Γιορτή και εκλογές

Καλημέρα σε όλες και όλους. Έχω ζαλιστεί, φαντάζομαι και εσείς, με όσα βλέπουμε σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών τους. Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο και στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα αρχίζει η μάχη. Στη ΝΔ κινούνται όλοι στον αστερισμό της γιορτής της προσεχούς Παρασκευής μπροστά στη Ρηγίλλης. Ας ξεκινήσουμε.

Το προσωπικό κάλεσμα Μητσοτάκη

Η χθεσινή μέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε τη γνωστοποίηση των δύο σημαντικών τηλεφωνημάτων στους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός κάλεσε προσωπικά τους δύο κορυφαίους παράγοντες της ΝΔ για να τους καλέσει στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μπροστά στο ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης, καθώς θέλει να περάσει το μήνυμα της ομόνοιας και της ενότητας.

Αναμείνατε στο ακουστικό σας

Πάντως, όπως έμαθα, το κλίμα στις επικοινωνίες ήταν πολύ καλό μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και των πρώην πρωθυπουργών, οι οποίοι όμως δεν θέλησαν να απαντήσουν ούτε με «ναι», ούτε με «όχι», ούτε με το «θα δούμε». Το άφησαν τελείως μετέωρο και κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν, αν και όπως μου λένε οι καλά γνωρίζοντες, είναι πιθανό κανείς από τους δύο να μην πάει, που εάν γίνει αυτό θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα.

Κινητοποίηση βουλευτών

Την ίδια ώρα, όμως, η ΝΔ θέλει να στείλει ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης. Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ούτε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα στους βουλευτές όχι μόνο να είναι παρόντες, αλλά να συνδράμουν, ειδικά της Αττικής, στην κινητοποίηση μελών.

Ξεκίνησαν οι πρόβες

Σχετικά με τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, χθες «έτρεξε» και το πρώτο σποτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα «Πάμε Ρηγίλλης» και τον ιστορικό πυρσό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε κάλεσμα σε παλιά και νέα στελέχη να δώσουν το παρών. Στόχος να σταλεί το μήνυμα σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται σε εσωκομματικές διαδικασίες και το γαλάζιο βλέμμα να στρέφεται στο ποιος θα πάρει τα «κλειδιά» της Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένου ότι καταγράφει δημοσκοπική άνοδο και εξελίσσεται σταδιακά σε δεύτερο πόλο. Έμαθα ότι η οδός Ρηγίλλης θα κλείσει από τη Βασιλέως Κωνσταντίνου μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας, κάπου στη μέση –μπροστά από την ιστορική κομματική έδρα– θα στηθεί εξέδρα, όπου στις 20:00 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει θεσμικά, κάνοντας αναδρομή στην ιστορική πορεία της ΝΔ και φτάνοντας μέχρι το σήμερα, με προβολή στο μέλλον και τους στόχους που θέτει για να επιτευχθεί η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Ανησυχία στο Μαξίμου

Και πέρα από τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ανάγκης να περάσει το μήνυμα της ενότητας του κόμματος στην κοινή γνώμη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία όχι για την ΚΟ ή την πίεση της αντιπολίτευσης, αλλά για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, παρουσία και της στρατιωτικής ηγεσίας, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και τι κάνει η Ελλάδα. Και μην ξεχνάμε ότι μια ανάφλεξη γενικευμένη στην περιοχή σημαίνει και αύξηση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που όπως έμαθα ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση.

«Θα έχουμε αυτοδυναμία»

Κάθισα χθες και είδα την τηλεοπτική συνέντευξη της Αφροδίτη Λατινοπούλου, όπου αναφέρθηκε στην αυτόνομη και ξεκάθαρη πορεία της «Φωνής Λογικής». Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι δεν θα συνεργαζόταν με τη Νέα Δημοκρατία. Της έχω όμως νέα. Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούω σενάρια για συγκυβερνήσεις, σας λέω λοιπόν ότι μίλησα με κοντινό άνθρωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και μου τόνισε ότι, όχι απλώς δεν το έχει στο μυαλό του, αλλά ούτε καν του έχει περάσει. Μου είπε επί λέξει: «Όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός για τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ το πολύ να έχει μέχρι 17% και εμείς θα έχουμε αυτοδυναμία». Ό,τι μου έχει πει ο συγκεκριμένος έχει πέσει μέσα.

Τι τρέχει με Στουρνάρα;

Πάμε σε ένα σενάριο που ακούω όλο και πιο έντονα σε νεοδημοκρατικούς κύκλους – και μου το επεσήμαναν χθες όταν συζήτησα με έναn κορυφαίο υπουργό την αναφορά μου στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό το σενάριο έχει στο επίκεντρό της τον Γιάννη Στουρνάρα και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τρελό μου φαίνεται, αλλά το επισημαίνω αφού κυκλοφορεί.

Η διαρροή του Φαραντούρη

Και να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Νικόλας Φαραντούρης εξέπληξε τους πάντες. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του χθες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε κάνει επιλεκτική διαρροή σε δύο ΜΜΕ την προηγουμένη. Βέβαια για να τονίσω την πολιτική του συνέπεια, να σημειώσω πως ο ευρωβουλευτής που εκθειάζεται από συγκεκριμένο μέσο έκανε τη διαρροή περί υποψηφιότητας, είχε πει δημόσια πως δεν θα είναι υποψήφιος.

Το νεύμα των «87»

Τι άλλαξε στην απόφαση Φαραντούρη; Έγιναν κάποια τηλεφωνήματα από τμήμα των «87» να τον πιέσουν να είναι υποψήφιος με το σκεπτικό ότι καλό είναι να υπάρξει υποψηφιότητα για να κόψει ψήφους από τον Στέφανο Κασσελάκη. Η υποψηφιότητά του, πάντως, κινείται σε χαμηλά νούμερα και μίλησα με ένα δυο στελέχη και εισέπραξα την απελπισία τους. «Αν κατεβάσουμε τον Φαραντούρη για να νικήσουμε τον Κασσελάκη, θα χάσουμε και από τον Τάιλερ», μου είπε.

Η εκλογή Κασσελάκη

Και επειδή αναφέρομαι σε νούμερα, να σας πω κάτι που έμαθα χθες. Ο Στέφανος Κασσελάκης που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο την υποψηφιότητά του, στις κρυφές μετρήσεις εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό άνω του 55%. Εντυπωσιακό θα έλεγα.

Απόσταση Τσίπρα

Λόγω της υποψηφιότητας Ν. Φαραντούρη ξεκίνησε μια συζήτηση για το εάν έγινε κάποιο νεύμα από τον Αλέξη Τσίπρα ή έστω έχει τη στήριξή του. Μου είπε πρόσωπο κοντά στον πρώην πρωθυπουργό πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και μου ξεκαθάρισε πως κανείς δεν πρέπει να παίζει με το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας πως δεν ασχολείται και δεν θα ασχοληθεί με την εσωκομματική κουζίνα.

Αμέτοχος ο Παππάς

Και αφού η συζήτηση ήρθε σε στηρίξεις, να σημειώσω πως έμαθα ότι ο Νίκος Παππάς ξορκίζει τις αναφορές πως στηρίζει τον Σωκράτη Φάμελλο. Μου είπε μια καλή πηγή ότι ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού απαντάει στον Κυρ. Μητσοτάκη και δίνει εντολή για κατάθεση αιτήματος για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, επιθυμεί κατά βάθος εκλογή Στ. Κασσελάκη παρά τα όσα έγιναν. Και αυτό έχει εξήγηση: τρία χρόνια επικεφαλής της ΚΟ εάν δεν γίνουν εκλογές με ό,τι αυτό σημαίνει για την προβολή του.

Η προτίμηση Σημίτη

Και να πάω στα πασοκικά και στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Να σημειώσω ότι ο Κ. Σημίτης, όπως μου είπε καλή πηγή, συζήτησε προ ημερών για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και έδειξε καθαρά την προτίμησή του στην Άννα Διαμαντοπούλου. Και αυτό φαίνεται πολύ έντονα από την κινητοποίηση του εκσυγχρονιστικού μπλοκ σε όλη τη χώρα.

Απομακρύνεται ο δεύτερος γύρος

Την ίδια ώρα, βέβαια, μαθαίνω πως δεν βγαίνουν τα νούμερα για τη Διαμαντοπούλου, ώστε να βρεθεί στον δεύτερο γύρο. Σε καφέ στο κέντρο της Αθήνας άκουσα στελέχη που τη στηρίζουν να λένε ότι με ένα «θαύμα» θα είμαστε στον δεύτερο γύρο. Πάντως έχω να πω ότι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έβαλε «παρακαταθήκη» για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό και σε όποια θέση.

Οι 300.000 του ΠΑΣΟΚ

Το θεωρούν σίγουρο στο ΠΑΣΟΚ ότι το νούμερο των ψηφοφόρων που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 6ης Οκτώβρη θα έχει μπροστά το νούμερο 3. Πιστεύουν ακράδαντα ότι 300.000 θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου, ενώ στις προηγούμενες εσωκομματικές είχαν ψηφίσει 270.000 χιλιάδες. Το ίδιο πίστευα και εγώ, μέχρι που ξέσπασε ο «περιφερειακός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή και, αν συνεχιστεί, βλέπω πτώση την Κυριακή.

Η Σκοτεινή Δεκαετία

Όμορφη η χθεσινή βραδιά στο Παγκράτι που ήταν αφιερωμένη σε μια Σκοτεινή Δεκαετία. Στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά για τα όσα δραματικά συνέβησαν στην Ελλάδα και την Κύπρο την περίοδο 1964-1974. Το αποτέλεσμα της έρευνας και της δουλειάς του έμπειρου δημοσιογράφου, όπως αποτυπώνεται στο πρώτο επεισόδιο που κάνει πρεμιέρα στον ΣΚΑΪ τη Δευτέρα 14/10, στις 21:00, σε καθηλώνει. Από τη συνομιλία που είχα μαζί του μετά το τέλος της προβολής, κρατάω την αγωνία του να δουν τηλεθεατές το ντοκιμαντέρ – όχι για να κάνει νούμερα, αλλά για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τι έγινε τότε. Μάλιστα, σε αυτό αναφέρθηκε και όταν προλόγισε τη δουλειά του. «Το ντοκιμαντέρ θα παίζει στις 9 και όχι σε ώρες πορνό που προβάλλονται τα ντοκιμαντέρ σε αυτή τη χώρα».

Καμπάνια της Πολεμικής Αεροπορίας: «Ερχόμαστε εμείς σε εσάς»

Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας, αν και δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με την εξεύρεση νέων στελεχών, αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα της προσέλκυσής τους για στρατιωτική καριέρα είναι υπαρκτό και στις δικές της τάξεις. Για τον λόγο αυτό, ενημερώθηκε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και ετοιμάστηκε εκτενής καμπάνια, με τίτλο «Ερχόμαστε εμείς σε εσάς». Στόχος είναι να φέρει πιο κοντά στο Σώμα πρωτίστως νεαρούς που διαμένουν σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Πώς; Συνδυάζοντας εκπαίδευση και ψυχαγωγία. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξομοιωτών πτήσεων σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να βιώσουν από κοντά τις προκλήσεις και τις χαρές της αεροπορικής ζωής. Η περιοδεία των εξομοιωτών θα ξεκινήσει αυτή την Παρασκευή από τα Ιωάννινα (4-6.10) και θα συνεχιστεί με προγραμματισμένες επισκέψεις στην Καστοριά, την Κοζάνη, την Ξάνθη και τη στρατηγικής σημασίας Αλεξανδρούπολη. Μένει να δούμε αν η καμπάνια αποδώσει καρπούς.

Με ισχυρή προσέλευση το placement της Εθνικής

Πολύ έντονο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές που διέθεσε η Εθνική Τράπεζα στην αγορά. Μάλιστα το σχετικό placement, δηλαδή η σχετική διαδικασία διάθεσης των μετοχών, υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές. Σας θυμίζω ότι οι 2 φορές ήταν στην ανώτατη τιμή διάθεσης των μετοχών. Μάλιστα, το ενδιαφέρον ήταν τέτοιο, σε σημείο που η συνολική υπερκάλυψη θα ξεπεράσει τις οκτώ φορές που είχαν σημειωθεί στο πρώτο placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας για το 22% των μετοχών της τον Νοέμβριο του 2023. Σημειώνω εδώ ότι το εύρος τιμών που προβλέπεται από το ενημερωτικό δελτίο κινείται μεταξύ 7,30 ευρώ έως 7,95 ευρώ. Κάτι που δεν αποκλείεται να καταγραφεί premium σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο που ήταν στα 7,844 ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Ανάλογη εικόνα είχε παρατηρηθεί και στην αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διέθεσε τότε το σύνολο της συμμετοχής του, δηλαδή το 27%, στο ανώτατο τίμημα του εύρους τιμών.

Τι συζητάνε για τα διόδια της Αττικής Οδού

Την έγκριση της Βουλής περιμένει το τελικό τίμημα που θα έχουν τα νέα διόδια της Αττικής Οδού υπό τη διαχείριση πλέον της ΓΕΚ Τέρνα. Η πρόταση είναι τα διόδια να ανέρχονται στα 2,5 ευρώ από 2,8 που είναι σήμερα. Κάτι που ευνοεί τους οδηγούς που έκαναν μεμονωμένες διελεύσεις, όχι όμως κι εκείνους που αγόραζαν το e-pass με έκπτωση για μεγαλύτερο αριθμό διελεύσεων, αν δεν αλλάξει κάτι γι’ αυτούς. Τα οριστικά νέα σχετικά με το συγκεκριμένο μέτωπο αναμένονται σύντομα.

Franchise: Πώς γλιτώνουν κόστος οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Συνολικά πέντε νέα My market Local με το μοντέλο του franchise εγκαινιάστηκαν τον Σεπτέμβριο για τον όμιλο Metro, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξη του δικτύου. Aυτή τη στιγμή λειτουργούν 29 καταστήματα γειτονιάς σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ συνεχίζει να επεκτείνεται. Τα μικρά καταστήματα είναι γεγονός ότι αποτελούν ένα ασφαλέστερο μοντέλο ανάπτυξης με χαμηλότερο κόστος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθότι το κόστος λειτουργίας επωμίζονται οι επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν το franchise. Tαυτόχρονα, όμως, η τάση ανάπτυξης των μικρών καταστημάτων είναι εμφανής. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στοιχεία της αγοράς δείχνουν πως τα μικρά καταστήματα σούπερ μάρκετ με επιφάνεια έως και 400 τετραγωνικά μέτρα είχαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τζίρου σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες μεγαλύτερες σάλες καταστημάτων, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου το ποσοστό αύξησης των πωλήσεών τους ήταν 6,1%.

Σε αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου η Αθηναϊκή

Νέα δεδομένα φέρνει στο εσωτερικό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που παράγει τις μπίρες Heineken, Άλφα και Amstel, η αναβάθμιση του μέχρι σήμερα διευθύνοντος συμβούλου, Αλέξανδρου Δανιηλίδη, στη θέση του επικεφαλής για εννέα χώρες και συγκεκριμένα για Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία. Τα νέα δεδομένα λοιπόν έχουν θέσει σε «συναγερμό» τον μηχανισμό της μεγαλύτερης βιομηχανίας μπίρας στη χώρα, προκειμένου να βρεθεί ο αντικαταστάτης του το συντομότερο δυνατόν. Αυτό πάντως που είναι γνωστό, είναι ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα έχει ανακοινωθεί έως το τέλος του 2024. Άλλωστε προβλέπεται και ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετάβασης πριν από την αποχώρηση του Δανιηλίδη, προκειμένου αυτή να γίνει ομαλά.

Πρεμιέρα για τα νέα μοντέλα της BMW στο Metropolitan Expo

Μία σειρά από νέα μοντέλα αυτοκινήτων ετοιμάζεται να παρουσιάσει από τις 5 έως και τις 13 Οκτωβρίου η BMW στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Auto Athina 2024» που θα γίνει στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. O κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας ετοιμάζει την πανελλαδική πρεμιέρα για τη νέα BMW X3 μόλις δύο μήνες πριν από το επίσημο λανσάρισμά της. Επίσης προγραμματίζεται η πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας BMW Σειράς 1 στο ευρύ κοινό, αλλά και η παρουσίαση της αμιγώς σπορ ηλεκτρικής BMW i4. Να σημειώσω ότι η BMW αποτελεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα την πρώτη σε πωλήσεις μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων, επομένως η αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται ότι ακριβώς γι αυτόν τον λόγο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελληνική αγορά.