Η Καθολική Εκκλησία κινδυνεύει ακόμα και με νέο σχίσμα προειδοποιεί ο Γερμανός καρδινάλιος Γκέρχαρντ Μίλερ, αν το κονκλάβιο του επόμενου μήνα δεν επιλέξει «ορθόδοξο» ηγέτη.
Ο Μίλερ, 77 χρονών, αποτελεί τον ηγέτη της συντηρητικής πτέρυγας της ηγεσίας της Καθολική Εκκλησίας, με τον ίδιο να έχει αντιταχθεί συχνά στο παρελθόν στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του πάπα Φραγκίσκου όπως άλλωστε και ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ, σύμφωνα με τους Times.
Ο Γερμανός καρδινάλιος σε συνέντευξή του δήλωσε τη διαφωνία του με τις ταμπέλες «φιλελεύθερος» και «συντηρητικός» για την Καθολική Εκκλησία, δηλώνοντας πως η διαχωριστική γραμμή είναι βαθύτερη. Ο νέος πάπας, τόνισε, «πρέπει να είναι ορθόδοξος – ούτε φιλελεύθερος, ούτε συντηρητικός».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «το ερώτημα δεν είναι μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων αλλά μεταξύ ορθοδοξίας και αίρεσης» αλλά και πως «προσεύχομαι στο Άγιο Πνεύμα να φωτίσει τους καρδιναλίους, γιατί ένας αιρετικός πάπας που αλλάζει κάθε μέρα ανάλογα με το τι λένε τα ΜΜΕ θα ήταν καταστροφικός».
«Ο νέος πάπας» υποστηρίζει ο Μίλερ, δεν πρέπει «να αναζητά το χειροκρότημα του κοσμικού κόσμου που βλέπει την Εκκλησία σαν έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που κάνει κοινωνικό έργο». Ο Μίλερ περιέγραψε τον εκδημήσαντα πάπα Φραγκίσκο ως έναν «καλό άνθρωπο» με τον οποίο όμως είχε σοβαρές διαφωνίες. Ο καρδινάλιος σταχυολόγησε τις διαφωνίες του με τον πάπα Φραγκίσκο, ξεκινώντας από την απόφαση του 2023 να επιτρέψει την ευλογία σε ομόφυλα ζευγάρια. Εκείνη την εποχή, ο πάπας Φραγκίσκος υποστήριζε πως «δεν μπορούμε να είμαστε κριτές που μόνο αρνούνται, αντιστέκονται, εξαιρούν».
Η κίνηση αυτή προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις εντός της ηγεσίας της Καθολικής Εκκλησίας με επισκόπους από την Αφρική και την Ασία να αρνούνται να συμμορφωθούν με τη ντιρεκτίβα του πάπα.
Οι διαφωνίες του Μίλερ δεν σταματούν όμως εκεί. Στη λίστα υπάρχουν ακόμα η εστίαση του πάπα Φραγκίσκου στους μετανάστες και το περιβάλλον, σύμφωνα με τους Times. Ο Μίλερ αναφέρει συγκεκριμένα πως «ο πάπας Φραγκίσκος είχε καλή αντιμετώπιση από το ΜΜΕ και αυτό δημιουργεί το ρίσκο οι καρδινάλιοι να πουν “ας συνεχίσουμε έτσι”». «Αντίθετα», λέει ο ίδιος, «έχουν το καθήκον να εκλέξουν έναν άνδρα που έχει την δυνατότητα να ενώσουν την Εκκλησία πάνω στη μοναδική αλήθεια».
Περίπου το 80% των 135 καρδιναλίων επελέγη από τον ίδιο τον πάπα Φραγκίσκο, κάτι που δείχνει ότι το κονκλάβιο θα μπορούσε να συνεχίσει σε φιλελεύθερη κατεύθυνση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Οι απόψεις των περισσότερων καρδιναλίων θα παραμείνουν μυστικές τουλάχιστον μέχρι τις συναντήσεις πριν από το κονκλάβιο, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρκετές ψήφους. Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα προωθήσει τις απόψεις του για δογματικό Καθολικισμό σ’ αυτές τις συναντήσεις, που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, ο Μίλερ απάντησε καταφατικά: «Πρέπει να το κάνω. Το οφείλω στη συνείδησή μου».
Η εναλλακτική, προειδοποίησε, είναι ο κίνδυνος η Εκκλησία να γνωρίσει νέο σχίσμα αν δεν εκλεγεί «ορθόδοξος» πάπας. «Κανείς καθολικός δεν είναι υποχρεωμένος να τηρεί ένα δόγμα που είναι λάθος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο καθολικισμός δεν έχει να κάνει με την τυφλή υπακοή στον πάπα, χωρίς σεβασμό στις γραφές, την παράδοση και το δόγμα της Εκκλησίας».
Έχοντας διοριστεί από τον προκάτοχο του Φραγκίσκου, πάπα Βενέδικτο 16ο, ως επικεφαλής των δογμάτων ο Μίλερ παρέμεινε στη θέση του και μετά την εκλογή του Φραγκίσκου το 2013, όμως αρκετά γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση μαζί του καθώς αμφισβητούσε τη φιλελεύθερη ατζέντα του ποντίφικα. Το 2017 ο πάπας Φραγκίσκος τον απομάκρυνε από τη θέση του, όταν ο Μίλερ έκανε κριτική στην απόφασή του, να επιτρέψει την θεία κοινωνία σε διαζευγμένους που ξαναπαντρεύονται εκτός εκκλησίας.
Οι απόψεις του Μίλερ πάντως αντικατοπτρίζουν και εκείνες άλλων συντηρητικών καρδιναλίων που είναι αποφασισμένοι να εκλέξουν έναν πιο ορθόδοξο διάδοχο του Φραγκίσκου. Ο Μίλερ είναι πρώην επίσκοπος του Ρέγκενσμπουργκ, ενώ ταυτόχρονα είναι επικεφαλής δογματικής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Σε ένα βιβλίο του 2023 το οποίο «θα είναι βολικό εγχειρίδιο για τους συντηρητικούς του κονκλάβιου», ο Μίλερ κριτίκαρε τη συμφωνία του πάπα Φραγκίσκου με την Κίνα για από κοινού διορισμό επισκόπων, παρομοιάζοντάς το μάλιστα με τη στάση που είχε κρατήσει το Βατικανό απέναντι στους Ναζί τη δεκαετία του ’30 προειδοποιώντας παράλληλα πως «δεν μπορείς να κάνεις συμφωνία με το διάολο».
Ο καρδινάλιος Γκέρχαρντ Μίλερ προειδοποίησε παράλληλα το κονκλάβιο να ψηφίσει αποφεύγοντας τους παρασκηνιακούς ελιγμούς όπως αυτοί συμπυκνώνονται στην οσκαρική ταινία Κονκλάβιο. «Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι δύναμης που παίζεται από ηλίθιους ανθρώπους που επιχειρούν να χειραγωγήσουν, όπως στην ταινία, η οποία δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την πραγματικότητα».