Σε ισχύ τίθενται οι σαρωτικοί «αμοιβαίοι» δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ. Περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, αντιμετωπίζουν υψηλότερους δασμούς, για τις αθέμιτες εμπορικές πολιτικές τους, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.
Οι νέοι αυτοί φόροι στις εισαγωγές αναμένεται να προκαλέσουν οικονομικούς κραδασμούς σε όλο τον κόσμο, αλλά ο Τραμπ λέει ότι θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις εμπορικές ανισορροπίες.
Η Κίνα δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με συνολικό συντελεστή 104% επί των εισαγωγών και υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα μπορούσε να βαθύνει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Σήμερα καταγράφεται πτώση των χρηματιστηρίων από την Αυστραλία έως την Ιαπωνία και την Ταϊβάν:
- Nikkei 225 (Ιαπωνία) -2,6%
- Kospi (Νότια Κορέα) -0,8%
- Shanghai Composite (Κίνα) +0,2%
- Hang Seng (Χονγκ Κονγκ) -1,2%
- Taiex (Ταϊβάν) -4%
- ASX 200 (Αυστραλία) -1,2%
«Ο Τραμπ πιθανότατα θα ανοιγοκλείσει τα μάτια πριν από τον Σι Τζινπίνγκ»
Η Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Oxford Economics, δήλωσε στο BBC ότι «τα μέτρα και τα αντίποινα από την Κίνα είναι σχεδόν δεδομένα σε αυτό το στάδιο».
Η οικονομολόγος με έδρα τη Σιγκαπούρη λέει ότι τα αντίποινα της Κίνας είναι πιθανό να είναι αναλογικά και υποδηλώνει ότι το Πεκίνο «αφήνει την πόρτα ανοιχτή για εμπορικές συνομιλίες».
«Πιστεύουμε ότι μεταξύ του Τραμπ, του Σι και του Πάουελ [Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ], ο Τραμπ πιθανότατα θα ανοιγοκλείσει πρώτος τα μάτια», προσθέτει.
«Το χειρότερο σενάριο -εάν οι διμερείς εμπορικές ροές εξαφανιστούν εντελώς μεταξύ των δύο- θα κοστίσει στην Κίνα 3% του ΑΕΠ», προσθέτει η Loo. «Μπορεί να μην έχει τα δημοσιονομικά μέσα για να το αντισταθμίσει πλήρως φέτος, αλλά η μακροπρόθεσμη τάση είναι ότι το εμπόριο της Κίνας συνέχισε να διεισδύει σε άλλες αναδυόμενες αγορές, γεγονός που θα μετριάσει τις επιπτώσεις αυτές».
Αυτό το «χειρότερο σενάριο» θεωρείται από τους ειδικούς απίθανο σε αυτό το στάδιο.
Προειδοποιούν κινεζικά εμπορικά επιμελητήρια
Πολυάριθμα κινεζικά εμπορικά επιμελητήρια εκδηλώνουν από την 5η Απριλίου τη σθεναρή αντίθεσή τους στη μονομερή επιβολή «ανταποδοτικών δασμών» από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, εκφράζουν την ουσιαστική υποστήριξή τους στην κινεζική κυβέρνηση για τη λήψη όλων των απαραίτητων αντιμέτρων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν εμπορικά επιμελητήρια εισαγωγών και εξαγωγών από πολυάριθμους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και όσων τομέων σχετίζονται με την υφαντουργία, τα τρόφιμα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τα ηλεκτρονικά, τα ελαφρά βιομηχανικά αγαθά, τα φάρμακα, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως επίσης, τα μέταλλα, τα ορυκτά και τα χημικά.
Απορρίπτοντας την πρόσφατη κλιμάκωση στην επιβολή δασμών που αποτελεί ακραία παραβίαση των κανόνων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου σύμφωνα με κινεζικά εμπορικά επιμελητήρια, το Κινεζικό Επιμελητήριο Εμπορίου Εισαγωγών και Εξαγωγών για Μηχανολογικό Εξοπλισμό και Ηλεκτρονικά Προϊόντα προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες μονομερούς εμπορικού προστατευτισμού θα αποσταθεροποιήσουν την ομαλότητα του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πλήξουν εταιρικά, αλλά και καταναλωτικά συμφέροντα, ενώ θα προκαλέσουν αστάθεια και στις βιομηχανικές εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Δεν υπάρχουν νικητές σε εμπορικούς πολέμους, μόνο χαμένοι»
«Κανένας δεν κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο», έκρινε, εντωμεταξύ, χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ερωτηθείς για τους νέους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις συνέπειες που θα έχουν σε διεθνές επίπεδο.
«Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι εξαιρετικά αρνητικοί. Κανένας δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο, οι πάντες τείνουν να χάνουν. Και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις πιο ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες ο αντίκτυπος θα είναι πιο καταστροφικός», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στον Τύπο.