Μια μικρή ομάδα μηχανικών από το τεχνικό κέντρο της Nissan στη Βαρκελώνη πήρε μέρος και τερμάτισε στο Rally Baja Aragon με ένα τροποποιημένο X-Trail e-4ORCE, που κινείται με το σύστημα e-Power της Ιαπωνικής μάρκας.

Το X-Trail ολοκλήρωσε με επιτυχία το ράλι μετά από δύο κουραστικές ημέρες (27-28 Ιουλίου) κατά τις οποίες κάλυψε περισσότερα από 500 χιλιόμετρα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έδαφος. Το όχημα τροποποιήθηκε και προετοιμάστηκε από μια ομάδα επτά μηχανικών από το Nissan Technical Center Europe – Spain (NTCE-S) και μπήκε στην κατηγορία «Open», με σκοπό του χρόνου να συμμετάσχει στην κατηγορία «Stock», για οχήματα που βασίζονται σε τυπικές προδιαγραφές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών.

Το σύστημα μετάδοσης κίνησης του X-Trail, με την ονομασία e-Power, δεν είχε τροποποιηθεί σε σχέση με την έκδοση παραγωγής. Οι μόνες τροποποιήσεις για τον αγώνα Baja αφορούσαν το σύστημα ψύξης, την τοποθέτηση αναβαθμισμένης ανάρτησης, την τοποθέτηση roll cage, αγωνιστική δεξαμενή καυσίμου, απογυμνωμένο εσωτερικό και εγκατάσταση υποχρεωτικού εξοπλισμού ασφαλείας.

Η προετοιμασία του X-Trail για να συμμετάσχει στο Ράλι Baja Aragon ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 από μια μικρή ομάδα μηχανικών που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στο σύστημα μετάδοσης κίνησης, είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε έναν αγώνα ράλι.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά υβριδικά συστήματα, το e-Power χρησιμοποιεί μόνο έναν ηλεκτροκινητήρα για την κίνηση των τροχών, με αποτέλεσμα μια ομαλή, απόκριση και γραμμική αίσθηση οδήγησης. Λειτουργώντας σε συνδυασμό με έναν κινητήρα βενζίνης που χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν χρειάζεται σύνδεση στην πρίζα.

Το X-Trail συνδυάζει το σύστημα e-Power με το προηγμένο σύστημα τετρακίνησης με δύο μοτέρ e-4ORCE που παρέχει πρόσφυση και σταθερή απόδοση σε όλες τις συνθήκες. Σχεδιασμένο για να λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα συστήματα κίνησης, παρακολουθεί την πρόσφυση 1000 φορές το δευτερόλεπτο και προσαρμόζει συνεχώς την κατανομή ισχύος για να διασφαλίζει ότι το X-Trail παραμένει σταθερό σε όλες τις συνθήκες.