Ο χειμώνας στην Ευρώπη φέτος προβλέπεται να είναι ψυχρότερος από πέρυσι καθώς έρχεται, αν και αποδυναμωμένο, το φαινόμενο La Niña (Λα Νίνια). Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι οι πιο κρύες χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν θερμές, αναφέρει το Bloomberg. Η Αθήνα, η οποία κάηκε από κύματα καύσωνα και πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορούσε να δει τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 32 βαθμούς Κελσίου στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το Weather Services International.
«Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από το κανονικό 10ετίας και 30ετίας, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι», δήλωσε ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος στην Maxar μιλώντας στο Bloomberg.
«Για τον χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Niña, το οποίο γενικά συνεπάγεται ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2.
Σημειώνεται ότι οι ήπιοι χειμώνες βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση, καθώς μειώνει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνει το Bloomberg.
Το φαινόμενο La Niña
Το Λα Νίνια είναι ένα περίπλοκο ωκεάνιο φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε μερικά χρόνια, λόγω των διακυμάνσεων στις θερμοκρασίες των ωκεανών στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού και συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, φέτος οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις πάνω από το κανονικό θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω χιονοπτώσεις σε τμήματα της ηπείρου. Τον περασμένο μήνα, η καταιγίδα Boris έριξε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις.
Το La Niña θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις ταχύτητες των ανέμων καθώς αρχίζει ο χειμώνας, επηρεάζοντας την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Τις επόμενες εβδομάδες, μια σειρά καταιγίδων από τον Ατλαντικό είναι πιθανό να πλήξει τη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη.