Η  21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer, μια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νευροεκφυλιστική νόσο που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τη σταδιακή απώλεια της μνήμης και τον περιορισμό των νοητικών λειτουργιών. 

Κάθε χρόνο, ολόκληρος ο μήνας Σεπτέμβριος ορίζεται ως «Μήνας Alzheimer» όπου ειδικοί σε όλο τον κόσμο και επιστημονικές οργανώσεις για τη νόσο αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να υποστηρίξουν ενεργά τους ανθρώπους που πλήττονται από το Alzheimer και την άνοια. To θέμα της φετινής ενημερωτικής εκστρατείας επικεντρώνεται στην ανάγκη για δράση σε όλους τους τομείς, με κεντρικό σύνθημα «Time to Act on Dementia, Time to Act on Alzheimers».

Τα συμπτώματα της νόσου Alzheimer & η ανάγκη φροντίδας

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και με βάση τα διαγνωστικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη για τη διάγνωση του Alzheimer, η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών πρέπει να συνδυάζει διαταραχή της μνήμης και μίας ακόμα τουλάχιστον νοητικής λειτουργίας (π.χ λόγος, ικανότητα προσοχής, οπτικοχωρικές λειτουργίες κ.α), σε σημείο που να διαταράσσεται η αυτονομία του ατόμου στην καθημερινότητά του.

Η νόσος Alzheimer, είναι μια σοβαρή νευροεκφυλιστική νόσος που, αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πνευματικές ικανότητες μάθησης, μνήμης, επίλυσης προβλημάτων, λήψης αποφάσεων κ.α. Αυτή η σοβαρή νόσος  δεν επηρεάζει αποκλειστικά τους ασθενείς αλλά και όλο το οικογενειακό περιβάλλον που καλείται να στηρίξει ποικιλοτρόπως και σε καθημερινή βάση τον συγγενή τους. 

Είναι γνωστό πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο σύμπτωμα της νόσου Alzheimer είναι η έκπτωση στη μνήμη που συνήθως χαρακτηρίζεται με συμπεριφορές όπως απώλεια πραγμάτων, επανάληψη ερωτήσεων, αδυναμία συγκέντρωσης κ.α. Συνηθισμένες είναι επίσης και οι διαταραχές του λόγου. Ανάμεσα στα διαγνωστικά κριτήρια της άνοιας, οι ειδικοί κατατάσσουν και την απραξία, δηλ. την αδυναμία να ενεργήσει κάποιος χωρίς να έχει χάσει την κινητικότητά του καθώς και την αγνωσία, δηλαδή την αδυναμία αναγνώρισης προσώπων, σχημάτων, ήχων κ.λπ. λόγω αδυναμίας του εγκεφάλου να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα που λαμβάνει. Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά και αποδίδονται συχνά στην προχωρημένη ηλικία (π.χ μεταβολή στον χαρακτήρα, αυξημένο άγχος κ.α). 

Αν και στα αρχικά στάδια της νόσου οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ζουν αυτόνομα και να εξυπηρετηθούν με τη βοήθεια της οικογένειάς τους, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου, από κάποιο σημείο και πέρα, το οικογενειακό υποστηρικτικό δίκτυο δεν επαρκεί και εκεί απαιτείται συνεχή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Ειδικότερα, όταν ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η φροντίδα  πρέπει να είναι σε 24ωρη βάση καθώς το άτομο σταματά ν’ αυτοεξυπηρετείται και χρειάζεται διαρκή περίθαλψη και φροντίδα.

Η Κλινική Ευαγγελίστρια, διαθέτει τεράστια εμπειρία στη ιατρική φροντίδα ασθενών με Αlzheimer καθώς αποτελεί μια Κλινική χρονιών νοσημάτων με εμπειρία 80 ετών. Το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατανοεί πλήρως τη φύση της ασθένειας και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις στη φροντίδα των ασθενών καθώς έχει φροντίσει εκατοντάδες ασθενείς με Alzheimer.

«Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά»

Ο Νευρολόγος – Ειδικευμένος Ιατρός Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, Αναστάσιος Λάβδας, επιστημονικός συνεργάτης της Kλινικής «Ευαγγελίστρια», με μεγάλη εμπειρία σε ασθενείς με τη Alzheimer, τονίζει σχετικά με τη νόσο: «Με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την νόσο Alzheimer, θα ήθελα να πω δύο λόγια, κατά τη γνώμη μου χρήσιμα για τους οικείους των ασθενών της συγκεκριμένης νόσου και κατ’ επέκταση για τους ασθενείς. Η νόσος Alzheimer, όπως κάθε άλλη μορφή Άνοιας, επιφέρει αλλαγή της προσωπικότητας του ασθενούς. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για νόσο και όχι “ιδιοτροπία” του πάσχοντος, δηλαδή ο ασθενής δεν μπορεί να ελέγξει τα γνωστικά του ελλείμματα ούτε τις συμπεριφορικές ιδιαιτερότητες που οφείλονται στην εκφύλιση του εγκεφάλου. Απαιτείται συνεπώς κατανόηση, ανοχή και υπομονή.

Η νόσος επιφέρει συχνά (λόγω ενδογενών αλλαγών αλλά και αντιδραστικά, καθώς ο πάσχων συχνά συνειδητοποιεί τα ελλείμματά του) κατάθλιψη στους ασθενείς. Συγχρόνως όμως η νόσος επιβαρύνει ψυχικά και σωματικά τους οικείους, οι οποίοι καλούνται να βρουν τα όρια αντοχών τους και να πάρουν αποφάσεις, οι οποίες συχνά φέρνουν τύψεις και αντιτίθενται στις ηθικές τους αξίες. Όταν για παράδειγμα αναγνωρίζουν την σημασία της εισαγωγής του ανθρώπου τους σε εξειδικευμένο ίδρυμα αλλά διστάζουν να την υλοποιήσουν.

Όπως συμβαίνει με κάθε νόσο, κι εδώ η “άρνηση” χαρακτηρίζει συχνότατα και τα δύο μέρη, καθώς είναι δύσκολο να αποδεχθεί κανείς το πόσο δραματικά “αλλάζει” έναν άνθρωπο η νόσος. Μα κι εμείς, οι επαγγελματίες υγείας με μεγάλη εμπειρία, συχνά σαστίζουμε αναλογιζόμενοι την αλλαγή της εικόνας ενός πάσχοντος.  Είναι προφανής η σημασία της συμβουλευτικής, η οποία σε συνδυασμό με την προσαρμοσμένη στον ασθενή φαρμακευτική αγωγή θα επιφέρει την καλύτερη δυνατή πορεία της νόσου.

Κατανόηση, συνεργασία, τρυφερότητα και ενίσχυση-ενθάρρυνση, είναι οι λέξεις κλειδιά για την αντιμετώπιση του πάσχοντος με τη νόσο Alzheimer. Αυτοπροστασία, συμβουλευτική και υποστήριξη, αντίστοιχα, είναι οι λέξεις κλειδιά για τους οικείους / φροντιστές».

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Νευρολόγο κ.Λάβδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Η Κλινική Ευαγγελίστρια βρίσκεται στην οδό Πυθίας 24, Πλατεία Κυψέλης , Αθήνα , για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα 210- 8641210 και στα 210- 8640505.

Εναλλακτικά επισκεφθείτεWebsite | Facebook | Instagram