Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φαίνεται να δείχνει τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. Τα πλάνα από τα ισραηλινά πλήγματα κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου δείχνουν εικόνες που παραπέμπουν σε βόμβες φωσφόρου, καθώς και χρήση βαρέος πυροβολικού από τους Ισραηλινούς, αναφέρει ο ιστότοπος middleeasteye.

«Το επίσημο πρακτορείο του Λιβάνου μετέδωσε ότι ο σιωνιστικός στρατός χρησιμοποίησε απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου στην επίθεση στην περιοχή Αλ Μπασούρα στα βόρεια της Βηρυτού», αναφέρουν ιρανικά ΜΜΕ.

Τι είναι ο λευκός φώσφορος

Ο λευκός φώσφορος είναι μια χημική ουσία που αναφλέγεται όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα σε ανθρώπους ή κατασκευές με τις οποίες έρχεται σε επαφή.

Η εισπνοή των αναθυμιάσεων λευκού φωσφόρου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές κακώσεις και ασφυξία, ενώ η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού στο δέρμα. Η χρήση λευκού φωσφόρου με έκρηξη από αέρος σε περιοχές με πυκνό άμαχο πληθυσμό απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς το όπλο προκαλεί αδιακρίτως βλάβη στους αμάχους.

Το 2013, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως άρχισε να αποσύρει τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, τα οποία χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων για να δημιουργούνται προπετάσματα καπνού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του το 2008 και το 2009 στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον Ιούνιο, οι ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χρησιμοποίησαν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στον νότιο Λίβανο. Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η HRW κατέγραψε τη χρήση του συγκεκριμένου όπλου από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα και σε δύο αγροτικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Νέος πολύνεκρος βομβαρδισμός

Φλέγεται η Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Εντωμεταξύ, πλήθος ισραηλινών επιδρομών συνέχισε να πλήττει πυκνοκατοικημένες περιοχές σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας 95 ανθρώπους τη Δευτέρα.

Για δεύτερη φορά, έγινε πλήγμα στην καρδιά της λιβανικής πρωτεύουσας. Στόχος ήταν «κέντρο της πολιτικής προστασίας» του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, στην Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολάχ.

Απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και άλλους επτά τραυματίες.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από τομείς των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, των Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ, που αναγγέλλεται νέους βομβαρδισμούς εναντίον μελών ή εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι βομβαρδισμοί των οποίων εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους εδώ και μία εβδομάδα, σκότωσαν εξάλλου χθες Τετάρτη τρεις ανθρώπους στη Δαμασκό, ανάμεσά τους τον γαμπρό του ηγέτη του σιιτικού κινήματος, Χασάν Νασράλα -ο τελευταίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ την 27η Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, σε βομβαρδισμό που είχε επίσης δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων-, ανέφερε ΜΚΟ.