησης. Είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ μία μέρα πριν είχε δώσει το παρών με τη σύζυγό του στην αφιερωμένη στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου συναυλία «Τραγουδάμε για την Ίμβρο, για τα παιδιά και τα σχολεία μας», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Πάντως πέραν των κυβερνητικών παρεμβάσεων, στα πηγαδάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου συζητούσαν για τη γιορτή της Παρασκευής στη Ρηγίλλης, όπου η ΝΔ θα «σβήσει» τα 50 κεράκια της. Η προετοιμασία που γίνεται είναι μεγάλη και στόχος είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας μετά και τη διαγραφή Σαλμά και την εσωκομματική κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από βουλευτές της ΝΔ.

Κινητοποίηση για Ρηγίλλης

Την ίδια στιγμή, στην προσπάθεια της ΝΔ για επανασυσπείρωση και επανεκκίνηση, γίνεται μεγάλη κινητοποίηση για την προσεχή Παρασκευή, ημέρα γενεθλίων του κόμματος. Συμπληρώνονται τα 50 έτη από την ημέρα ίδρυσης της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και θα εορταστεί με εκδήλωση όπου ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόντων, όπως έμαθα, εκτός απρόοπτου, και των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του πρώην προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η Προεδρία και ο Μεϊμαράκης

Πάντως ο αγαπητός στη στήλη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή Βαγγέλας για τους φίλους του, δεν παίζει όπως έμαθα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επειδή κυκλοφορούν πολλά και διάφορα σενάρια με αρκετά ονόματα, το έψαξα περισσότερο και διαπίστωσα πως δεν ετέθη ποτέ τέτοιο θέμα, ούτε υπήρξε και συζήτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερών συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτά για την ιστορία.

Νυν, πρώην και επόμενος

Και από τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να πάω στη συζήτηση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη που ακόμη μας ταλαιπωρεί για το εάν θα είναι υποψήφιος. Πάντως ακούω ότι ίσως πάει στην εκπομπή του Νίκου Κοκλώνη, αλλά το ζήτημα είναι άλλο. Ο ίδιος τι πιστεύει για τον εαυτό του. Είναι νυν ή πρώην πρόεδρος; Αυτό που ξέρω και μου είπαν πολύ δικοί του άνθρωποι χθες το πρωί, ο Στ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ουδέποτε έχει πει ή αναφέρει πως είναι πρώην πρόεδρος, όπως φάνηκε από την υπογραφή που υπήρχε στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Documento την περασμένη Κυριακή. Μπορεί να το ξεκαθάρισε η εφημερίδα σημειώνοντας πως ήταν απόφασή της να μπει η συγκεκριμένη αναφορά λόγω των αποφάσεων της ΚΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως την αποδέχεται ο Στ. Κασσελάκης που θεωρεί πως θα είναι και ο επόμενος. Ο Στ. Κασσελάκης πάντως ετοιμάζεται για νέα εμφάνιση, την πρώτη ουσιαστική, μετά την ΚΕ που τον καθαίρεσε. Αυτή θα γίνει στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω με τον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Πέμπτης, όπου μάλλον θα επισημοποιήσει πως θα είναι υποψήφιος.

Εκλογή από τον α’ γύρο

Και επειδή λέμε για εκλογές, όχι ακόμα του ΠΑΣΟΚ που θα σας αναφέρω σε λίγο, μαθαίνω από μετρήσεις εταιρείας αξιόπιστης ότι ο Στ. Κασσελάκης έχει αέρα άνετης επικράτησης. Και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, με τους άλλους δύο, Σωκράτη Φάμελλο και Παύλο Πολάκη, να είναι πολύ πίσω με χαμηλά ποσοστά, με τον κρητικό πρώην υπουργό Υγείας, όμως, να υπερτερεί του θεσσαλονικιού πρώην προέδρου της ΚΟ.

Η φωτογραφία που ψάχνει ο Φάμελλος

Μιλούσα με κορυφαίο παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι είχα γράψει για τον Σωκράτη Φάμελλο ότι δεν κάνει για πρόεδρος. «Καλά το έγραψες, θα ήταν σοβαρός υπουργός αλλά ως εκεί. Δεν έχει ούτε ίχνος ηγετισμού. Απλά αυτή τη στιγμή το κόμμα θέλει ηρεμία», μου αντέτεινε. Και επειδή με την ηρεμία δεν κερδίζεις εκλογές, έψαξα να μάθω τα επόμενα βήματα του Φάμελλου στον δρόμο προς τις εκλογές. Μαντέψτε. Ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιέζει για μία φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα. Όχι απλά μια αναμνηστική από αυτές που βγάζουν όλοι οι πολιτικοί. Ένα κάλεσμα του πρώην πρωθυπουργού προς τον Φάμελλο για να τα πουν στο γραφείο του πρώτου. Και μία χειραψία. Που ουσιαστικά θα είναι το έναυσμα για τη στήριξη προς το πρόσωπο του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, για την αρχηγία του κόμματος. Στη σκέψη του Τσίπρα αυτό δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Η μάχη των εντυπώσεων

