1η μέρα
Το Newsbeast στους Δελφούς – Live η πρώτη μέρα από το 10° Οικονομικό Φόρουμ
Όλες οι εξελίξεις από το μεγάλο γεγονός της πολιτικής και της οικονομίας

Τα πρώτα αποτελέσματα για τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη παρουσιάστηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ομιλητές ήταν οι Θανάσης Γκανάς (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Εύη Νομικού (ΕΚΠΑ) και Μαργαρίτα Σέγκου (Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία - BGS). Τη συζήτηση συντόνισε ο Ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, παρουσιάζοντας ιστορικά δεδομένα από το τσουνάμι του 1956 και πιθανά σενάρια μελλοντικής σεισμικής ή ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Μεσόγειο.
Η ομάδα της Δρ. Σέγκου στη BGS χρησιμοποίησε μηχανική εκμάθηση για την καταγραφή της σεισμικότητας, εντοπίζοντας σχεδόν 50.000 σεισμούς — δέκα φορές περισσότερους από τις παραδοσιακές μεθόδους. Αυτό επέτρεψε την εξαιρετικά ακριβή παρακολούθηση της εξέλιξης των σεισμικών επεισοδίων και την κατανόηση των μαγματικών διεργασιών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Η Δρ. Σέγκου τόνισε ότι παλαιότερα απαιτούνταν χρόνια έρευνας για τέτοιας ποιότητας δεδομένα, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη και το υπολογιστικό σύννεφο αλλάζουν τα δεδομένα στη σεισμολογία. Μάλιστα, σύμφωνα με αναδρομική ανάλυση η κρίση φαινόταν να ξεκινά από τον Νοέμβριο, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα από την έναρξη της έντονης φάσης, κάτι που δείχνει πόσο χρήσιμη είναι η έγκαιρη τεχνολογική προετοιμασία για την ενημέρωση του πληθυσμού και των αρχών. Η κρίση εξελίσσεται σε τέσσερις φάσεις με σεισμικότητα σε παλμούς, με αυξανόμενη διάρκεια, όπως φαινεται στο διάγραμμα. Η ανάλυση υποδεικνύει την ύπαρξη μαγματικής φλέβας σε διεύθυνση ΒΑ, με πιθανό κέντρο κάτω από την Ανύδρο.
Η καθηγήτρια Εύη Νομικού σημείωσε ότι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο προσφέρει κρίσιμο χρόνο αντίδρασης, προστατεύοντας κοινότητες και τουριστική δραστηριότητα. Η σεισμική διέγερση σχετίζεται με τη διείσδυση μάγματος σε βάθος 3–5 χλμ. κάτω από την Ανύδρο, προκαλώντας τεκτονικές τάσεις και ενεργοποίηση ρηγμάτων. Το φαινόμενο θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η τροφοδοσία του μαγματικού θαλάμου.
Το 2022, ο τουρισμός στη Σαντορίνη συνεισέφερε €5,9 δισ. στο ελληνικό ΑΕΠ. Το θαλάσσιο παρατηρητήριο SANTORY, το πρώτο του είδους στην Ελλάδα, συμβάλλει καθοριστικά στη επιστημονική γνώση γύρω από τις διεργασίες στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Παρέχει παρακολούθηση φυσικών παραμέτρων και αποτελεί πρότυπο για την Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και είναι δυνατό να δώσει απαραίτητα δεδομένα για τη μελλοντική ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων για τις παράκτιες περιοχές.Ο Θανάσης Γκανάς παρουσίασε τα γεωδαιτικά δεδομένα και παρατήρησε ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2024 έδειξαν μια σταδιακή ανύψωση της καλδέρας η οποία ανήλθε συνολικά σε 4 εκατοστά έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2025, οπότε και η παραμόρφωση σταμάτησε και μεταφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή της νησίδας Άνυδρος. Τα δεδομένα GNSS (δηλαδη τρισδιάστατες μετρήσεις παραμόρφωσης) από τον σταθμό της Ανύδρου έδειξαν μια καθίζηση 12 εκατοστών μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων και παράλληλη κίνηση προς δυσμάς. Η προσομοίωση της παραμόρφωσης έδειξε την διέγερση του ηφαιστείου έγινε σε δύο φάσεις: πρώτα συνέβη η άνοδος μάγματος 8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων στον μαγματικό θάλαμο της Καμμένης, εν συνεχεία το μάγμα κατευθύνθηκε βορειοανατολικά προς την Άνυδρο, αξιοποιώντας μία φλέβα μήκους αρκετών χιλιομέτρων συνοδευόμενη από έντονη σεισμικότητα στο ανώτερο φλοιό. Τα τελευταία δεδομένα του Μαρτίου δέιχνουν ότι η παραμόρφωση συνεχίζεται με μειωμένους ρυθμούς στο ανατολικό μέρος της καλδέρας.
Ο Κώστας Συνολάκης υπενθύμισε ότι το τσουνάμι του 1956 έφτασε έως και 20 μέτρα μέσα στη στεριά. Παρά τη σοβαρότητα του κινδύνου, η Ελλάδα έχει μόλις 12 παλιρροιογράφους και κανέναν υποθαλάσσιο σεισμογράφο συνδεδεμένο σε πραγματικό χρόνο. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ηφαιστειακού παρατηρητηρίου, στο υποθαλάσσιο τμήμα με βάση το SANTORY, που χρειάζεται όμως να πλαισιωθεί με ενισχυμένα χερσαία δίκτυα παρατήρησης με ανάλυση υψηλής ακρίβειας σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για συνεχή παρακολούθηση όλων των ελληνικών ηφαιστείων, χωρίς να βασιζόμαστε σε ξένες υποδομές. ‘Οπως είπε, δεν μπορούμε να εξαρτώμεθα απο τις καλοσύνες των ξένων εταίρων που μας δανείζουν άπλετα τεχνογνωσία και μετρητές, και ότι τα ηφαίστεια μας χρειάζονται παρακολούθηση 24/7, όχι όποτε μας το θυμήσουν τα ίδια τα ηφαίστεια. Επίσης, επισήμανε και την ανάγκη αξιοκρατίας στους διορισμούς σε επιστημονικές επιτροπές για αξιόπιστη ενημέρωση του κράτους σε κρίσεις.
Τέλος, η Δρ. Σέγκου υπογράμμισε ότι το κόστος αστοχίας στις εκτιμήσεις είναι τεράστιο. Σύμφωνα με εκτίμηση του Lloyd’s, η έκρηξη ενός, ή κάποιων, από τα 16 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου θα μπορούσε να κοστίσει έως και 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία σε πέντε χρόνια μετά την έκρηξη. Για την Ελλάδα, η ζημιά από μια ηφαιστειακή έκρηξη εκτιμάται από την ίδια πηγή στα 40 δισεκατομμύρια.
Προβληματισμό για τα αποτελέσματα της περιφερειακής ανάπτυξης, με δεδομένο ότι έχουν διατεθεί σ’ αυτή τα τελευταία χρόνια 200 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, σε συζήτηση για τις περιφερειακές στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που έγινε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο Θανάσης Κοντογεώργης σημείωσε χαρακτηριστικά πως έχουν δαπανηθεί 200 δισ. για την περιφερειακή ανάπτυξη. «Έχουν γίνει βήματα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Κάτι δεν έχει πάει καλά. Χρειάζεται δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης. Υπάρχουν ανισότητες ακόμα και σε επίπεδο νομού» τόνισε ενώ συμπλήρωσε πως «δεν υπήρχε κουλτούρα περιφερειακής οπτικής».
«Αν μια χώρα χρειαζόταν ένα υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι η Ελλάδα, και δεν το είχε για διάφορους λόγους. Κάνουμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όμως δεν μπορεί ο σχεδιασμός να γίνει στην Αθήνα. Έχουμε ξεκινήσει νομό – νομό γιατί οι πόροι είναι πεπερασμένοι, το ταμείο είναι κοινό, περιοχή - περιοχή συζητάμε με όλους, αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς φορείς για να λύσουμε προβλήματα αλλά να βάλουμε και κατευθύνσεις για τη συνέχεια. Πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα στη χώρα -γιατί ευκαιρίες θα υπάρξουν- ώστε να αξιοποιήσουμε γρήγορα πόρους γιατί τα θέματα είναι πραγματικά επείγοντα».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός σημείωσε από την πλευρά του πως οι Περιφέρειες είναι «δυναμικοί οργανισμοί» και συμπλήρωσε πως «χρειάζονται πόρους για να ανταπεξέλθουν στο αντικείμενό τους. Είμαστε 13 Περιφέρειες με κοινά προβλήματα αλλά και ιδιαιτερότητες. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα, να αξιοποιήσουμε τους πόρους και να δυναμώσουμε το αποτύπωμά μας»
Απαριθμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς του, ο Δημήτρης Πτωχός ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναλογικά τα περισσότερα μνημεία UNESCO, αλλά μόλις το 2% του τουρισμού της χώρας. «Χρειάζεται λοιπόν και προβολή για τουρισμό και εξωστρέφεια» σημείωσε.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως «η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος, όμως στον δείκτη ανθεκτικότητας είναι τρωτή. Νιώθει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα, πολύ μεγάλη πυκνότητα ανθρώπων που φλερτάρουν με τη φτώχεια» ενώ σταχυολογώντας τις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής μίλησε για «τις υποδομές, το νερό και τη διαχείρισή του, τα σχολεία, τα κέντρα υγείας και τα αντιπλημμυρικά έργα». Συμπλήρωσε πως «πέρα από το μπετόν και το σίδερο, οι περιφέρειες μπορούν να κάνουν περισσότερα για όλους. Πρέπει να δώσουμε βάρος στην ουσιαστική αποκέντρωση, να γίνουμε ελκυστικοί. Να μειώσουμε τις ανισότητες ακόμα και στην εξυπηρέτηση του πολίτη».
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας στάθηκε στο γεγονός πως τα αρχικά σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης έγιναν χωρίς να λάβουν υπόψιν τα παγκόσμια γεγονότα που θα προέκυπταν. «Τα περιφερειακά προγράμματα της Θεσσαλίας όπως και όλων είχαν μια στρέβλωση. Σχεδιάστηκαν δίχως να λάβουν υπόψιν τη μετά - covid εποχή. Σχεδιάστηκαν το 2021. Δεν ήξεραν για το ουκρανικό και εμείς είχαμε και τον Ντάνιελ», σημείωσε.
Ο ίδιος τόνισε πως στη Θεσσαλία ιεραρχείται η επισκευή ή ανακατασκευή υποδομών που κατέστρεψε η κακοκαιρία Daniel, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σε γενικές γραμμές κινούμαστε στο να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση των καταστροφών. Τουλάχιστον σε ένα μέρος τους γιατί δεν υπάρχει μαγικό ραβδί». Όσο για την πορεία του εν λόγω σχεδιασμού; «Αυτή η προσπάθεια πιστεύω ότι με τον προγραμματισμό μας, στο τέλος του 2026 το σύστημα θα αντέχει 40% του Daniel. Θα φτάσουμε το 78%-80% θα έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αλλά δεν υπάρχει μαγικός τρόπος όταν για 30 χρόνια αυτά τα πράγματα δεν έγιναν. Θέλει υπομονή μεθοδικότητα και χρόνο».
«Η δίκαιη ανάπτυξη αρχικά πρέπει να είναι ανάπτυξη» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και συνέχισε: «Πώς την αντιλαμβανόμαστε στη Στερεά; Υποδομές. Υποδομές συνδεδεμένες με στόχους. Δρόμοι εκεί που χρειάζονται δρόμοι. Λιμάνια εκεί που χρειάζονται λιμάνια». Παράλληλα σημείωσε πως η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνει μεγάλη σημασία στη στήριξη των επενδύσεων, ενώ δίνει έμφαση σε καινοτόμα, γυναικεία, νεανική και κοινωνική – συνεταιριστική επιχειρηματικότητα». Ακόμα ανέφερε: «Είναι δουλειά των περιφερειών να προβάλλουν αυτά για τα οποία ο καθένας μας υπερηφανεύεται».
Παράλληλα σημείωσε πως η δίκαιη ανάπτυξη, εκτός από ανάπτυξη, πρέπει να είναι και «δίκαιη». Ακόμα μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς του τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Στερεά είναι μια μικρογραφία της χώρας. Ό,τι μπορείς να βρεις στην Ελλάδα το βρίσκεις και στη Στερεά. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε πολυδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης. Έχουμε τα Οινόφυτα, τον μεγαλύτερο θύλακα μεταποίησης της χώρας. Έχουμε πρωτογενή παραγωγή, έχουμε το 35% του εγχώριου κρέατος».
«Όλοι οι αναπτυξιακοί δείκτες είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Όταν αναλύεις τη δουλειά σου να μπορείς να τη συμπυκνώσεις σε μια φράση. Να βρω ένα τρόπο μια οικογένεια να θέλει να έρθει να ζήσει σε ένα χωριό, μια κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας» κατέληξε ο Φάνης Σπανός συμπυκνώνοντας σ’ αυτή τη φράση την κατεύθυνση της διοίκησής του.

Με αφορμή το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως σε συνέχεια της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, ο κ. Τσακίρης μίλησε «για εικόνες οικονομικού πολέμου που έχουμε να δούμε εδώ και δεκαετίες. Δεν έχουμε πείρα σε τέτοιου είδους καταστάσεις». Επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι δομικό αλλά τεχνητό, αν συνεχίσει όμως θα οδηγήσει σε δομικά προβλήματα. «Η πιο πιθανή επίπτωση είναι ο στάσιμος πληθωρισμός, αλλά αργά ή γρήγορα οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα βρουν την ισορροπία τους. Μέχρι τότε όμως θα απαιτηθούν χρήματα και θα μειωθεί η ανάπτυξη» υποστήριξε ο κ. Τσακίρης.
Σημείωσε επίσης πως η έκθεση Draghi έθεσε πολύ νωρίς το θέμα της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη ως έναν από τους λίγους πυλώνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής οικονομίας πρέπει να βασιστεί στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, στο Capital Markets Union με σημαντική ώθηση σε διασυνοριακές επενδύσεις, αλλά και στην ενίσχυση της καινοτομίας που παράγει πολύ γρήγορα οικονομικά αποτελέσματα.
O κ. Τσακίρης προσέθεσε στη συνέχεια πως η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με 5 χρόνια πριν. Παρ’ όλα αυτά η ανταγωνιστικότητα της χώρας εξακολουθεί να πλήττεται από την χαμηλή ωριμότητα των έργων, τομέας στον οποίο προσπαθεί να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την περσινή χρονιά, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για την Ελλάδα ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπέγραψε απόφαση χρηματοδότησης ύψους 180 εκ. ευρώ για 2.500 δωμάτια σε φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ενοικίων. Τέλος, προσέθεσε ότι η ΕΤΕπ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με όλα τα πανεπιστήμια της χώρας για να χρηματοδοτήσει ανάλογες παρεμβάσεις.
Τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωπαϊκής οικονομίας απαντούν για τον κίνδυνο να θεωρηθεί ξεπερασμένο το ευρωπαϊκό μοντέλο και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ανταγωνιστικότητα
Είναι το τρέχον ευρωπαϊκό μοντέλο ξεπερασμένο; Πρέπει η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν μεταρρυθμίσεις, ώστε να είναι ανταγωνιστικές σε αυτόν τον πολυπολικό κόσμο;
Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις, κατά την πρώτη ημέρα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Μιχάλης Αργυρού, προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο Marco Buti, διαπρεπής οικονομολόγος, η Charlotte Ruhe, διευθύνουσα σύμβουλος της EBRD, και ο Ivailo Izvorski της Παγκόσμιας Τράπεζας (Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, Οντίν Λιναρδάτου.
Ο Marco Buti ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα πράγματα εξελίσσονται λεπτό προς λεπτό. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις υποκείμενες τάσεις, παρά τους θορύβους». Υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που συνδυάζει ισότητα και αποτελεσματικότητα, παραμένει μοναδικό και σημαντικό, αλλά απειλείται.
Η Ευρώπη, τόνισε, πρέπει να αντιδράσει γρήγορα για να αποφύγει μια αργή αγωνία, και επεσήμανε πως η πρόκληση είναι το πώς θα επιτευχθεί η εγχώρια ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Οι ΗΠΑ κάνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε και η Ευρώπη δεν κάνει πράγματα που θα έπρεπε. Το κόστος των σφαλμάτων της Ευρώπης αυξάνεται πολύ. Ένα πολύπλοκο θεσμικό σύστημα αποτρέπει δραματικά λάθη, αλλά αποτρέπει επίσης την αξιοποίηση καλών ευκαιριών. Πρέπει να δείξουμε ότι στο σημερινό περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας και διάχυτης αστάθειας, υπάρχει ένας πόλος σταθερότητας στον κόσμο και αυτός είναι η Ευρώπη».
Η Charlotte Ruhe τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι γρήγορη στις αποφάσεις, αλλά η πίεση από τις ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες. Όπως είπε:
«Η Ευρώπη διατηρεί ισχυρή ήπια δύναμη, βασισμένη στο κράτος δικαίου και τη διαφάνεια. Υπάρχουν πιέσεις στο δημοσιονομικό σκέλος λόγω αύξησης των αμυντικών δαπανών, που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναπτυξιακά έργα ΣΔΙΤ και ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών».
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ χάνουν την κυρίαρχη θέση τους, ενώ η Ευρώπη έχει άλλες δυνάμεις που τώρα αναδεικνύονται, με την προβλεψιμότητα της πολιτικής να παίζει καθοριστικό ρόλο.
Ο Μιχάλης Αργυρού υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν είναι ξεπερασμένο στους στόχους και τις αξίες του, αλλά απαιτείται αναθεώρηση του τρόπου επίτευξης αυτών των στόχων. Η προσήλωση στη φιλελεύθερη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι θεμελιώδης, είπε, ενώ επεσήμανε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έχει μειωθεί και υπάρχει υστέρηση στην καινοτομία.
Τόνισε επίσης ότι η εθνική νοοτροπία δημιουργεί δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων, ενώ απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση σε ενωσιακό επίπεδο, με τολμηρούς πολιτικούς που θα πείσουν για την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων.
«Η Ένωση Επενδύσεων και Αποταμιεύσεων είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Τα σχόλια που λαμβάνουμε από την επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα είναι ότι είμαστε λίγο πολύ βαρείς στη ρύθμιση. Ζητάμε πάρα πολλά πράγματα από τις επιχειρήσεις. Δεν λέω ότι πρέπει να κόψουμε τις γωνίες και να εγκαταλείψουμε τους κανονισμούς ασφαλείας και να υπονομεύσουμε τα δικαιώματα των καταναλωτών, αλλά θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Ένα ακόμη πράγμα, το οποίο δεν βρίσκεται ποτέ στην πρώτη γραμμή των πολιτικών ειδήσεων, αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα μακροπρόθεσμα, είναι η επένδυση στους ανθρώπους και στην εκπαίδευση».
Ο Ivailo Izvorski, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο έχει καταφέρει να μετατρέψει χώρες μεσαίου εισοδήματος σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Ωστόσο, υστερεί σε παραγωγικότητα, εισόδημα κατά κεφαλήν και καινοτομία.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ υψηλές, γεγονός που πλήττει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα, και επισήμανε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι.
