Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε στρατιωτική άσκηση με αληθινά πυρά τη νέα βόμβα που ονομάζεται Quicksink, είναι κατευθυνόμενη και μπορεί να κόψει στη μέση ένα πολεμικό πλοίο, ενώ κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με άλλα αντίστοιχα όπλα.

Η δοκιμή έγινε κατά τη διάρκεια της άσκησης Rim of the Pacific (RIMPAC) 2024 που διεξήχθη ανοιχτά της Χαβάης, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Αυστραλία, τη Μαλαισία, την Ολλανδία και τη Νότια Κορέα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης βυθίστηκαν τα παροπλισμένα USS Dubuque (LPD 8) και USS Tarawa (LHA 1), ενώ η βόμβα απελευθερώθηκε από ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό stealth B-2 Spirit.

Η ανάπτυξη του όπλου χρηματοδοτείται από το γραφείο του υφυπουργού Άμυνας για την Έρευνα και τη Μηχανική, με στόχο να μπορεί να πλήξει πλοία επιφάνειας, με ελάχιστο κόστος και μέσα.

Bομβαρδιστικό stealth B-2 Spirit

Πώς λειτουργεί

Η νέα βόμβα αναπτύσσεται εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει λάβει ακόμη τελική μορφή, ενώ οι επίσημες δοκιμές έγιναν στις 28 Απριλίου 2022 και με επιτυχία, με βάση την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interesting Engineering, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τυπική βόμβα που τροποποιήθηκε σε έξυπνο πυρομαχικό, χάρη στο σύστημα Joint Direct Attack Munition (JDAM), ένα κιτ καθοδήγησης που μετατρέπει τα συμβατικά πυρομαχικά σε βλήματα ακριβείας παντός καιρού (PGM).

Το κόστος για να φτιαχτεί μια Quicksink εκτιμάται σε μερικές χιλιάδες δολάρια και μπορεί να εκτοξευτεί με διάφορους τρόπους, ενώ λειτουργεί σαν τορπίλη. Στόχος είναι να αποτελέσει μια φθηνή εναλλακτική λύση για τα πλοία επιφάνειας, ειδικά σε περίπτωση που δοθεί μάχη σε ωκεανό, καθώς η θάλασσα είναι πιο ανοιχτή.

Η βόμβα Quicksink

Ενδεικτικά, ένα υποβρύχιο που θεωρείται ιδανικό όπλο για την παραπάνω περίσταση, κοστίζει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ περισσότερο από μια Quicksink που κάνει μερικές χιλιάδες δολάρια.

Προκειμένου να γίνει η τροποποίηση, τοποθετείται αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS) και GPS μέσω του JDAM, ενώ οι συντεταγμένες του στόχου μπορούν να επεξεργαστούν πριν την απογείωση του αεροσκάφους και την απελευθέρωση της βόμβας. Ωστόσο, η επεξεργασία μπορεί να γίνει γρήγορα μέσω αισθητήρων που διαθέτει το πολεμικό αεροπλάνο που θα την απελευθερώσει.

Παλαιότερο βίντεο από δοκιμή της Quicksink: