Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, με στόχο, όπως ανέφερε, έναν σημαντικό διοικητή της, «υπεύθυνο» για τη φονική επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν, στην οποία το Ισραήλ είχε υποσχεθεί να απαντήσει.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιδρομή, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στο φιλοϊρανικό ισλαμιστικό κίνημα, λέγοντας ότι ο στόχος, ο διοικητής Φουάντ Σουκρ, ο οποίος έχει κύριο ρόλο στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ από το νότο του Λιβάνου, «επέζησε».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει αυτή την πληροφορία.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι το αεροπορικό του πλήγμα στη Βηρυτό σκότωσε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ την Τρίτη, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ, ως αντίποινα για τη διασυνοριακή επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε 12 παιδιά πριν από τρεις ημέρες.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας κατονομάζουν τον διοικητή της Χεζμπολάχ ως Μουχσίν Σουκρ, γνωστό και ως Φουάντ Σουκρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, μία γυναίκα και δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλοι 74 «άμαχοι» τραυματίστηκαν, πέντε εκ των οποίων σοβαρά.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι καταδικάζει απερίφραστα την ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, τονίζοντας ότι την θεωρεί «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν την επίθεση στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας του Λιβάνου.

«Στοχευμένη επίθεση»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «διεξήγαγε στοχευμένη επίθεση στη Βηρυτό εναντίον του διοικητή που ευθύνεται για τον φόνο των παιδιών του Ματζντάλ Σαμς και πολλών άλλων Ισραηλινών αμάχων», χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Η Χεζμπολάχ κατηγορείται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση με ρουκέτα το περασμένο Σάββατο στη μικρή πόλη Ματζντάλ Σαμς, που βρίσκεται στη συριακή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν που προσαρτήθηκε από το ισραηλινό κράτος. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 12 παιδιά ηλικίας 10 έως 16 ετών ενώ έπαιζαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Στα νότια προάστια της Βηρυτού, στο σημείο όπου σημειώθηκε το πλήγμα, ο τελευταίος όροφος ενός οκταώροφου κτιρίου καταστράφηκε, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό από το οποίο κρέμονταν ηλεκτρικά καλώδια.

Τα ασθενοφόρα, με τις σειρήνες να ηχούν ασταμάτητα, προσπάθησαν να περάσουν μέσα από το πλήθος των περαστικών που είχε συγκεντρωθεί γύρω από αυτοκίνητα και συντρίμμια, σύμφωνα με εικόνες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Φουάντ Σουκρ είναι «ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο» που έπαιξε «βασικό ρόλο» στις «στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία» αλλά και στην επίθεση στη Βηρυτό, το 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους Αμερικανοί πεζοναύτες.

Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει το 2017 ότι προσφέρει αμοιβές ως αντάλλαγμα για χρήσιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό δύο ηγετών της Χεζμπολάχ, ένας εκ των οποίων ήταν ο Φουάντ Σουκρ.

Οι φόβοι για επέκταση στον Λίβανο του πολέμου, που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, και για γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή γίνονται ολοένα και πιο έντονοι.

Επιβεβαιώνει τον θάνατο του διοικητή ο στρατός του Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν μετά τα μεσάνυχτα ότι αεροσκάφη «εξάλειψαν», εξαπολύοντας βομβαρδισμό στη Βηρυτό, κορυφαίο στέλεχος του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν και κατηγορήθηκε από το Ισραήλ για τους θανάτους 12 παιδιών στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν το Σάββατο.

Αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «εξάλειψαν» το κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά» Φουάντ Σουκρ «στην περιοχή της Βηρυτού», αναφέρει ανακοίνωσή τους.

πηγή: ΑΠΕ