Η τεχνητή νοημοσύνη συνεχώς εξελίσσεται και αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, σε πρόσφατη επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρείας, δήλωσε ότι παρά τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιεί η Amazon στην AI, το κόστος της τεχνολογίας θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρειάζεται να είναι τόσο ακριβή όσο είναι σήμερα και δεν θα είναι στο μέλλον», έγραψε ο Jassy.
Ο Jassy τόνισε ότι οι εξελίξεις στην αγορά των τσιπ και η βελτίωση της υποδομής θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους και θα επιτρέψουν την ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από τους πελάτες της Amazon.
Το παρομοίασε με την ανάπτυξη του cloud της εταιρείας, το οποίο κατάφερε να μειώσει το κόστος υπολογιστικών πόρων και αποθήκευσης, ενισχύοντας έτσι τις «νέες καινοτομίες, τις βελτιωμένες εμπειρίες των πελατών και την αύξηση των συνολικών δαπανών για υποδομή».

Σύμφωνα με το CNBC, η Amazon έχει προβλέψει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για κεφαλαιουχικές δαπάνες, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε έργα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Η εταιρεία σπεύδει να επενδύσει σε κέντρα δεδομένων, εξοπλισμό δικτύωσης και υλικό για να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα από τότε που η OpenAI κυκλοφόρησε τον βοηθό ChatGPT στα τέλη του 2022.
Η Amazon έχει παρουσιάσει έναν καταιγισμό προϊόντων AI, συμπεριλαμβανομένης της δικής της σειράς μοντέλων Nova, τσιπ Trainium, ένα chatbot για αγορές και μια αγορά για μοντέλα τρίτων που ονομάζεται Bedrock. Επίσης, ανανέωσε την δεκαετή ψηφιακή βοηθό Alexa με χαρακτηριστικά γεννητικής AI.
Ο Jassy, ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος το 2021, όταν ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος παραιτήθηκε, προσπάθησε να εξορθολογήσει το τεράστιο επιχειρηματικό αποτύπωμα της εταιρείας και να περιορίσει το κόστος, την ίδια στιγμή που έχει εμβαθύνει τις επενδύσεις σε ορισμένους τομείς.
Η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις περισσότερων από 27.000 υπαλλήλων το 2022 και το 2023. Το 2024, οι περικοπές θέσεων εργασίας ήταν λιγότερο εκτεταμένες, αλλά συνεχίστηκαν και φέτος. Παράλληλα, η εταιρεία ακολούθησε την πορεία του περιορισμού, τερματίζοντας διάφορες πειραματικές ή μη κερδοφόρες πρωτοβουλίες, όπως την υπηρεσία ένδυσης «Δοκιμάστε πριν αγοράσετε», μια ροή βίντεο τύπου TikTok και το πρόγραμμα ταχείας παράδοσης σε φυσικά καταστήματα.

Ο Jassy δήλωσε ότι η Amazon πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σαν τη «μεγαλύτερη startup επιχείρηση στον κόσμο» που κινείται γρήγορα χωρίς γραφειοκρατία, είναι «σπαρταριστή» και είναι πρόθυμη να αναλάβει κινδύνους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας ο Jassy ανακοίνωσε την πρόθεση της Amazon να απλοποιήσει την εταιρική της δομή. Ως στόχο έθεσε την αύξηση της αναλογίας των ατόμων που εργάζονται απευθείας στους συνεργάτες, σε σχέση με τους διευθυντές, κατά 15% έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Jassy δημιούργησε επίσης ένα «γραμματοκιβώτιο κατά της γραφειοκρατίας», μέσω του οποίου έλαβε σχεδόν 1.000 μηνύματα από υπαλλήλους που περιέγραφαν παραδείγματα γραφειοκρατικών διαδικασιών. Στη συνέχεια, η εταιρεία προχώρησε σε πάνω από 375 αλλαγές βασισμένες σε αυτά τα σχόλια.