Τα επιτελεία έχουν πάρει φωτιά

Καλημέρα σε όλες και όλους. Πρασίνισε το κέντρο της Αθήνας χθες με τις συγκεντρώσεις του Παύλου Γερουλάνου μπροστά στην Παλαιά Βουλή και στο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου στην Κυψέλη στην ομιλία του Χάρη Δούκα. Είμαστε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και έχουν πάρει φωτιά τα επιτελεία. Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει ανέκδοτο πότε θα ανακοινώσει -για σήμερα ξέρουμε- την υποψηφιότητά του επίσημα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με αύρα 1981 ο Δούκας

Όπως σας έγραψα στον πρόλογο, χθες είχαμε συγκεντρώσεις και αποφάσισα να πάω τόσο σε αυτή του Χάρη Δούκα όσο και σε αυτή του Παύλου Γερουλάνου. Κόσμο είδα πολύ και στους δύο. Θα εστιάσω κυρίως σε αυτή του Χ. Δούκα που είχε πολύ νέο κόσμο, απόρροια μεγάλης κινητοποίησης και σε επίπεδο νεολαίας. Πολλές σημαίες, συνθήματα, γενικά ατμόσφαιρα γηπέδου και ακούσματα των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ, όπως θα τον μεθύσουμε τον ήλιο, κ.λπ. Ο Χ. Δούκας είχε δίπλα του πολλά στελέχη με πρώτο τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, που αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχό του στην προσπάθειά του να κερδίσει το κόμμα.

Ο Δούκας και η Σακελλαροπούλου

Πάντως ο Χ. Δούκας πριν από την ομιλία του είχε να αντιμετωπίσει και ένα μπαράζ επιθέσεων -ακόμα και πασοκικών- στο διαδίκτυο, γιατί απένειμε το βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας για το 2024 στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το τι άκουσε δεν λέγεται. Αλλά η λογική απάντησή του ήταν πως στο πρόσωπο της Προέδρου, του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, βραβεύεται ο ελληνικός λαός για τους αγώνες του που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και στη Μεταπολίτευση.

Καλή συγκέντρωση Γερουλάνου

Βέβαια είχα κάποιο πρόβλημα λόγω του ότι οι συγκεντρώσεις ήταν σχεδόν την ίδια ώρα προγραμματισμένες. Στις επτά του Π. Γερουλάνου και στις 7 και μισή του Χ. Δούκα αλλά, όπως καταλαβαίνετε, καθυστέρησαν να ξεκινήσουν για να μην συμπέσουν και δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι είδα κόσμο να είναι και στις δύο συγκεντρώσεις. Πάντως και η συγκέντρωση του Π. Γερουλάνου είχε κόσμο. Ήταν μια καλή βραδιά, αν και υπήρχε φόβος στην αρχή της εβδομάδας για ενδεχόμενη βροχή. Βροχή κανονική δεν είχε, αλλά είχε βροχή ευχών, με τον Π. Γερουλάνο να είναι αισιόδοξος για την ανατροπή και την είσοδό του στον δεύτερο γύρο.

Κινητοποίηση Διαμαντοπούλου

Τα ρέστα του δίνει για απόψε το βράδυ το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για την κεντρική ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου στην Αθήνα. Η συγκέντρωση θα γίνει σε ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη και θα δούμε σήμερα το βράδυ πολλούς πρώην υπουργούς με χρώμα εκσυγχρονιστικό. Να σας πω και μια κακία που άκουσα στη συγκέντρωση του Χ. Δούκα; «Ευκαιρία είναι να μετρήσουμε και πόσοι πασόκοι που πήγαν στη ΝΔ θα εμφανιστούν». Πασοκικές αβρότητες.

Οι μουτζαχεντίν Ανδρουλάκη

Από την άλλη πλευρά στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη, οι μουτζαχεντίν του τρέχουν σε όλη την επικράτεια, για να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτό που μου λένε οι δημοσκόποι είναι πως δεν χάνει την πρωτιά στον πρώτο γύρο. Τώρα για τον δεύτερο παίζεται, όλα θα εξαρτηθούν από το πρόσωπο που θα μπει στη μάχη της δεύτερης Κυριακής.

Τι έκανε στην Κρήτη ο Ανδρουλάκης

Πήρα τηλέφωνο άνθρωπό μου να μάθω τι έγινε στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο Κρήτης και κατά πόσο είχε κόσμο. Είχε αρκετό μου είπαν, αλλά όχι αυτό που περίμενε. Και ο λόγος είναι ότι έχει χάσει το «ρεύμα» που είχε στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές και θα έλεγα ότι είναι λογικό. Ο συνομιλητής μου είπε ότι το ποσοστό του στην Κρήτη είχε φτάσει στο 50 με 55%, ενώ τώρα θεωρεί ότι θα φτάσει γύρω στο 40%. Όχι άσχημα αλλά ούτε και καλά για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει έδρα το Ηράκλειο και παίζει το οργανωτικό στα δάχτυλα.

Γιατί γκρινιάζουν στη Γρηγοράκου;

Με ενημέρωσαν ότι υπάρχει μεγάλη γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπο της Νάγιας Γρηγοράκου, της βουλευτή Λακωνίας, η οποία έχει αναλάβει για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο τον τομέα Πολιτισμού. Τομεάρχης, δηλαδή. Όταν ρώτησα τον λόγο και ειδικά μεσούσης των εσωκομματικών εκλογών, μου είπαν ότι δεν έχει κάνει ούτε ερώτηση αλλά ούτε και επίκαιρη ερώτηση. Δεν το πίστευα, ειδικά από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει 32 έδρες και μικρό ποσοστό. Και για να μην τα ρίχνουμε όλα στον Ανδρουλάκη, έψαξα λοιπόν και είδα ότι δεν έχει κάνει από 3/7/23 που ανέλαβαν καθήκοντα. Προσπαθώ να καταλάβω το γιατί και το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι ίσως δεν έχει επιστημονικούς συνεργάτες για να τη βοηθήσουν. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Ο σταρ Πολάκης

Πάντως για να πάω και στον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη φορά έχω δει τα τελευταία χρόνια σε κανάλια τον Παύλο Πολάκη. Χθες το βράδυ, εκεί που ήμουν στις πασοκικές συγκεντρώσεις, μου ήρθε μήνυμα ότι ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έδινε συνέντευξη στο ΟΝΕ και στον Τάκη Χατζή. Είδατε εκπλήξεις η ζωή;

Ο λαγός και ο αρχηγός

Και αυτό που περιμένουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πότε θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης. Πάντως, ο ίδιος βλέπει κόσμο και ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις του. Μαθαίνω, βέβαια, πως υπάρχει γκρίνια στο επιτελείο του Κασσελάκη αναφορικά με την υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη. Ενώ τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να κατέβει -και για να είμαι ειλικρινής αυτό σας είχα γράψει και εγώ- αποφάσισε τελευταία στιγμή να θέσει τον εαυτό του στην αρένα της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επιτελείο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχει μπει «λαγός» για να μην βγει ο Κασσελάκης από την πρώτη Κυριακή. Με δόση βιτριολικού χιούμορ με ενημέρωσαν ότι η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα είναι ικανή να κατεβάσει και άλλον, τον οποιονδήποτε, αρκεί να μην πέσει το κόμμα στα χέρια του Κασσελάκη.

Τι λένε για Παππά

Για ποιον πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ λένε στην ΚΟ ότι ζει τον μύθο του; Μου είπαν πως αυτή η αναφορά αφορά τον Νίκο Παππά που, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζει ότι πραγματικά είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κινείται με τέτοιον τρόπο, σε σημείο που προκαλεί και έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της ΚΟ και του κόμματος.

Τι θα κάνουν οι Καραμανλής – Σαμαράς

Αύριο έχουμε τη γιορτή της ΝΔ μπροστά στο ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης, όπου ήταν επί πολλά χρόνια η έδρα του κόμματος. Να σας πληροφορήσω πως δέχτηκα τηλεφώνημα χθες αργά το βράδυ από πρώην υπουργό της ΝΔ που με ενημέρωσε πως, όπως έχουν έως τώρα τα πράγματα, κατά 99% δεν θα πάνε ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς – παρά την πρόσκληση που τους έγινε από τον πρωθυπουργό. Και καλά ο Κ. Καραμανλής μένει μακριά, αλλά και ο Σαμαράς που το πατρικό του σπίτι είναι δίπλα σε απόσταση 200 μέτρων, στην οδό Μουρούζη;

