Μια από τις πιο εντυπωσιακές ημέρες στην ιστορία της Apple εκτυλίχθηκε την Τετάρτη, καθώς η μετοχή της σημείωσε άνοδο 15% –το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα της από το 1998.

Η αφορμή; Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για 90ήμερη παύση των δασμών που είχε επιβάλει σε στρατηγικές περιοχές παραγωγής, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη. Η απόφαση ήρθε ως ανάσα για την Apple, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών λόγω του εμπορικού πολέμου.

Με πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια να προστίθενται στην αξία της, ο τεχνολογικός κολοσσός δείχνει έτοιμος να επανατοποθετηθεί δυναμικά στο παγκόσμιο σκηνικό.

Όπως αναφέρει το CNBC, ήταν η καλύτερη ημέρα της Apple από τον Ιανουάριο του 1998, όταν ο εκλιπών ιδρυτής της Steve Jobs ήταν προσωρινός διευθύνων σύμβουλος και τρία χρόνια πριν η εταιρεία παρουσιάσει το πρώτο iPod. Εκείνη την εποχή, η κεφαλαιοποίηση της Apple ήταν κοντά στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Apple ήταν από τις εταιρείες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πίεσης λόγω των δασμών του Τραμπ. Πριν από τη θεαματική άνοδο της Τετάρτης, η μετοχή της κατέγραφε το χειρότερο τετραήμερο από το 2000, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών των επενδυτών για το μέλλον της. Η αιτία; Η Apple συνεχίζει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πώληση φυσικών προϊόντων, όπως τα iPhones, τα οποία πρέπει να εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτών των συσκευών εξακολουθεί να γίνεται στην Κίνα -μια χώρα που όχι μόνο δεν εξαιρέθηκε από τους νέους δασμούς, αλλά βρέθηκε και στο στόχαστρο. Την Τετάρτη, ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς για τις κινεζικές εισαγωγές από 54% σε 125%, εντείνοντας τους φόβους για έναν νέο γύρο εμπορικής έντασης.

Η Κίνα επέβαλε δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας την πιθανότητα η Apple να εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο και να χάσει έδαφος στην Κίνα, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά της βάσει πωλήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η Apple έχει καταβάλει συστηματικές προσπάθειες για να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της, μειώνοντας την εξάρτησή της από την Κίνα και αναζητώντας εναλλακτικές παραγωγικές βάσεις σε άλλες χώρες.

Την Τετάρτη, οι δασμοί στο Βιετνάμ μειώθηκαν από 46% σε 10% και οι δασμοί στην Ινδία μειώθηκαν από 26% σε 10%, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα η Apple να είναι σε θέση να εξυπηρετεί ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών της στις ΗΠΑ από εργοστάσια εκτός Κίνας με χαμηλότερους δασμούς.