Η αγορά smartphones στις ΗΠΑ είναι περίεργη. Οι περισσότεροι αγοράζουν τα τηλέφωνα μέσω συνδυασμού πλάνων δόσεων, προσφορών ανταλλαγής και προσφορών από φορείς, επομένως η απάντηση στην ερώτηση «Πόσο κοστίζει αυτό το τηλέφωνο;» μπορεί μερικές φορές να απαιτεί λίγο πιο περίπλοκους υπολογισμούς.

Η αύξηση των δασμών κατά 34% για τα κινεζικά προϊόντα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 9 Απριλίου, καθιστώντας τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα. Θα περάσει η Apple το επιπλέον κόστος ενός iPhone στους αγοραστές; Η αγορά φαίνεται να το πιστεύει. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί οι μετοχές της Apple έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 10%, κάτι που πρόκειται για τη χειρότερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών.

Ωστόσο, ο Gerrit Schneemann, ανώτερος αναλυτής στην Counterpoint Research, δεν πιστεύει απαραίτητα ότι θα σημειωθεί αύξηση τιμών.

«Δεν προβλέπω να ανεβάσουν τιμές αδικαιολόγητα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Schneemann στο The Verge.

Υπογραμμίζει ότι τα περιθώρια κέρδους της Apple (που ιστορικά είναι περίπου 38%) της παρέχουν περισσότερο χώρο να απορροφήσει το κόστος των δασμών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. «Αλλά νομίζω ότι αν αυτό παραταθεί, πιθανότατα με το iPhone 17 να δούμε αύξηση τιμών», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη νέα συσκευή που αναμένεται το φθινόπωρο.

Αν ο στόχος αυτών των δασμών είναι να αναγκάσουν την Apple να αρχίσει να κατασκευάζει iPhones στις ΗΠΑ, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η εταιρεία θα αντιμετώπιζε τεράστιες προκλήσεις για να το πετύχει.

«Δεν νομίζω ότι βλέπουμε ως μια πραγματική πιθανότητα την παραγωγή smartphones στις ΗΠΑ», λέει ο Schneemann.

Η Apple πραγματοποιεί κάποιες παραγωγικές διαδικασίες στις ΗΠΑ, αλλά περιορίζεται σε μικρής κλίμακας παραγωγή. Το iPhone και το δίκτυο των εξειδικευμένων προμηθευτών του είναι μια διαφορετική υπόθεση. Ακόμα και αν η Apple δημιουργούσε αλυσίδες εφοδιασμού, εργατικό δυναμικό και εγκαταστάσεις παραγωγής για το iPhone στις ΗΠΑ, τα κόστη θα ήταν απαγορευτικά υψηλά, πιθανότατα περισσότερο από την επίδραση των δασμών. Αυτοί οι δασμοί εφαρμόζονται μέσω εκτελεστικού διατάγματος και όχι από το Κογκρέσο, οπότε ένας νέος πρόεδρος θα μπορούσε να τους αλλάξει σε τέσσερα χρόνια.

Η Apple θα συνεχίσει να κατασκευάζει iPhones στο εξωτερικό και να βρίσκει τρόπους να διαχειρίζεται τους επιπλέον φόρους για την εισαγωγή τους στις ΗΠΑ.

«Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι η Apple προσπαθεί ώστε η αλυσίδα εφοδιασμού να απορροφήσει κάποιο από το επιπλέον κόστος, κάτι που είναι ήδη καλό για την εταιρεία», αναφέρει ο Schneemann.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτούς τους δασμούς, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου να αναβληθούν για άλλη μια φορά.