«Αυτή τη στιγμή η σύγκρουση έχει γίνει περιφερειακή και έχει κλιμακωθεί», αναλύσει ο δρ Ευάγγελος Βενέτης, ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής, στο podcast του Newsbeast. «Όλα είναι πιθανά», απαντάει στην ερώτηση αν το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει πυρηνικούς στόχους του Ιράν. «Οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το κλιμακούμενο μοντέλο», σημειώνει. «Να χτυπήσουν πρώτα ενεργειακές υποδομές που χρησιμοποιούνται σε αστικούς χώρους και για τον στρατό του Ιράν και να αφήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις για αργότερα ως επικρεμάμενη δαμόκλειος σπάθη για τα ισραηλινά συμφέροντα, στο πλαίσιο μιας νέας επίθεσης», εξηγεί.

Πού οδηγούν όλα αυτά; Σε μια ασφυκτική κατάσταση, με το φιτίλι να σιγοκαίει πριν από μια παγκόσμια έκρηξη. Μια έκρηξη που ο κύριος Βενέτης δεν την αντιμετωπίζει ως ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ, αυτό δείχνουν οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα. Το Παλαιστινιακό Ζήτημα αποτελεί το βαρόμετρο στον γεωπολιτικό ομφαλό της Μέσης Ανατολής για όλο τον κόσμο. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο απρόσμενος παράγοντας είναι δεδομένος. Αυτή τη στιγμή ισορροπούμε σε τεντωμένο σκοινί», λέει στο Newsbeast.

-Πόσο επηρεάζουν τις εξελίξεις οι εκλογές στις ΗΠΑ: «Οι εξελίξεις από το προεκλογικό σκηνικό των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συγκοινωνούν δοχείο με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν και στο πώς ρυθμίζει το Παλαιστινιακό Ζήτημα – ουσιαστικά την προστασία των Αμερικάνων του Ισραήλ, η οποία είναι αναφανδόν και υπερκομματική. Ο Ντόναλντ Τραμπ περιμένει στη γωνία για να εκμεταλλευτεί το οποιοδήποτε λάθος του Μπάιντεν στην αλληλεγγύη της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ».

-Τι θα συμβεί αν χτυπηθούν οι πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν; «Αυτή τη στιγμή η σύγκρουση έχει γίνει περιφερειακή και έχει κλιμακωθεί, ελεγχόμενα ακόμη, αλλά έχει κλιμακωθεί σε ανυπέρβλητο βαθμό εδώ και έναν χρόνο. Προφανώς, οποιαδήποτε απάντηση θα προκαλέσει ανταπάντηση. Ενδέχεται η απάντηση του Ισραήλ να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμένουμε, διότι πρέπει πρώτα να διαπιστωθούν τα κενά, οι αβελτηρίες, στην άμυνα του Ισραήλ. Να γίνει προσπάθεια θωράκισής τους, ώστε οποιαδήποτε ανταπάντηση έρθει από το Ιράν, να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ. Όλα είναι ανοιχτά».

Ακούστε το podcast με τον Ευάγγελο Βενέτη