Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο απέμεινε τελικά χάρη στον Γερμανό που καταδικάστηκε στη Λευκορωσία σε θανατική ποινή, καθώς κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε τάγμα που πολεμάει στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ο Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος, σύμφωνα με τη λευκορωσική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Wjasna», ήταν υγειονομικός υπάλληλος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, καταδικάστηκε στις 24 Ιουνίου σε θάνατο και θεωρείται από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ότι σχετίζεται με το τάγμα «Kastus Kalinouski», στο οποίο υπηρετούν Λευκορώσοι που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας εναντίον του ρωσικού στρατού.

Το τάγμα έχει πάντως δηλώσει ότι ο Γερμανός δεν ανήκε στις τάξεις του. Οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος περιλαμβάνουν «δράση μισθοφόρου», «τρομοκρατικές ενέργειες» και σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και πριν από λίγες ημέρες ο άνδρας εμφανίστηκε στην λευκορωσική τηλεόραση να παραδέχεται τα εγκλήματα και την συνεργασία του με τις ουκρανικές υπηρεσίες, να δηλώνει απογοητευμένος από τις γερμανικές αρχές και να εκφράζει την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Λουκασένκο θα τον συγχωρήσει και θα του δώσει χάρη προκειμένου να αποφύγει τη θανατική ποινή.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την ενέργεια των Λευκορώσων, να τον «επιδεικνύουν στην τηλεόραση», διαβεβαιώνοντας ότι διεξάγονται «εμπιστευτικές» συνομιλίες για το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