Πυριτιδαποθήκη θυμίζει η Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν, που κόστισε τη ζωή σε 12 παιδιά και αποδίδεται στη Χεζμπολάχ -η οποία, ωστόσο, το αρνείται-, και την υπόσχεση του Ισραήλ για αντίποινα.

Στο πλαίσιο των αντιποίνων σημειώθηκε έκρηξη στη συνοικία Dahieh της νότιας Βηρυτού, που θεωρείται προπύργιο της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, με στόχο διοικητή της, ο οποίος, σύμφωνα με αναφορές, επέζησε.

«Στόχος ήταν ο διοικητής της Χεζμπολάχ που ευθύνεται για τη δολοφονία 12 παιδιών και εφήβων στο Majdal Shams», αναφέρεται σε ανάρτηση του ισραηλινού στρατού.

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια της Βηρυτού, όπως ανέφεραν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας. Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, στόχος ήταν ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, ο επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Φουάντ Σουκρ από το 2015. Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ζωντανός.

«Κατάφωρη επιθετικότητα» καταγγέλλει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατήγγειλε σήμερα ως «κατάφωρη επιθετικότητα» το ισραηλινό πλήγμα που είχε στόχο απόψε στα νότια προάστια της Βηρυτού έναν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, ο οποίος δεν σκοτώθηκε.

Σε δήλωσή του, ο Μικάτι κατήγγειλε μια «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας και ότι σκοπεύει να υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου είπε στο Reuters πως ελπίζει η οποιαδήποτε απάντηση της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, της οποίας ο πυρήνας βρίσκεται σε αυτά τα νότια προάστια, να μην πυροδοτήσει κλιμάκωση.

«Άνανδρη επίθεση», λέει το Ιράν – «Δεν είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος», λένε οι ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος», δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά τις πληροφορίες για το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό.

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.