«Η αδράνεια οδηγεί στο να γίνεις θύμα των γεγονότων», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ενιαία αγορά, την οποία χαρακτήρισε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένει υποανάπτυκτη στους τομείς των υπηρεσιών και της χρηματοδότησης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη χρηματοδότησης επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και στη μείωση του κόστους ενέργειας.
Ένα φιλόδοξο διεπιστημονικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που φιλοδοξεί να γίνει κόμβος πολιτικής σκέψης γύρω από τα συστήματα τροφίμων, τη δημόσια υγεία, τη γεωργία και την κλιματική αλλαγή, ετοιμάζεται να ξεκινήσει στους Δελφούς από το 2026. Ο οδικός χάρτης για το «Delphi School» παρουσιάστηκε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο της θεματικής «Food Systems, Sustainable Agriculture, Health and Climate Action».
Το νέο σχολείο είναι καρπός της συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard και το Κέντρο Ερευνών και Εκπαίδευσης Δημόσιας Υγείας της Ακαδημίας Αθηνών. Ξεκίνησε πέρυσι ως πλατφόρμα επιστημονικού διαλόγου, και πλέον προχωρά στα επόμενα βήματα, με στόχο να υποστηρίξει την υλοποίηση πολιτικών βασισμένων σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.
«Ο σχεδιασμός των συστημάτων τροφίμων είναι στενά συνδεδεμένος με τη δράση για το κλίμα», σημείωσε η Kari Nadeau, καθηγήτρια του Harvard, τονίζοντας την ανάγκη μετασχηματισμού της παραγωγής, κατανάλωσης και διανομής τροφής. Υπενθύμισε, επίσης, τη Δήλωση για τη Βιώσιμη Γεωργία στην COP28, την οποία υπέγραψαν 134 χώρες το 2023, ως ενδεικτική της παγκόσμιας κατεύθυνσης.
Σοκαριστικά τα στοιχεία για την Ελλάδα: σχεδόν τριπλάσιοι οι θάνατοι από καύσωνα
Στην παρέμβασή του, ο καθηγητής Πέτρος Κουτράκης από το Harvard ανέδειξε τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine, ο καύσωνας του 2022 οδήγησε σε 114 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη – όμως στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός ήταν 280. Περίπου 3.000 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους εκείνο το καλοκαίρι, με υψηλότερη θνητότητα στις γυναίκες.
Ο καθηγητής παρουσίασε επιπλέον στοιχεία που συνδέουν την αύξηση της θερμοκρασίας με καρδιολογικά και εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρικές βλάβες, ακόμη και επιδεινούμενες ψυχικές διαταραχές. «Η θέρμανση της Μεσογείου είναι ταχύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο», προειδοποίησε.
Το διατροφικό «πιάτο» που σώζει ζωές
Ο Walter Willett, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Harvard, παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα από την EAT - Lancet για μια παγκόσμια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή. Η πρότασή του αποτυπώνεται σε ένα νοητό «πιάτο»: μισό με φρούτα και λαχανικά, αρκετά δημητριακά ολικής άλεσης, μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων και έμφαση σε φυτικές πρωτεΐνες.
«Μπορούμε να προλάβουμε το 27% των θανάτων ενηλίκων παγκοσμίως», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα η υιοθέτηση αυτού του μοντέλου θα μπορούσε να αποτρέψει ως και 20.000 θανάτους ετησίως.
Υδατοκαλλιέργειες σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Η Εύα Δουζίνα, πρόεδρος του Rauch Foundation, μίλησε για τις προκλήσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, τονίζοντας ότι ενώ η παραγωγή έχει αυξηθεί, οι θέσεις εργασίας παραμένουν στάσιμες. Η βιομηχανία πλέον ελέγχεται κατά 70% από ξένους ομίλους, με τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν στην υπερσυγκέντρωση μονάδων, ειδικά σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα.
«Το κυρίαρχο μοντέλο καταναλώνει περισσότερα ψάρια από όσα παράγει και έχει σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», ανέφερε.
