Ανυποχώρητη εμφανίζεται και σήμερα η Κίνα, λέγοντας πως δεν θέλει εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά θα αναγκαστεί να δώσει τη μάχη με την πρώτη οικονομία του κόσμου, αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να αυξάνει τις εμπορικές εντάσεις, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου της.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα δεν τον θέλει, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού».

Η δήλωση συνόδευσε μια λευκή βίβλο για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας που κυκλοφόρησε από το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, το οποίο συνεργάζεται με τα μέσα ενημέρωσης για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Το έγγραφο εκδόθηκε μετά την έναρξη ισχύος των μαζικών δασμών 104% που επέβαλε ο Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα, ένα βήμα που το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει εκβιασμό και έχει υποσχεθεί να το καταπολεμήσει.

«Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους δασμούς ως εργαλείο για να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση για εγωιστικά οφέλη – πρόκειται για κλασική μονομέρεια, προστατευτισμό και οικονομικό εκφοβισμό», πρόσθεσε εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε σήμερα λόγο για «το αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμα του κινεζικού λαού στην ανάπτυξη». «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αυστηρά και ισχυρά μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα νόμιμα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

Εμπορικός πόλεμος Κίνας Αμερικής

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση δασμών για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη σε αυτό και ποτέ δεν θα αποδεχθεί αυτού του είδους το μπούλινγκ», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λιν Τζιαν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και με αμοιβαίο όφελος, δήλωσε ο Λιν.

Σημειώνεται πως οι δασμοί σε προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ από διάφορες χώρες, ύστερα από νέα αύξηση το περασμένο Σαββατοκύριακο, αυξήθηκαν περαιτέρω αμέσως μετά τα μεσάνυχτα (07:01 ώρα Ελλάδας). Τα κινεζικά προϊόντα, που αποτελούν βασικό στόχο, υπόκεινται πλέον σε συνολικούς δασμούς 104%.

«Σας παρακαλώ, κύριε, θα κάνω τα πάντα»

Εντωμεταξύ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη ισχύος των σαρωτικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε δηλώσεις σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικανών στην Ουάσινγκτον. Εκεί, καυχήθηκε για τον αριθμό των χωρών που επικοινωνούν μαζί του, προσπαθώντας να κάνουν συμφωνία για να πέσουν οι δασμοί.

«Αυτές οι χώρες μου τηλεφωνούν, με γλείφουν (σ.σ. kissing my ass στα αγγλικά, μου φιλούν τον κώλο σε ακριβή μετάφραση), πεθαίνουν να κάνουν μια συμφωνία…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες προφανώς… σέρνονται, ο Τραμπ είπε: «Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, κύριε, κάντε μια συμφωνία. Θα κάνω τα πάντα».

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος έχει δίκιο και όλοι οι άλλοι έχουν άδικο σχετικά με τους κινδύνους των δασμών.

«Ξέρω τι στο διάολο κάνω. Ξέρω τι κάνω και ξέρετε κι εσείς τι κάνω», είπε. «Είμαι ο μόνος που θα μπορούσε να επιβάλει τους δασμούς, επειδή όλοι φοβόντουσαν. Φοβόντουσαν μήπως τους ασκήσουν κριτική».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε νωρίτερα ότι τα τηλέφωνα «χτυπούσαν ασταμάτητα» και ότι μέχρι στιγμής έχουν προσεγγίσει 70 χώρες για να συνάψουν συμφωνίες για την άρση των δασμών τους, σύμφωνα με το Sky News.

Ο Τραμπ υπερηφανεύτηκε ότι μόνο αυτός μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απαντώντας στην ιδέα ότι το Κογκρέσο μπορεί να αναλάβει: «Και αν κάποιος επαναστάτης Ρεπουμπλικάνος -κάποιος τύπος που θέλει να κάνει φιγούρα- πει ότι το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω ότι δεν διαπραγματεύεστε όπως διαπραγματεύομαι εγώ».

Όσον αφορά την Κίνα, ο Τραμπ παρέμεινε σταθερός, δικαιολογώντας τον τεράστιο δασμό του 104% στο Πεκίνο ως αντίποινα για την πολυετή εκμετάλλευση της Κίνας, υποστηρίζοντας: «Είναι η σειρά μας να κάνουμε το ξεσκαρτάρισμα».

Πρόβλεψη για μείωση 15% των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ

«Ταχύτερα από το αναμενόμενο» εξελίσσεται το σπιράλ δασμών και αντι-δασμών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιεργκ Κούκις, ο οποίος προέβλεψε μεταξύ άλλων ότι μία από τις συνέπειες θα είναι η μείωση των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 15% και ζήτησε προσέγγιση με την Κίνα και ταχεία επικύρωση της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur.

«Οι δασμοί είναι πάντα επιβλαβείς και για τις δύο πλευρές. Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Γιεργκ Κούκις νωρίτερα σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει βελτίωση της κατάστασης μέσω διαπραγματεύσεων. Το Βερολίνο ωστόσο στηρίζει απολύτως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Κούκις τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ ενός αμοιβαίου ανοίγματος αγορών με την Κίνα και υπέρ της ταχύτερης δυνατής επικύρωσης της συμφωνίας της ΕΕ με τη Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη), αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει κινηθεί με καθυστέρηση.

Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ θα έχει σοβαρές συνέπειες και υιοθέτησε υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου για μείωση των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά περίπου 15%. Ο κ. Κούκις προέβλεψε επίσης κίνδυνο ύφεσης για τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα περιόριζε τη δυνατότητα μείωσης φόρων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση Τραμπ.