Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την υποψηφιότητά του στις εκλογές του κόμματος, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και τη «θολή» ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Θέλω να πω ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα κατέβει. Δεν το δηλώνει τουλάχιστον. Αφήνει υπονοούμενα σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού υποψηφίων από το συνέδριο, κάτι το οποίο δεν έχει μπει ποτέ στη συζήτηση. Θεωρώ ότι είναι μια ανησυχία που δημιουργείται χωρίς λόγο. Δεν αμφισβητεί κανείς από εμάς ούτε τις υπογραφές, ούτε το πόθεν έσχες» είπε αρχικά ο κ. Φάμελλος, σχολιάζοντας την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι ζητάει μια συγγνώμη από τους πολίτες και μάλιστα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν στις εκλογές, για τις αποφάσεις των οργάνων. Θα περίμενα όλοι μας, και εγώ είμαι διατεθειμένος να το κάνω εδώ, να κάνω μια αυτοκριτική για τα λάθη που γίνανε και οδήγησαν στη συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί για αυτό πάμε για εκλογή νέου προέδρου. Για αυτό προέκυψε η μομφή, γιατί συρρικνώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε.

«Αφήνονται κάποιες αιχμές για συσχέτιση κεντροαριστεράς και διαπλοκής. Εγώ θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν υπάρχει στα κείμενα μας κάποια συζήτηση περί κεντροαριστεράς, αλλά υπάρχει μια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία ψήφισε ο πρώην πρόεδρος για συμμαχικό προοδευτικό σχήμα, για τις επόμενες εκλογές και για κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις» και πρόσθεσε πως, «τώρα πρέπει κάποιος να μας ξεκαθαρίσει. Αυτό εννοεί όταν λέει διαπλοκή ή εννοεί κάτι άλλο;» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε επίσης πως ο πρώην πρόεδρος δεν θέλει αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με τα ντοκουμέντα που υπάρχουν και όχι με υποψίες, έγιναν δύο φορές συζητήσεις για αλλαγή του ονόματος. Έγινε μια προσπάθεια αλλαγής καταστατικού και έχει γίνει μια αποσπασματική συζήτηση με αντικρουόμενα χαρακτηριστικά για να αλλάξουν οι κατευθύνσεις. Όμως τα 150.000 μέλη ήρθαν και ψήφισαν για να κάνουμε καλύτερο αυτό το ΣΥΡΙΖΑ, όχι για ένα άλλο κόμμα», είπε.

Ανέφερε ακόμα πως δεν ζήτησε ποτέ τη διαδικασία της μομφής. «Πρότεινα δημόσια να πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς μομφή», εξήγησε.

Σχετικά με τις εκλογές από τη βάση, ο κ. Φάμελλος είπε πως, «υπάρχει περιθώριο ωρίμανσης του καταστατικού και των διαδικασιών εκλογής από τη βάση».

«Η δική μου υποψηφιότητα είναι μια απάντηση στη μεγάλη ανάγκη να έχουμε ένα σοβαρό ΣΥΡΙΖΑ»

«Η δική μου υποψηφιότητα θεωρώ ότι είναι μια απάντηση στη μεγάλη ανάγκη να έχουμε ένα σοβαρό και σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Φάμελλος μιλώντας για τον λόγο που επέλεξε να είναι υποψήφιος στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Εγώ θέλω να είμαστε υπερήφανοι για το κόμμα μας. Η Αριστερά, η διανόηση της, αλλά και οι αγωνιστές της Αριστεράς ήταν υπερήφανοι γι’ αυτό που προσέφεραν στην κοινωνία, γιατί ήταν αλληλεγγύη, ήταν αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία και πρέπει να το ανακτήσουμε. Αλλά νομίζω ότι πέρα από το εμείς, σημασία έχει τι χρειάζεται και η κοινωνία. Η κοινωνία λοιπόν ήθελε μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη. Ένας συρρικνωμένος ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα ευνοούσε τα σχέδια του κυρίου Μητσοτάκη. Άρα αυτοί οι δύο λόγοι ενός σοβαρού και σύγχρονου ΣΥΡΙΖΑ και ενός εργαλείου στην υπηρεσία της κοινωνίας, με ώθησαν να αναλάβω την ευθύνη να διεκδικήσω αυτή τη θέση», εξήγησε.

Όσο για το τι διαφορετικό έχει να πει η Αριστερά το 2024 και με τι διαφορετικούς όρους μπορεί να έρθει για να σχηματίσει μια κοινωνική ή πολιτική συμμαχία για να κυβερνήσει, ο κ. Φάμελλος τόνισε μεταξύ άλλων πως, «υπάρχει μια κρίση του κομματικού φαινομένου και αυτό απεικονίζεται και στις δημοσκοπήσεις και στις ευρωεκλογές με την αποχή και με τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει αυτή η πρόταση σήμερα. Μεγάλη τομή και μεγάλη αλλαγή είναι τα θέματα του πλουραλισμού. Ο πλουραλισμός είναι μια δύσκολη λέξη. Δεν είναι πολύ συνηθισμένη στην πολιτική. Σημαίνει ότι όλοι και όλες έχουν δικαίωμα στην προκοπή. Να το ξεκινήσουμε από την οικονομία. Δεν μπορεί να είναι ολοένα και περισσότερο ολιγοπωλιακή η οικονομία μας». Πρόσθεσε πως θέλει ρύθμιση και έλεγχο της αγοράς, «μια ισχυρή πολιτεία».

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε τα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο στη Νέα Αριστερά και αν υπό τη δική του ηγεσία θα έχουν χώρο στο κόμμα, αναφέροντας ότι, «η δική μου ανάγνωση για τη θέση ευθύνης δεν έχει τα χαρακτηριστικά της εξουσίας ή του αξιώματος. Ήταν λάθος η αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφαίρεσαν τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία, να έχουμε πολλές απόψεις και πιθανά απέναντι στην πλειοψηφούσα άποψη να υπάρχει μια σύνθεση. Όμως παραβίασαν και τον Κώδικα δεοντολογίας, με το θέμα των εδρών.

Είναι όμως ένα άλλο κόμμα. Η δική μου πρόταση απευθύνεται σε αυτούς που νιώθουν τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι τους(…). Ωστόσο, το έχουμε πει ήδη και για το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ένα θέμα πολιτικών και κοινωνικών συνεργασιών και συμμαχιών. Δεν μπορεί να ξεχάσουμε το παρελθόν, που έγινε και μας πλήγωσε, αλλά υπάρχει πεδίο».

Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα είπε πως είναι ο πρωθυπουργός που είχε την τιμή να υπηρετήσει και ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. «Είναι παρακαταθήκη αυτό που έχει αφήσει αυτή η κυβέρνηση. Συντροφικός συνομιλητής και στήριγμα της πολιτικής μας πρότασης θα είναι πάντα νομίζω και ελπίζω, αλλά αυτό εξαρτάται από τον ίδιο».

Τι είπε για εκλογές του ΠΑΣΟΚ και ντιμπέιτ υποψηφίων στον ΣΥΡΙΖΑ

Για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως, αφορούν την κοινωνία και επομένως «αφορούν κι εμάς». «Είναι ένα κόμμα στο οποίο ήδη εμείς από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που ανέφερα τον Ιούλιο, έχουμε προτείνει να υπάρχουν κάποιες συνεργασίες», εξήγησε μεταξύ άλλων.

Τέλος ανέφερε πως έχει διαφορετική άποψη από το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική. «Αν είχα την ίδια θα ήμουν στο ΠΑΣΟΚ», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος είπε πως είναι μειονέκτημα ο πρόεδρος του κόμματος να μην είναι μέλος της ΚΕ, ωστόσο όπως εξήγησε: «δεν μπορώ να το υποτιμήσω, αλλά δεν θα επικεντρώσω την κριτική μου και τον σχολιασμό για τους υποψηφίους σε αυτό».

Ακόμα, ανέφερε πως, «δεν μπορώ να φανταστώ ότι ζω σε μια χώρα που παρακολουθείται το μισό υπουργικό συμβούλιο και ηγεσία του στρατού και ακόμα δεν έχουμε απαντήσεις. Προτιμώ να δώσω με την παρουσία μου στην πολιτική απαντήσεις σε αυτά τα μεγάλα ερωτήματα».

Έκλεισε τονίζοντας πως, «στον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούμε να είμαστε εμείς ο πυλώνας, γιατί θεωρούμε ότι με καλύτερη πιστότητα και αποτελεσματικότητα μπορούμε να εκπροσωπήσουμε την ανάγκη της κοινωνίας».

Ταυτόχρονα είπε πως θα ήθελε να γίνει ένα ντιμπέιτ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο θα προτιμούσε οι συζητήσεις να είναι λίγο πιο «αιχμηρές». «Πολλές φορές βλέπω έναν κομφορμισμό. Να μην είναι στυλιζαρισμένα και να είναι προετοιμασμένες και πακεταρισμένα οι απαντήσεις. Προτιμώ να έχουμε πιο αποτελεσματικές απαντήσεις», εξήγησε ο κ. Φάμελλος.