Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, ξεκαθάρισαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο χθες, Δευτέρα, ότι ο άνδρας από το Μέριλαντ που απελάθηκε εσφαλμένα στο Ελ Σαλβαδόρ δεν θα επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «διευκολύνουν» την επιστροφή του Κίλμαρ Αρμάντο Αμπρέγκο Γκαρσία, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριξαν ότι εναπόκειται στο Ελ Σαλβαδόρ αν θα το πράξει.
Ερωτηθείς ευθέως από την Κέιτλιν Κόλινς του CNN αν σκοπεύει να τον επιστρέψει, ο Μπουκέλε υποστήριξε ότι η ιδέα να γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν «εξωφρενική».

«Ελπίζω να μην υπαινίσσεστε ότι θα περάσω λαθραία έναν τρομοκράτη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μπουκέλε. «Πώς μπορώ να περάσω λαθραία έναν τρομοκράτη στις Ηνωμένες Πολιτείες; Φυσικά, και δεν πρόκειται να το κάνω. Η ερώτηση είναι παράλογη».
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του δικαστή τις τελευταίες ημέρες και υποστήριξαν ότι ένα δικαστήριο δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη λήψη αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως μετέδωσε το CNN, η ανυπόγραφη και σύντομη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου άφησε σε ισχύ την εντολή της Αμερικανίδας περιφερειακής δικαστού, Πόλα Ζίνις, αλλά έκανε διάκριση μεταξύ της «διευκόλυνσης» της επιστροφής του Αμπρέγκο Γκαρσία και της «πραγματοποίησής» της. Το κατώτερο δικαστήριο ορθώς απαίτησε από την κυβέρνηση να «διευκολύνει» την επιστροφή του, όπως ξεκαθάρισαν οι δικαστές.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε τη στάση του τις τελευταίες ημέρες, αφού αρχικά είχε δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
«Αν το Ανώτατο Δικαστήριο έλεγε να φέρουμε κάποιον πίσω, θα το έκανα. Σέβομαι το Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.
Αλλά πιεζόμενος από την Κόλινς σχετικά με αυτά τα προηγούμενα σχόλια, ο πρόεδρος τη Δευτέρα δεν απάντησε στην ερώτηση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ απευθύνθηκε σε μέλη της κυβέρνησής του -συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Εισαγγελέως Παμ Μπόντι, του αναπληρωτή προσωπάρχη Στίβεν Μίλερ και του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο- για να υπογραμμίσει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την εξουσία να επιστρέψουν τον Αμπρέγκο Γκαρσία.

«Αυτό εναπόκειται στο Ελ Σαλβαδόρ αν θέλουν να τον επιστρέψουν. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αν το Ελ Σαλβαδόρ θέλει να τον επιστρέψει … θα το διευκολύνουμε: εννοώντας, να παράσχουμε ένα αεροπλάνο», δήλωσε η Μπόντι.
Το CNN γράφει πως ο Αμπρέγκο Γκαρσία εισήλθε παράνομα στη χώρα κάποια στιγμή γύρω στο 2011, αλλά ένας δικαστής μετανάστευσης το 2019, αφού εξέτασε στοιχεία, αποφάσισε ότι ο Αμπρέγκο Γκαρσία δεν μπορούσε να απελαθεί στο Ελ Σαλβαδόρ, καθώς ο δικαστής διαπίστωσε ότι μια συμμορία στην πατρίδα του «τον είχε στοχοποιήσει και τον απειλούσε με θάνατο».
Η προθυμία του Μπουκέλε να δεχτεί εκατοντάδες μετανάστες που η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι είναι μέλη συμμοριών ή βίαιοι εγκληματίες ήταν κρίσιμη για τη φιλοδοξία του προέδρου να απελάσει έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς χαρτιά πριν από το τέλος του πρώτου έτους της δεύτερης θητείας του.
Ο Τραμπ προέτρεψε τη Δευτέρα τον Μπουκέλε να κατασκευάσει περισσότερες μεγάλες φυλακές, όπως το διαβόητο Κέντρο Περιορισμού για την Τρομοκρατία της χώρας, ή CECOT, το οποίο ο Μπουκέλε έχει καλέσει τις ΗΠΑ να το χρησιμοποιήσουν για να φυλακίζουν απελαθέντες έναντι αμοιβής. Επιπρόσθετα ο Τραμπ σηματοδότησε ότι στους απελαθέντες θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και αμερικανοί πολίτες που θεωρούνται βίαιοι εγκληματίες.
«Εάν πρόκειται για έναν εγχώριο εγκληματία, δεν έχω κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Μπόντι μελετά τους νόμους «αυτή τη στιγμή».

«Και μιλάω για βίαιους ανθρώπους. Μιλάω για πραγματικά κακούς ανθρώπους. Το ίδιο κακοί με αυτούς που έρχονται», πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος, το Ελ Σαλβαδόρ συμφώνησε να στεγάσει βίαιους εγκληματίες των ΗΠΑ και να υποδεχθεί απελαθέντες οποιασδήποτε εθνικότητας, σε μια πρωτοφανή -και νομικά προβληματική- συμφωνία που έχει θορυβήσει επικριτές και ομάδες δικαιωμάτων.
Η επίσκεψη της Δευτέρας εδραιώνει την ιδιότητα του Μπουκέλε ως έναν από τους στενότερους ξένους εταίρους της νέας κυβέρνησης Τραμπ, η οποία έχει αποξενώσει ορισμένους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ κατά τις πρώτες ημέρες της. Ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες της περιοχής, ο Μπουκέλε έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «τον πιο cool δικτάτορα του κόσμου» και τον «βασιλιά-φιλόσοφο», καθώς αναστέλλει ορισμένες πολιτικές ελευθερίες για να κυνηγήσει τις συμμορίες της χώρας του.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν μεγάλης κλίμακας καταχρήσεις κατά την πάταξη της εγκληματικότητας. Αλλά του έχει επίσης αποφέρει δημοτικότητα στο εσωτερικό του Ελ Σαλβαδόρ – ο Μπουκέλε, 43 ετών, κέρδισε την επανεκλογή του πέρυσι με συντριπτική πλειοψηφία.
Ο Τραμπ το έχει προσέξει. Αποκάλεσε τον ομόλογό του «πρόεδρο Β» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο και τον επαίνεσε που δέχτηκε «ευγενικά μερικούς από τους πιο βίαιους αλλοδαπούς εχθρούς του Κόσμου και, ειδικότερα, των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Νομίζω ότι κάνει φανταστική δουλειά. Φροντίζει για πολλά προβλήματα που έχουμε», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Air Force One νωρίς το πρωί της Κυριακής, καθώς επέστρεφε από το Μαϊάμι, αφού παρακολούθησε έναν αγώνα UFC.
«Είναι καταπληκτικός», είπε ο Τραμπ, παρακάμπτοντας τις όποιες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Έχουν μερικούς πολύ κακούς ανθρώπους σε αυτή τη φυλακή», είπε αναφερόμενος στο CECOT.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας του Ελ Σαλβαδόρ έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα ένα βίντεο υψηλής παραγωγής που δείχνει 10 απελαθέντες που έφτασαν το Σαββατοκύριακο να φορτώνονται από ένα αεροπλάνο και να εισέρχονται στη φυλακή με χειροπέδες.
Η κυβέρνηση έχει ισχυριστεί ότι όσοι έχουν σταλεί στο Ελ Σαλβαδόρ είναι τρομοκράτες ή βίαιοι εγκληματίες, αλλά τα στοιχεία που αποδεικνύουν κάτι τέτοιο είναι ελάχιστα. Οι δικηγόροι της κυβέρνησης έχουν επικαλεστεί τατουάζ ή ρούχα που συνδέονται με συμμορίες σε δικαστικά έγγραφα για να ισχυριστούν εγκληματικότητα.
Για να απελάσει ορισμένους από τους άνδρες, η κυβέρνηση επικαλέστηκε τον νόμο περί αλλοδαπών εχθρών, έναν νόμο αιώνων που επιτρέπει τις συνοπτικές απελάσεις σε περιόδους πολέμου. Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί προς το παρόν τον νόμο για την απομάκρυνση μεταναστών από τις ΗΠΑ.