Η φετινή θεατρική χρονιά είχε πολλές, πάρα πολλές παραστάσεις, όμως, σε αυτό τον «βομβαρδισμό», υπήρχαν και έργα που ξεχώρισαν και σημείωσαν επιτυχία.

Και καθώς η θεατρική σεζόν φτάνει προς το τέλος της, ξεχωρίσαμε παρακάτω πέντε παραστάσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού. Παραστάσεις που συγκίνησαν και καθήλωσαν τους θεατές και ρίχνουν σύντομα αυλαία και έχετε τελευταία ευκαιρία να τις δείτε από κοντά.

Prima Facie

Το θεατρικό έργο της σπουδαίας νομικού Suzie Miller που έχουν ήδη παρακολουθήσει μισό εκατομμύριο θεατές σε περισσότερες από τριάντα χώρες σε όλο τον κόσμο την τελευταία πενταετία και που άλλαξε παγκοσμίως τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τη σεξουαλική κακοποίηση, ήρθε φέτος στη χώρα μας, με τη Λένα Παπαληγούρα στον συγκλονιστικό ρόλο της δικηγόρου Tessa Ensler να καθηλώνει το κοινό και η παράσταση να είναι μία από τις καλύτερες της χρονιάς.

Η Tessa είναι μια νέα και λαμπρή δικηγόρος, εθισμένη στη νίκη. Έχει σφυρηλατήσει όλη την καριέρα της με απόλυτη αποφασιστικότητα, φροντίζοντας να ξεπεράσει την καταγωγή της από την εργατική τάξη για να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή του παιχνιδιού. Και τα καταφέρνει. Πάντα τα καταφέρνει. Ξέρει καλά πως σε ένα ανδροκρατούμενο και βαθιά συντηρητικό σύστημα το «ποιον ξέρεις» και το «από που κατάγεσαι» είναι εξίσου σημαντικό με το «ποιος είσαι». Δουλεύοντας σκληρά κάθε της υπόθεση έχει εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Και καθοδηγούμενη από την πίστη της στο νομικό πλαίσιο και στο δικαίωμα για δίκαιες δίκες, δεν υπάρχει τίποτα που να αγαπά η Tessa περισσότερο από τη συγκίνηση που της χαρίζει το να αθωώνει πελάτες. Ένα βράδυ, ένα ραντεβού με έναν συνάδελφό της πάει τρομερά στραβά. Και η απρόσμενη τροπή των γεγονότων μετατοπίζει την ηρωίδα στην άλλη πλευρά του μαρτυρίου. Η ανερχόμενη δικηγόρος βρίσκεται ξαφνικά ανυπεράσπιστη μετά από σεξουαλική κακοποίηση. Και διαπιστώνει, για πρώτη φορά, ότι οι κανόνες του παιχνιδιού, που και η ίδια κατά καιρούς χρησιμοποίησε, τώρα μπορεί να μην την προστατεύσουν. Η Tessa αμφισβητεί όλα όσα πίστευε, καθώς συνειδητοποιεί ότι οι νόμοι είναι φτιαγμένοι από άντρες. Και πως όλη η ηθική αντίληψη γύρω από τα όρια της σεξουαλικής κακοποίησης καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο, μέσα από τις απόψεις της πατριαρχικής εξουσίας για αυτό το ζήτημα.

Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Ερμηνεύει η Λένα Παπαληγούρα
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός / Ελίνα Γιουνανλή

Παραστάσεις: έως 13/4. Δευτέρα & Τρίτη 21:00, Σάββατο & Κυριακή 21:15
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
Εισιτήρια: ticketservices.gr
Θέατρο Πορεία: Τρίκορφων 3, Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα

Frankenstein & Eliza

Η ανατρεπτική φετινή παράσταση του Πορεία με τον Γιάννη Στάνκογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού. Ο πασίγνωστος «ανήσυχος» ήρωας της Μέρι Σέλεϊ, φτάνει μέχρι τον ψηφιακό αιώνα μας με στόχο να δημιουργήσει ένα «πλάσμα» προς όφελος της ανθρωπότητας. Θα τα καταφέρει αυτή τη φορά ή θα μας προικίσει με άλλο ένα τέρας; Και πού θα αναμετρηθεί μαζί του, τώρα πια που οι πάγοι στον αρκτικό κύκλο λιώνουν;

Ο Φράνκενσταϊν και οι πειραματισμοί του αποτελούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για να στοχαστούμε πάνω σε μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο: ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης; Ποια είναι η σχέση μας με τις ψηφιακές οντότητες που ζουν ανάμεσά μας και μας γνωρίζουν καλύτερα απ’ ό,τι εμείς οι ίδιοι; Τι θα γίνει αν οι μηχανές αποκτήσουν αισθήματα και συνείδηση, όπως φοβούνται ορισμένοι; Τι σκέφτονται για τα δημιουργήματά τους οι εφευρέτες τους; Ποιος είναι ο ρόλος των επιστημόνων, των επιχειρηματιών, των κρατικών ρυθμιστικών αρχών, του καθενός από εμάς; Αυτά και άλλα ερωτήματα, στα οποία δεν υπάρχει καμία πειστική και καθησυχαστική απάντηση…

Κείμενο: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Διανομή (αλφαβητικά)
Ανρί Κλερβάλ: Ιερώνυμος Καλετσάνος
Ρόμπερτ – Σερβιτόρος: Γιώργος Μπινιάρης
Μέρι: Μαρία Πανουργιά
Βίκτορ Φράνκενσταϊν: Γιάννης Στάνκογλου
Ελίζαμπεθ: Χριστίνα Στεφανίδη
Καθηγητής Κρέμπε: Γιώργος Συμεωνίδης

Παραστάσεις: έως 13/4 Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00, Σάββατο & Κυριακή 18:00
Διάρκεια: 2 ώρες, με διάλειμμα
Εισιτήρια: more.com
Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3-5, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα

«Ο Άσχημος»

Μετά από δύο χρόνια και με 300 παραστάσεις στο ενεργητικό της η σαρδόνια, σκοτεινή κωμωδία «Ο Άσχημος», που ύμνησαν κοινό και κριτικοί ολοκληρώνει την πετυχημένη πορεία της την Κυριακή των Βαΐων.

Ο Λέττε είναι άσχημος. Πολύ άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Όταν, εξαιτίας προβλημάτων στη δουλειά του, όλοι γύρω του αναγκάζονται να του εξομολογηθούν την απερίγραπτη έκταση της ασχήμιας του, αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα. Να αλλάξει πρόσωπο. Η εγχείρηση πηγαίνει υπερβολικά καλά και πλέον το ανείπωτα όμορφο πρόσωπό του, θα γίνει το διαβατήριό του για μια νέα ζωή – μια ζωή γεμάτη γυναίκες, δόξα, λεφτά… Όταν όμως το πρόσωπό του γίνεται προϊόν προς πώληση, τα πράγματα θα πάρουν μια πραγματικά άσχημη τροπή…

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης
Διανομή
Λέττε: Ορφέας Αυγουστίδης
Σέφλερ: Γιάννης Κλίνης
Φάννυ: Μαίρη Μηνά
Κάρλμαν: Κωνσταντίνος Πλεμμένος

Παραστάσεις: έως 13/4. Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & στις 21:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Εισιτήρια: more.com
Θέατρο Βασιλάκου _ Μαριάννα Τόλη: Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών, Κεραμεικός

«Το Ακρωτήρι»

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της φετινής σεζόν, που συγκίνησε βαθιά το κοινό, ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών του την Κυριακή των Βαΐων. Το έργο του Sharr White, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου μιλά με συγκλονιστικό τρόπο για τη μάχη του ανθρώπου με την απώλεια συνείδησης και την προσπάθειά του να ξαναβγεί στο φως. Η Μαρία Ναυπλιώτου ξεχωρίζει για τη συγκλονιστική της ερμηνεία της στο ρόλο της Τζουλιάννα, ενώ ο Δημήτρης Αλεξανδρής ενσαρκώνει μοναδικά τον ρόλο του Ίαν.

Το έργο παρακολουθεί την πορεία της Τζουλιάνας, μιας χαρισματικής και παθιασμένης νευρολόγου, από την κορυφή στην πτώση και από εκεί στην ελπίδα, για τον αγώνα της να επανέλθει στο φως. Το έργο παρουσιάζει την τραγωδία του να χάνει κανείς σταδιακά την συνείδηση του και την σκληρή μάχη που δίνει καθημερινά με τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, αλλά και για το πώς μπορεί κάνεις να επανεφεύρει τον εαυτό του βρίσκοντας τον τρόπο να «περπατήσει» ξανά στην ζωή ακόμα και μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία.

Μετάφραση: Νικηφόρος Βαλτινός
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Διανομή:
Τζουλιάνα: Μαρία Ναυπλιώτου
Ίαν: Δημήτρης Αλεξανδρής
Γυναίκα: Στεφανία Ζώρα
Άνδρας: Αυγουστίνος Κούμουλος

Παραστάσεις: έως τις 13/4. Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή & Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Προπώληση: more.com
Θέατρο Ιλίσια: Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια

Το Συνέδριο για το Ιράν

Η παράσταση που γνώρισε επιτυχία και έγινε το φέτος το απόλυτο «στόμα με στόμα», μετά το ΠΛΥΦΑ, ήρθε στο θέατρο Πορεία για έναν δεύτερο κύκλο 15 παραστάσεων, από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου.

Γραμμένο το 2018 και τοποθετημένο στη Δανία, τη χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, το έργο του Vyrypaev μας μεταφέρει σε ένα συνεδριακό αμφιθέατρο στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, όπου εννέα μέλη της εγχώριας πνευματικής ελίτ συναντώνται για να συζητήσουν το περίπλοκο Ιρανικό Ζήτημα και τη διένεξη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Πολύ γρήγορα, όμως, το «Συνέδριο για το Ιράν» μετατρέπεται σε ένα «Συνέδριο για το Εμείς» και σε μια σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων σχετικά με το σύμπαν, την ανθρώπινη ύπαρξη και το αιώνιο ζήτημα για το ποιο είναι τελικά το νόημα της ζωής. Τι σημαίνει να ζεις; Υπάρχει απάντηση στο παντοτινό αυτό ερώτημα; Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων προσκαλεί το κοινό σε μια παράσταση-συνέδριο, μέσα από την οποία οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με εννέα ομιλητές που, προσπαθώντας να εξηγήσουν τον κόσμο γύρω τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κόσμο μέσα τους.

Κείμενο: Ivan Vyrypaev
Μετάφραση: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελευθερία Αγγελίτσα, Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Γιώργος Κισσανδράκης, Άρης Λάσκος, Δημήτρης Μανδρινός, Μάριος Μάνθος, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Μιχάλης Πητίδης, Βασίλης Τρυφουλτσάνης, Νίκη Χρυσοφάκη
Φωτογραφίες – Video – Γραφιστικός σχεδιασμός: ThatLongBlackCloud

Παραστάσεις: έως 11/4 Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή στις 20:00
Διάρκεια: 2 ώρες και 40 λεπτά, με διάλειμμα
Εισιτήρια: ticketservices.gr
Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3-5, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα