Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία επέμεινε στις κατηγορίες περί προσωπικών ευθυνών του ίδιου του πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών, δέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος στην παρέμβαση του στη Βουλή, έκανε λόγο για συκοφαντίες, ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος επανέλαβε ότι «στην υπόθεση του τεράστιου σκανδάλου των υποκλοπών εμπλέκεται προσωπικά ο ίδιος πρωθυπουργός», και κατηγόρησε τον κ. Βορίδη ότι «άφησε αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα».

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές, «γιατί η δικαιοσύνη δεν έκανε διευρυμένη έρευνα σε όλους τους παρόχους», ενώ κάλεσε τον κ. Βορίδη να απαντήσει αν συμφωνεί να δοθούν στη βουλή – και να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα – όλα τα πορίσματα και τα υπομνήματα από την προκαταρκτική έρευνα που έγινε από τον ‘Αρειο Πάγο, ώστε τα κόμματα να λάβουν γνώση.

«Σοφιστικές ακροβασίες του Βορίδη»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο «για σοφιστικές ακροβασίες του κ. Βορίδη, που μας είπε σήμερα ότι τελικά υπεύθυνος για τις υποκλοπές είναι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου».

«Το σημερινό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι η κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι επίθεση εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εμείς λέμε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Μαθήματα σεβασμού των θεσμών δεν μπορείτε εσείς να δώσετε σε κανέναν, γιατί όλα αυτά που μας κατηγορείτε, τα έχετε κάνει εσείς και μάλιστα κωμικά και με απίστευτες σοφιστίες. Να είστε σίγουροι όμως ότι σε αυτή την σκοτεινή σελίδα της ιστορίας θα είναι γραμμένα όλα τα ονόματα για την προσβολή του κράτους δικαίου. Και αυτών που εμπλέκονται οι ίδιοι, και αυτοί που χειροκροτούν», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

 «Ήρθατε σήμερα εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, να συγκαλύψετε σε συνεργασία με τον ‘Αρειο Πάγο το τεράστιο αυτό σκάνδαλο των υποκλοπών και να μας πείτε ότι για το για μείζον αυτό ποινικό αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα φταίει η νομοθεσία του 1994 που δεν άλλαξαν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι;» τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Βορίδης.

Για τεράστις πολιτικές ευθύνες κάνει λόγο το ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε δεδομένες, τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών.

«Εμείς στην ιστορία μας δεν έχουμε ζητήσει ποτέ γραπτή άδεια για να κάνουμε κρίσεις στις δικαστικές αποφάσεις. Λέμε λοιπόν ότι το πόρισμα του Αρείου Πάγου είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση (είναι καθαρό αυτό και φαίνεται) για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες, πολιτικές – για να μην συνεχίσω και παρά πέρα – που έχει», τόνισε ο κ. Παφίλης.

Παράλληλα, επέκρινε «όσους σήμερα αντιδρούν και φωνάζουν για τις υποκλοπές, ενώ στηρίζουν την ΕΕ η οποία έχει φτιάξει ένα νομοθέτημα-τέρας».

«Δεν σας ξεπλένει τίποτα, εσάς που κάνετε την πάπια για την ΕΕ και την παρουσιάζετε ως μία ένωση δημοκρατίας και αγγέλων.

Γιατί πηγή αυτών των αποφάσεων του κουκουλώματος και του ξεπλύματος είναι το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, που επιτρέπει και στη κυβέρνηση και στο κράτος να εντείνουν την μαζική προληπτική παρακολούθηση στο δόγμα ‘ουδείς εξαιρείται της παρακολούθησης’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παφίλης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι «πέφτει στην δημοκρατική αντιπολίτευση η ευθύνη για να βγει από αυτό το εγκεφαλικό η δημοκρατία, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι καθεστώς».

«Είστε πια καθεστώς και χρησιμοποιείτε όλα εκείνα τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα καθεστώτα. Όμως, σας ξαναλέμε ότι τα καθεστώτα πέφτουν. Και θα πέσετε με πάταγο και όταν θα πέσετε, το πρόβλημα δεν θα το έχουν μόνο όσοι έχουν κεντρική εμπλοκή σε αυτόν τον εγκληματικό μηχανισμό. Θα τον έχετε και οι υπόλοιποι που σιωπούσατε, ανεχόσασταν και δείξατε στα 50χρονα της δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει άλλο πιο ακραίο παράδειγμα πολιτικής αναξιοπρέπειας από εσάς, από ανθρώπους που τους παρακολουθούσαν το μισό υπουργικό συμβούλιο και δεν είχατε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να υπερασπιστείτε έστω και τον εαυτό σας και την ιδιωτικότητα σας», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