Επίσημο αίτημα απονομής χάριτος υπέβαλε ένας Γερμανός που καταδικάστηκε σε θάνατο στη Λευκορωσία, με τον ίδιο να «παραδέχεται» συνεργασία με ουκρανικές υπηρεσίες με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, κανάλι της πλατφόρμας Telegram, το οποίο θεωρείται ότι πρόσκειται στην λευκορωσική προεδρία, αναφέρεται ότι ο Ρίκο Κρίγκερ έχει ζητήσει και επισήμως χάρη. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTa μετέδωσε ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι τον τελευταίο λόγο για την τύχη του Γερμανού έχει, ως πρόεδρος, ο ίδιος.

«Έχω ξαναπεί ότι τα πιο δύσκολα πράγματα στην μοίρα ενός προέδρου είναι οι υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την εσχάτη των ποινών», δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος. Η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου η θανατική βρίσκεται σε ισχύ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Κρίγκερ ήταν υγειονομικός υπάλληλος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού στη Λευκορωσία και καταδικάστηκε με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο τάγμα «Kastus Kalinouski», στο οποίο υπηρετούν Λευκορώσοι που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας εναντίον του ρωσικού στρατού. Έτσι, κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατικές ενέργειες, με τον ίδιο να αρνείται τα πάντα και να ζητάει τη βοήθεια του γερμανικού κράτους, ενώ το τάγμα «Kastus Kalinouski» ανέφερε πως ποτέ δεν υπηρέτησε στις τάξεις του.

Ωστόσο, ο Ρίκο Κρίγκερ άλλαξε την απολογία του μετά την καταδίκη σε θάνατο, αναφέροντας ότι αποδέχεται τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε.