Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκίζει το εγχειρίδιο κανόνων για το εμπόριο που ισχύει εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, σημειώνει το βρετανικό BBC σε ανάλυσή του που υπογράφει η Νάταλι Σέρμαν. Ο τελευταίος γύρος σαρωτικών δασμών του, που τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, πλήττει προϊόντα από ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δραματικές αυξήσεις των εισαγωγικών δασμών.

Ο πρόεδρος και οι σύμμαχοί του λένε ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της μεταποιητικής βάσης της Αμερικής, την οποία θεωρούν απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια.

Αλλά παραμένει μια δυνητικά σεισμική ενέργεια, που επηρεάζει εισαγωγές αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων, η οποία θα ωθήσει το συνολικό πραγματικό ποσοστό δασμών στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Στις ΗΠΑ, βασικά καταναλωτικά αγαθά θα μπορούσαν να δουν τεράστιες αυξήσεις τιμών, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτιμώμενου 33% για τα είδη ένδυσης, και οι αναλυτές προειδοποιούν για σχεδόν βέβαιη παγκόσμια οικονομική ζημία καθώς οι πωλήσεις στην Αμερική μειώνονται, το εμπόριο συρρικνώνεται και η παραγωγή στο εξωτερικό περιορίζεται.

Με το χρηματιστήριο να παραπαίει και την πολιτική πίεση στις ΗΠΑ να έχει αρχίσει να αυξάνεται, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα με το να προβάλλει την πιθανότητα εμπορικών συνομιλιών, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα. Όμως, ακόμη και αν αυτές οι συνομιλίες είναι τελικά παραγωγικές, η σύναψη συμφωνιών ανά χώρα θα πάρει αναμφίβολα χρόνο.

«Το πρωταρχικό ερώτημα… είναι αν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή όχι», δήλωσε ο Τιερί Γουίζμαν, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Macquarie. «Και κανείς δεν έχει απάντηση σε αυτό, διότι θα εξαρτηθεί από την προσέγγιση και τη διάθεση των διαπραγματευόμενων μερών».

Σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας

Οι ΗΠΑ φαίνεται ήδη να βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με την Κίνα, η οποία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγωγών της πέρυσι.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προχωρά στην υλοποίηση της απειλής του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προσθέσει περαιτέρω εισφορά 50% στις εισαγωγές από την Κίνα, επιπλέον των δασμών 54% που έχουν ήδη ανακοινωθεί, εκτός εάν το Πεκίνο συμφωνήσει να αποσύρει τα αντίποινά του.

Ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, αρνήθηκε να πει αν οι δύο πλευρές είχαν μιλήσει απευθείας μετά την απειλή.

Αλλά δημοσίως, η Κίνα έχει δείξει μικρή προθυμία να υποχωρήσει, περιγράφοντας τις κινήσεις του Τραμπ ως «εκφοβισμό» και προειδοποιώντας ότι «ο εκφοβισμός, η απειλή και ο εκβιασμός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να συνεργαστεί κανείς με την Κίνα».

«Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μη νοιάζονται για τα συμφέροντα των ίδιων των ΗΠΑ, της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου και είναι αποφασισμένες να πολεμήσουν έναν δασμολογικό και εμπορικό πόλεμο, η απάντηση της Κίνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους», ανέφερε σε δήλωσή του.

Η ραγδαία αλλαγή έχει κλονίσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις με δεσμούς δεκαετιών με την Κίνα, οι οποίες τώρα βρίσκονται παράλυτες και αβέβαιες για το πώς μπορεί να τελειώσει αυτός ο κλιμακούμενος εμπορικός αγώνας.

«Θα γελούσατε αν δεν κλαίγατε», δήλωσε ο αμερικανός επιχειρηματίας, Τζέι Φόρμαν, του οποίου η εταιρεία παιχνιδιών Basic Fun! είναι γνωστή για κλασικά παιχνίδια, όπως τα φορτηγά Tonka και τα αρκουδάκια Care Bears, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων κατασκευάζεται στην Κίνα.

Ο ίδιος ειδοποίησε τους προμηθευτές του να σταματήσουν κάθε αποστολή προς τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα πλήξουν τα προϊόντα από την Κίνα με δασμούς που θα ξεκινούν από 104%. «Πρέπει απλώς να κρατήσουμε τις αποστολές μας μέχρι να διευθετηθεί αυτό το θέμα», δήλωσε. «Και αν δεν τακτοποιηθεί, τότε θα πουλήσω τα αποθέματα που έχω στην αποθήκη μου και θα προσευχηθώ».