Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για το κύκλωμα που εκμεταλλευόταν παράνομα Ακίνητα του Δημοσίου έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Alpha», σε έρευνα που έγινε στο σπίτι ενός εκ των κατηγορουμένων βρέθηκε φάκελος, στον οποίο υπήρχαν συμβάσεις αλλά και ανταλλαγή e-mail μεταξύ δύο μελών της ομάδας. Επειδή δεν επρόκειτο για ανθρώπους της Οικονομικής Αστυνομίας, δεν μπορούσε να γίνει ανάλυση των ευρημάτων, όμως σε κάθε περίπτωση η αίσθηση που έχουν αποκομίσει οι Αρχές είναι πως η απάτη δεν αφορά τρία ή τέσσερα ακίνητα, αλλά πολύ περισσότερα.

«Αυτά που βρήκατε είναι εκτυπωμένα από τον υπολογιστή της Τ. και ήθελα αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτή με έμπλεξε», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ο άνθρωπος στου οποίου το σπίτι βρέθηκε ο φάκελος. Μιλώντας στον «Alpha», η φερόμενη συνεργός του είπε: «Θα μιλήσω όπου χρειαστεί. Όταν χρειαστεί, θα μάθετε τη θέση μου. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μιλήσω».

Πώς λειτουργούσε το κόλπο

Η «κομπίνα» φαίνεται να χρονολογείται από το 2017 τουλάχιστον, ενώ όσο ο καιρός περνούσε τόσο ανέβαινε και η ταρίφα. Κάπως έτσι από το 2017 έως το 2019, σε χώρο που νοίκιαζαν παράνομα, έπαιρναν 3.000 ευρώ. Την περίοδο 2023-2024, για αγώνα crossfit, που διοργανώθηκε παράνομα σε ακίνητο του Δημοσίου, είχαν φτάσει να πάρουν 10.000 ευρώ.

Η έρευνα του Τμήματος Εκβιασμών διήρκεσε περίπου 12 μήνες. Σύμφωνα με το πόρισμα της, η σπείρα των υπαλλήλων της ΕΤΑΔ μίσθωνε ακίνητα και χώρους στάθμευσης, χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς αδειοδότηση και φυσικά χωρίς τιμολόγια. Τα ακίνητα εξαφανίζονταν από τον κεντρικό έλεγχο της ΕΤΑΔ. Η σπείρα τα κρατούσε στο «συρτάρι» της και τα διέθετε απευθείας σε επιχειρήσεις, βάζοντας στην «τσέπη» ολόκληρο το αντίτιμο και ζημιώνοντας το κράτος.

Κάποιοι από τους ενοικιαστές ήταν επίσης στο κόλπο. Η γυναίκα που εμφανίζεται μέλος της σπείρας φαίνεται, μάλιστα, πως έβαζε δικό της άνθρωπο ως επιστάτη, για να ελέγχει. Κάποιοι άλλοι, όμως, βρέθηκαν προ εκπλήξεως, όταν η κομπίνα αποκαλύφθηκε.

Χαρακτηριστικά, ιδιώτης στη Ζάκυνθο είχε έρθει σε επαφή το 2022 με τη γυναίκα, που ακόμα ήταν υπεύθυνη για τις συμβάσεις. Ζήτησε να νοικιάσει το ακίνητο. Δεν γνώριζε ότι το νοίκιαζε παρανόμως. Η γυναίκα του ζήτησε 20.000 ευρώ. Όταν το 2023, ζήτησε την επέκταση του συμβολαίου του, η γυναίκα του ζήτησε άλλες 20.000 ευρώ. Ο ιδιώτης επικοινώνησε με το ΕΤΑΔ, το οποίο του αποκάλυψε πως η τιμή ενοικίασης του ακινήτου δεν ξεπερνούσε τις 10.000 ευρώ.