Γιατί αναβλήθηκε το κοκτέιλ στο Μαξίμου

Αναβλήθηκε το κοκτέιλ που κανόνιζε ο πρωθυπουργός με τους βουλευτές της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου για την Τρίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλούσε τα μέλη της ΚΟ για χαλαρό ποτάκι με καναπεδάκια. Ωστόσο, αυτό αναβλήθηκε λόγω κάποιων παραγόντων, όπως μου λέει άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στην κυβέρνηση. Πρώτον, εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη. Δεν ήθελε να τους «ξεπετάξει» σε μία ώρα. Δεύτερον, η ανησυχία ότι στη συζήτηση που θα γινόταν το προχθεσινό βράδυ, θα έμπαιναν εκ των πραγμάτων και τα εσωκομματικά ζητήματα. Τρίτον, δεν είχε καθοριστεί ποιοι θα προσκαλούνταν και ποιοι όχι, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να μιλήσει με 100 και πλέον βουλευτές ο Κ. Μητσοτάκης (όσους δηλαδή δεν έχουν γίνει υπουργοί ή υφυπουργοί). Και τέταρτον, οι υπάρχουσες προσπάθειες προσέγγισης βουλευτών μέσω ενημερωτικών συναντήσεων κρίθηκαν επαρκείς. Αντ’ αυτού, δόθηκε προτεραιότητα στην εκδήλωση της Παρασκευής που το κόμμα γιορτάζει έξω από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του.

Στήριξη Μητσοτάκη σε Μπρατάκο

Λίγη ώρα μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ χθες, ο πρωθυπουργός κατηφόρισε στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου ο Γιάννης Μπρατάκος παρουσίασε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΕΒΕΑ, καθώς και τα πρόσωπα που στελεχώνουν τον συνδυασμό του «Άλμα Μπροστά». Εκεί βρέθηκε το μισό υπουργικό συμβούλιο, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Παύλος Μαρινάκης, Νίκη Κεραμέως, Δημήτρης Παπαστεργίου, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Φλωρίδης, Σοφία Βούλτεψη, Ανδρέας Νικολακόπουλος έδωσαν το παρών, ενώ στο πλευρό του συζύγου της ήταν η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη. Μπορεί να μην βρίσκεται πλέον ο Γιάννης Μπρατάκος στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η σχέση του με τον πρωθυπουργό παραμένει δυνατή, κάτι που διαφάνηκε και από την απόλυτη στήριξη της υποψηφιότητάς του για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με τον Γ. Μπρατάκο να εστιάζει στο πώς θα τονωθεί το ελληνικό επιχειρείν σχεδιάζοντας ένα επιμελητήριο σύγχρονο, με πλήρως ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, νέες δράσεις και χρήσιμα εργαλεία για τα μέλη του.

Ποιοι έκαναν ερώτηση σε Άδωνι – Κεραμέως

Παραμονές της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, μια ομάδα οκτώ βουλευτών, σε συνέχεια της κίνησης των 11 προ ημερών, κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκη Κεραμέως. Τα της ερωτήσεως τα ξέρετε και τα έχετε σίγουρα διαβάσει, διότι είστε επιμελείς, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τα πρόσωπα που την υπογράφουν. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Μίλτος Χρυσομάλλης είναι πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά. Οι Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης και Ιωάννης Πασχαλίδης είναι καραμανλικοί. Περισσότερα δεν χρειάζονται. Καταλαβαίνετε ότι, όπως έμαθα άλλωστε, θα έρθουν και άλλες ερωτήσεις, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ήρεμοι και μου έλεγαν πως η ερώτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους αποστολής, καθώς «οι βουλευτές έχουν υποχρέωση να απευθύνουν ερωτήσεις προς τους υπουργούς και εκείνοι υποχρέωση να απαντούν».

Τα τούρκικα και το ΦΕΚ

Κατά καιρούς διαβάζω τα ΦΕΚ και ρίχνω ματιές στη Διαύγεια, όπου βρίσκεις ένα σωρό θέματα. Αποφάσεις, διορισμούς, μετακινήσεις, αναθέσεις και πολλά άλλα. Τι βρήκα χθες; Ένα ΦΕΚ που μετονομάζει κάποια σημεία που είχαν τουρκικά ονόματα. Απολαύστε το. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, που υπογράφει, εννοείται, όπως είναι και το θεσμικό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νησίδα Πασάς του Δήμου Οινουσσών μετονομάζεται σε νησίδα Παναγιά, ο κόλπος Πασάς σε κόλπο Παναγιάς και το ακρωτήριο Τούρκος σε ακρωτήριο Μεταμόρφωσης.

