Η Άγκυρα δεν θεωρεί τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Μπας ως εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον στην Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη σε δηλώσεις του σχετικά με την συνεχιζόμενη κρίση ανάμεσα στις δυο χώρες μεταδίδει η Hurriyet.

«Δεν τον βλέπουμε πλέον ως τον αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στο Βελιγράδι. Πρόσθεσε δε πως ο αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπας δεν θα γίνει δεκτός από την τουρκική κυβέρνηση για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του πριν αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες από την Άγκυρα, καθώς μετατέθηκε στην Καμπούλ.

Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απολύσουν τον πρεσβευτή τους στην Άγκυρα, αν ήταν αυτός που έλαβε την απόφαση να αναστείλει τις υπηρεσίες θεώρησης εισόδου στην Τουρκία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τη διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες και έθεσε την ερώτηση πώς «πράκτορες» διείσδυσαν στο αμερικανικό προξενείο, αναφερόμενος σ’ έναν εργαζόμενο στο προξενείο ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και στην εμπλοκή και ενός δευτέρου προσώπου από την αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Αξίζει να τονίσουμε πως νωρίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ύψωσε και αυτός του τόνους λέγοντας πως η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου και δεν χρειάζεται την άδεια των ΗΠΑ για να προχωρά στη κράτηση υπόπτων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε πως υπάρχουν «προνόμια» για υπόπτους επειδή εργάζονται για την αμερικανική διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην χώρα.

Να θυμίσουμε πως σύμβουλος του τούρκου προέδρου μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε πως η σύλληψη του ενός από τους δύο τούρκους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας, ενοχλεί την Ουάσιγκτον γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αποκαλύψει πως πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι η Ουάσιγκτον.