Και να μεταφερθώ στο ΠΑΣΟΚ όπου γίνεται μεγάλη μάχη, όπως ανέφερα πιο πάνω, για την τελευταία εβδομάδα και το παιχνίδι των εντυπώσεων και της ουσίας. Οι εντυπώσεις όμως από τις συγκεντρώσεις και τη συμμετοχή ίσως κρίνει και την ουσία, δηλαδή τα ποσοστά τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κλείσει την εκστρατεία του στην Πάτρα το Σάββατο και η κεντρική ομιλία θα γίνει στην Αθήνα την Παρασκευή. Ο Χάρης Δούκας θα κάνει αύριο την κεντρική του ομιλία στην Κυψέλη στο γήπεδο του Πανελληνίου (προνόησε γιατί ίσως βρέξει), ενώ ο Παύλος Γερουλάνος την ίδια μέρα θα μιλήσει έξω από την Παλαιά Βουλή. Η Άννα Διαμαντοπούλου μετά από ένα πέρασμα στην Κοζάνη, πάει Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη και η κεντρική της ομιλία θα γίνει την Πέμπτη σε ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη, όπου συνήθως συνεδριάζουν οι Κεντρικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Τρέξιμο πολύ έχουν και οι άλλοι δύο, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, που καταγράφουν πιο χαμηλά ποσοστά.

Ο Κεδίκογλου στηρίζει Ανδρουλάκη

Έχω χάσει την μπάλα με τον ποιον στηρίζει ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Εσείς μπορεί να μπερδευτήκατε, αλλά εγώ καλά το έγραψα. Τον τελευταίο καιρό ακούστηκε ότι στηρίζει τον Χάρη Δούκα, αλλά μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα. Ο Κεδίκογλου έμαθα ότι βρέθηκε σε γνωστό μαγαζί της Λουκιανού με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στον ίδιο νομό, την Κατερίνα Καζάνη. Και απ’ όσο γνωρίζω για το μενού τα «πρώτα» είχαν θέμα τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και το κυρίως πιάτο η στήριξη προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. Το ότι προέρχονται από τον ίδιο νομό δεν έχει σημασία, αφού και οι δύο συνδέονται με φιλική σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μία αποστολή «πολιτικής αυτοκτονίας»

Δηλώσεις έκανε ο Αλέξης Κούγιας σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και έκλεισε το μάτι στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ έριξε τα βέλη του στον Χάρη Δούκα, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτος και θέλει να αποκαθηλώσει αυτόν που τον ανέδειξε. Τι τραβάει και ο Χάρης Δούκας με την αγνωμοσύνη που του προσάπτουν διάφοροι, λες και ο Νίκος Ανδρουλάκης τον όρισε «εξ οφίτσιο» δήμαρχο Αθηνών. Δηλαδή τον πήρε ένα πρωί τηλέφωνο και τον ενημέρωσε να έρθει να πάρει τα κλειδιά από τη Χαριλάου Τρικούπη για να ανοίξει τις πόρτες του Δημαρχείου στην Αθηνάς και να εγκατασταθεί εκεί. Για τον Δούκα δεν ήταν απλώς μια υποψηφιότητα, αλλά μία αποστολή «πολιτικής αυτοκτονίας».

Εκκρεμούν τα εκλογικά τμήματα

Όσον αφορά τα διαδικαστικά τώρα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που θα διεξαχθούν την Κυριακή, γνωρίζουμε πως κάθε ψηφοφόρος θα καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (είτε είναι εγγεγραμμένο μέλος είτε είναι φίλος του Κινήματος), πως όσοι δεν ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στον β’ γύρο και ότι κάθε πολίτης που θα δώσει τα στοιχεία του θα πρέπει να δηλώσει εάν θέλει να επιτρέπεται ή όχι η επικοινωνία του κόμματος μαζί του για λόγους προσωπικών δεδομένων. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως ακόμη είναι πόσες κάλπες ακριβώς θα στηθούν και πού. Είναι ζήτημα χρόνου και ενδεχομένως η αρμόδια Επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) να το ανακοινώσει ακόμη και σήμερα. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι επειδή από το ΠΑΣΟΚ αναμένουν αυξημένη προσέλευση και κατά συνέπεια προσθέτουν στον αρχικό υπολογισμό τους και επιπλέον εκλογικά τμήματα. Πολύ χονδρικά θα είναι, όπως μαθαίνω από τη Χαριλάου Τρικούπη, περίπου 950 σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε καθένα θα υπάρχει και ένα τάμπλετ μέσω του οποίου θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων των ψηφοφόρων και στο τέλος η καταμέτρηση των ψήφων. Όλα οργανωμένα, νοικοκυρεμένα.

«Όχι» στη Ζωή

Ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι εισέπραξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο αίτημα της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας για να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015.

Στα εξώδικα η Viva με Entersoft και Softone

Με εξώδικα προσπαθούν να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές τις τελευταίες ώρες η Viva Wallet του Χάρη Καρώνη και οι Entersoft-Softone, οι οποίες ανήκουν στον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού. Ο λόγος είναι ότι η Viva υποστηρίζει πως οι δύο εταιρείες διέθεσαν δωρεάν το λογισμικό διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS σε δύο ανταγωνιστικές της εταιρείες, τις Wordline και Epay. Οι δύο εταιρείες του ομίλου Olympia έσπευσαν να απαντήσουν και αυτές με εξώδικα και η αντιπαράθεση συνεχίζεται με ενδιαφέρον.

ΑΒ: Ψήνει εξαγορά

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος το παραδέχτηκε. Ευθέως μάλιστα. Ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ που διοικεί έχει ανάγκη να αυξήσει τον τζίρο και τα κέρδη της. Και γι’ αυτόν τον λόγο μεταξύ των κινήσεων που ήδη κάνει σε διάφορα μέτωπα, θα προχωρήσει και σε εξαγορά άλλης εταιρείας σούπερ μάρκετ ως το τέλος της φετινής χρονιάς. Ο ΑΒ έχει αρκετό έδαφος να καλύψει εάν θέλει να πλησιάσει τον ανταγωνιστή του Σκλαβενίτη, ο οποίος είναι σε τζίρο πάνω από 5 δισεκατομμύρια το 2023, ενώ ο ΑΒ στα 1,97 δισεκατομμύρια ευρώ. Το έργο του Λαβίδα δεν είναι εύκολο. Έχει όμως ένα βασικό πλεονέκτημα. Ότι αντλεί -σχεδόν απεριόριστη- ρευστότητα από τον όμιλο Ahold Delhaize όπου και ανήκει η ΑΒ, γεγονός που από μόνο του αποτελεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Είσοδο στο ανθρακούχο νερό ετοιμάζει ο Τσάκος

Το νερό Arrena, που έχει εμφανιστεί πρόσφατα στην αγορά, ανήκει στον εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκο. Και όπως μαθαίνω, η επιχείρηση ετοιμάζει την είσοδό της στο ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό μέσα στο 2025. Μπορεί ο «καπετάνιος» να μην γνωρίζει από νερό, αλλά αποφάσισε να επενδύσει στις Πηγές Γράμμου, όπως λέγεται η εταιρεία που έχει το Arrena, υποστηρίζοντας μία περιοχή που έχει ανάγκη από επιχειρηματική δραστηριότητα και προσφορά εργασίας. Και για να τρέξει το business, έχει βάλει διευθύνοντα σύμβουλο τον Περικλή Κατριβάνο, ένα εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος με πολλά χρόνια στην αγορά του εμφιαλωμένου και πρότερη θητεία στο Ζαγόρι.

Καλά κρατεί η «ναυμαχία» με τον εφοπλιστή Οικονόμου

Αρκετές εντάσεις έχει προκαλέσει ο πάντοτε δυναμικός και διεκδικητικός εφοπλιστής, Γιώργος Οικονόμου. Η Seanergy Maritime Holdings ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την ετήσια συνέλευση των μετόχων της στις 4 Νοεμβρίου, εξαπολύοντας αιχμές κατά του μετόχου μειοψηφίας, Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος ζήτησε ψήφο δυσπιστίας προς την υπάρχουσα διοίκηση. Σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το σημερινό πενταμελές διοικητικό συμβούλιο που συσπειρώνεται γύρω από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σταμάτη Τσαντάνη, προτρέπει τους μετόχους να ανανεώσουν τη θητεία των δύο υφιστάμενων μελών του διοικητικού συμβουλίου για επανεκλογή, ενώ απορρίπτει τους υποψηφίους που έχει προτείνει ο Οικονόμου.

Intrakat: Αύξηση τζίρου 400 εκατομμύρια σε έναν χρόνο

Στις 30 Ιουνίου του 2023 η Ιντρακάτ δεν είχε εξαγοράσει τον Άκτωρα. Επί της ουσίας δεν είχε ολοκληρωθεί τυπικά η εξαγορά του. Και τότε είχε τζίρο μόλις 149 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας μία μικρή κατασκευαστική εταιρεία. Έναν χρόνο αργότερα, στις 30 Ιουνίου του 2024 η Ιντρακάτ είχε πλέον τζίρο 533 εκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Σας θυμίζω ότι οι μέτοχοί της Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου, έχουν πληθώρα δραστηριοτήτων και στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ελλάδα, σε κλάδους όπως τα media, οι τράπεζες, οι κατασκευές, η ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο και την Ιντρακάτ, το 76 του τζίρου προέρχεται από τα έργα στην Ελλάδα, το 15% από τη Ρουμανία και το υπόλοιπο 9% από άλλες χώρες.