Ο Κωτσόβολος ψάχνει ανάπτυξη

Η θέση του Κωτσόβολου στην αγορά μόνο τυχαία δεν είναι μου έλεγε άνθρωπος που παρατηρεί με προσοχή την ανάπτυξή του. Διατηρεί μία ικανή ομάδα διοίκησης με επικεφαλής τον Γιάννη Βασιλάκο. Και συνεχίζει να μεγαλώνει. Η ΔΕΗ που τον εξαγόρασε το ξέρει καλά. Γιατί, εκτός από τα ηλεκτρικά και τα προϊόντα τεχνολογίας, έχει αναπτύξει μία σειρά από δραστηριότητες, όπως οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για να στήσει κάποιος ένα έξυπνο σπίτι, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αντλιών θερμότητας με το κλειδί στο χέρι, αλλά και η μελέτη για την τοποθέτηση ηλεκτρικών συσκευών και επίπλων σε κατοικίες. Γι’ αυτό άλλωστε και η αλυσίδα ηλεκτρικών και τεχνολογίας «έστησε» έναν χώρο έκθεσης και επίδειξης για τους πελάτες της στο μαγαζί της Γλυφάδας. Δεν μένει μόνο στην πώληση προϊόντων, αλλά ουσιαστικά έχει βρει το νόημα με την «πώληση» ολοκληρωμένων πακέτων προϊόντων και υπηρεσιών. Και έπεται συνέχεια.

Το ακίνητο του Αλαφούζου

Ένα μεγάλο ακίνητο έχει αποκτήσει ο Γιάννης Αλαφούζος στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Αθηνών, στις αρχές της. Μαθαίνω ότι αποτελεί ένα ακίνητο που θα μπορούσε να χρησιμεύσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για τον εφοπλιστή και επιχειρηματία τα επόμενα χρόνια. Ίσως επενδυτικά, ίσως όμως και για ίδιους σκοπούς. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια. Οπωσδήποτε πάντως ένα είναι βέβαιο: ότι δεν το απέκτησε για να το αφήσει αναξιοποίητο.

Τι έβαλε στην «τσέπη» ο ιδιοκτήτης της Κρι Κρι

Συνολικό ποσό 12 εκατομμυρίων ευρώ εισέπραξε ο Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, μέσω της πώλησης 1.000.000 μετοχών στο επενδυτικό κοινό, που αντιστοιχούσαν στο 3,03% των συνολικών μετοχών της εταιρείας. Να σας πω εδώ ότι η τιμή πώλησης για καθεμία από τις συγκεκριμένες μετοχές ήταν στα 12 ευρώ. Ο Τσινάβος μπορεί να αποχωρίστηκε ένα μέρος της μετοχικής του συμμετοχής, ωστόσο δεν παύει εκείνος και η οικογένειά του να κατέχουν υψηλό ποσοστό πλειοψηφίας στην εταιρεία. Και φυσικά να έχει στα χέρια του μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα.

Η πανώλη, το γάλα και οι τιμές

Όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, η πανώλη των αιγοπροβάτων περιορίστηκε σε μικρή έκταση. Γι’ αυτό και ξεχάστηκε γρήγορα από την επικαιρότητα. Γιατί όπως ισχυριζόταν δεν είχε επίδραση στα κοπάδια των ζώων μεγαλύτερη από το επιτρεπτό, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστούν και οι τιμές στο γάλα, κάτι που θα είχε επίπτωση στα τελικά προϊόντα που πωλούνται στα ράφια. Ο ίδιος πάντως μου έλεγε ότι φέτος αναμένεται να πέσει η τιμή στο αιγοπρόβειο, αφενός γιατί οι γαλακτοβιομηχανίες – τυροκομίες διατηρούν μεγάλα αποθέματα τυριών και κυρίως φέτας στα ψυγεία τους και επομένως προσπαθούν όπως όπως να τα διαθέσουν στην αγορά για να μην τους μείνουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα μειωθούν και οι τιμές στην πρώτη ύλη, το γάλα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να δούμε φθηνότερη φέτα στα ψυγεία. Η κατανάλωσή της άλλωστε μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ακρίβειας. Και ο νόμος της αγοράς λέει πως ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση.