Η Ελλάδα του 1856 ήταν μια νεοσύστατη χώρα, έχοντας μόλις αποκτήσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο βασιλιάς Όθων, που είχε ανέβει στον θρόνο το 1832, προσπάθησε να εκσυγχρονίσει το κράτος και να εισάγει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ανάμεσα στις διάφορες μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν εκείνη την εποχή, μια από τις πιο πρωτοποριακές ήταν το βασιλικό διάταγμα του 1856, το οποίο απαγόρευε το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Αυτό το διάταγμα απαγόρευε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως θέατρα, εκκλησίες, δημόσια κτίρια και άλλα σημεία συνάθροισης και στόχευε στην προστασία του κοινού από τους κινδύνους πυρκαγιάς. Την εποχή εκείνη, τα περισσότερα κτίρια ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, και η χρήση φωτιάς για το κάπνισμα θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει καταστροφικές πυρκαγιές. Έτσι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θέσπισε τέτοιου είδους νομοθεσία!

Ωστόσο η απαγόρευση δεν κράτησε για πολύ. Με την πάροδο του χρόνου, η εφαρμογή της έγινε λιγότερο αυστηρή και τελικά καταργήθηκε. Χρειάστηκε να περάσουν 154 χρόνια για να επανέλθει ο αντικαπνιστικός νόμος και να απαγορευτεί εντελώς στους κλειστούς δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας το κάπνισμα, με έναρξη εφαρμογής από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

1801: Ο λόρδος Έλγιν (Τόμας Μπρους) μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

1856: Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους, λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που δημιουργούν σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

1920: Δολοφονία Ίωνα Δραγούμη: Ξεσπά κύμα μαζικής βίας στην Αθήνα, καθώς η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι την προηγούμενη φτάνει αρχικά παραποιημένη ως δολοφονία. Ο Ίων Δραγούμης, ένας από τους πιο προοδευτικούς αντιβενιζελικούς πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου.

1944: Εξαφανίζεται με το αεροσκάφος που οδηγούσε ο διάσημος συγγραφέας του «Μικρού Πρίγκιπα» και πιλότος, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, σε ηλικία 44 ετών.

1960: Διεξάγονται oι πρώτες βουλευτικές εκλογές στη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία. Εκλέγονται οι 35 βουλευτές της ελληνικής κοινότητας («Πατριωτικό Μέτωπο» 30 έδρες και ΑΚΕΛ 5) και οι 15 της τουρκοκυπριακής. Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εκλέγεται ο Γλαύκος Κληρίδης και αντιπρόεδρος ο Ορχάν Μιντερίζογλου.

1976: Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του στον πρόεδρο της ΔΟΕ, λόρδο Κιλάνιν, προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

1984: Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Mirage-2000 και F-16 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία («αγορά του αιώνα»).

2006: Ο Φιντέλ Κάστρο παραχωρεί την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο.

2012: Ο Μάικλ Φελπς σπάει το ρεκόρ του 1964 της Λαρίσα Λατίνινα για τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γεννήσεις

1919 – Πρίμο Λέβι, Ιταλός χημικός και συγγραφέας

1965 – Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ, Αγγλίδα συγγραφέας

1969 – Αντόνιο Κόντε, Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής

1969 – Μίλτος Πασχαλίδης, Έλληνας τραγουδιστής

1972 – Γιώργος Καπουτζίδης, Έλληνας ηθοποιός

1978 – Ζέτα Μακρυπούλια, Ελληνίδα ηθοποιός και μοντέλο

Θάνατοι

1818 – Νικόλαος Σκουφάς, Έλληνας αγωνιστής

1944 – Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, Γάλλος πιλότος και συγγραφέας

2001 – Γιάννης Σπάρτακος, έλληνας πιανίστας και συνθέτης ελαφράς μουσικής

2017 – Άσπα Στασινοπούλου, Ελληνίδα εικαστικός