Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε θριαμβευτικά ότι «οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν δυναμικά», καθώς ανακοίνωνε την επιβολή άνευ προηγουμένου δασμών σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «Ημέρα Απελευθέρωσης».
Με τους παγκόσμιους δασμούς του να έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ, αναμένεται απότομη αύξηση των τιμών σε προϊόντα που κυμαίνονται από ρούχα μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές, με το κόστος να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους αμερικανούς καταναλωτές. Ένας εξέχων αναλυτής τεχνολογίας προειδοποίησε ότι η τιμή ενός iPhone θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 3.500 δολάρια, αν κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος και οι οικονομικοί του σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι, ως αποτέλεσμα των δασμών, χιλιάδες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ, απασχολώντας εκατομμύρια Αμερικανούς.
Ωστόσο, ο Dan Ives, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας τεχνολογίας στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wedbush Securities, δήλωσε στην Erin Burnett του CNN ότι αυτή η ιδέα είναι ένα «φανταστικό σενάριο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα iPhone που θα κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ θα κόστιζαν πάνω από τρεις φορές περισσότερο από την τρέχουσα τιμή των περίπου 1.000 δολαρίων, καθώς θα ήταν απαραίτητο να αναπαραχθεί το εξαιρετικά πολύπλοκο οικοσύστημα παραγωγής που υπάρχει σήμερα στην Ασία.
«Αν χτίσεις αυτή την αλυσίδα εφοδιασμού στις ΗΠΑ με ένα εργοστάσιο στη Δυτική Βιρτζίνια και στο Νιου Τζέρσεϊ, τότε μιλάμε για iPhone των 3.500 δολαρίων», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε μονάδες κατασκευής ημιαγωγών, όπου παράγονται τα τσιπ που τροφοδοτούν τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Θα κόστιζε, επίσης, στην Apple περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα χρειαζόταν τρία χρόνια για να μεταφέρει μόλις το 10% της εφοδιαστικής της αλυσίδας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ives στην Burnett τη Δευτέρα.
Η παραγωγή και η συναρμολόγηση των εξαρτημάτων των smartphones μεταφέρθηκε στην Ασία πριν από δεκαετίες, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες επικεντρώθηκαν κυρίως στην ανάπτυξη του λογισμικού και στον σχεδιασμό προϊόντων, που αποφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Αυτή η στρατηγική συνέβαλε στην καθιέρωση της Apple ως μιας από τις πιο πολύτιμες εταιρείες παγκοσμίως και ως κυρίαρχου παίκτη στην αγορά των smartphones.
Από την ορκωμοσία του Τραμπ στα τέλη Ιανουαρίου, η μετοχή της Apple έχει χάσει περίπου 25% της αξίας της λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο των δασμών στην αλυσίδα εφοδιασμού της, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και την Ταϊβάν. Περίπου το 90% των iPhone συναρμολογούνται στην Κίνα.
«Γι’ αυτό βλέπουμε τι συμβαίνει με τη μετοχή της εταιρείας, επειδή καμία άλλη δεν έχει παγιδευτεί τόσο έντονα στο επίκεντρο αυτού του κυκλώνα δασμών όσο η Apple και η Cupertino», είπε. «Είναι ένας οικονομικός Αρμαγεδδών, ιδίως για τη βιομηχανία της τεχνολογίας», συμπλήρωσε.
Τα τσιπ των iPhone κατασκευάζονται κυρίως στην Ταϊβάν, ενώ τα πάνελ των οθονών προέρχονται από νοτιοκορεατικές εταιρείες. Ορισμένα άλλα εξαρτήματα κατασκευάζονται στην Κίνα, όπου γίνεται και η τελική συναρμολόγηση.
Τον Φεβρουάριο, η Apple ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκτείνει την παραγωγή εκτός Κίνας και να αποφύγει τους δασμούς του Τραμπ προς τη χώρα.
Οι αναλυτές τεχνολογίας συμφωνούν ότι οι τιμές των iPhone είναι πιθανό να αυξηθούν, ακόμα και αν η εφοδιαστική αλυσίδα παραμείνει αμετάβλητη. Η Rosenblatt Securities, επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι τα iPhone θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 43% σε περίπτωση που η Apple μετακυλίσει εξ ολοκλήρου το κόστος των υψηλότερων δασμών στους καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το Reuters.
Ο Neil Shah, αντιπρόεδρος έρευνας στην Counterpoint Research, εκτιμά ότι η τιμή των iPhone θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 30%, αν και αυτό εξαρτάται από το πού κατασκευάζονται.
Η Apple έχει ήδη προσπαθήσει να μεταφέρει τις βάσεις παραγωγής της από την Κίνα προς την Ινδία και τη Βραζιλία και ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς παραγωγής βασικών εξαρτημάτων σε χώρες με χαμηλότερους δασμούς, ώστε να διατηρήσει τις τιμές των συσκευών της σε πιο προσιτά επίπεδα. Οι δασμοί για την Ινδία ανέρχονται σε 26%, ενώ για τη Βραζιλία είναι στο 10%. Ωστόσο, παρότι οι δασμοί προς τη Βραζιλία είναι οι χαμηλότεροι μεταξύ των βασικών κέντρων παραγωγής των iPhone, η χώρα πιθανότατα δεν διαθέτει αρκετή παραγωγική δυναμικότητα για να καλύψει το κενό που θα άφηνε η Κίνα, σύμφωνα με τον Shah.