Η Λατινική Αμερική δείχνει τον δρόμο της ένταξης
Η Lola Castro από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών αλυσίδων αξίας και της πρόσβασης μικροκαλλιεργητών στην αγορά. Παρουσίασε τα σχολικά γεύματα ως εργαλείο διπλής ωφέλειας: ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και βελτίωση της διατροφής των παιδιών.
Τεχνητή νοημοσύνη: εργαλείο ή απειλή για το κλίμα;
Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, καθηγητής στο Columbia, έθεσε διπλή διάσταση για την Τεχνητή Νοημοσύνη: μπορεί να απογειώσει την έρευνα και τη χάραξη πολιτικής για την κλιματική κρίση, αλλά ταυτόχρονα έχει ήδη σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα. «Ο ελεγκτικός ρόλος της κοινωνίας είναι κρίσιμος, γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», προειδοποίησε.
Η αποστολή του Delphi School
Η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, παρουσίασε το όραμα πίσω από το «Delphi School»: να προσφέρει σε νέους επιστήμονες από πολλούς κλάδους τη δυνατότητα να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις – και να συμβάλουν σε αυτές.
«Στόχος μας δεν είναι απλώς η ευαισθητοποίηση, αλλά η ενεργός υποστήριξη στην υλοποίηση πολιτικών», υπογράμμισε, εκφράζοντας τη φιλοδοξία το πρώτο σχολείο να ξεκινήσει στους Δελφούς το 2026.
Ο στρατηγικός ανασχεδιασμός του ελληνικού τουρισμού με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα βρέθηκε στο προσκήνιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όπου κορυφαία στελέχη του τουριστικού τομέα περιέγραψαν τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες του κλάδου.
Όπως τόνισε η Βασιλική Κουτσούκου, γενική γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, ο ποιοτικός τουρισμός είναι πλέον μονόδρομος:
«Θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να αναπτύσσεται ποιοτικά. Είναι μονόδρομος για το υπουργείο να στοχεύει στη βιωσιμότητα, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της ανταγωνιστικότητάς του», σημείωσε. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία των νέων ταξιδιωτικών προτιμήσεων, όπου οι επισκέπτες δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα των προορισμών που επιλέγουν.
Στρατηγικός στόχος του υπουργείου είναι η χωρική και χρονική επέκταση της επισκεψιμότητας, ώστε να αναπτυχθούν τουριστικά περισσότεροι προορισμοί σε όλη την επικράτεια και να σπάσει η εποχικότητα.
Το 2024 χαρακτηρίστηκε ως έτος-ορόσημο για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Όπως ανέφερε η κα Κουτσούκου, οι εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση 16% τους μήνες Ιανουάριο έως Μάιο και 20% από τον Οκτώβριο και μετά – στοιχεία που ενισχύουν τις προσδοκίες για ακόμη καλύτερη χρονιά φέτος.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου βρίσκονται πλέον οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs), οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν ως γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώνοντας ένα νέο μοντέλο τουριστικής διακυβέρνησης.
«Ο ελληνικός τουρισμός έχει ταλέντο αλλά δεν έχει προπονηθεί»
Με μια χαρακτηριστική μεταφορά, ο Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, περιέγραψε τον ελληνικό τουρισμό σαν έναν πρωταθλητή με φυσικό ταλέντο αλλά χωρίς επαρκή προετοιμασία:
«Έχουμε στηριχθεί στο ταλέντο. Αν θέλουμε ο τουρισμός να έχει διάρκεια στον χρόνο, πρέπει να αρχίσει να προπονείται περισσότερο». Παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μία εξαιρετική χρονιά.
Στο ίδιο κλίμα, ο Γεώργιος Κυβερνήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, υπογράμμισε ότι το 2024 ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, ενώ όσον αφορά τη Σαντορίνη, ανέφερε πως το νησί έχει επιστρέψει σε κανονικότητα, με τις κρατήσεις να επανέρχονται σταδιακά.
Δεδομένα-κλειδί από Visa για τον ελληνικό τουρισμό
Η Sevi Vassileva, αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ανακοίνωσε τη στρατηγική συμφωνία της εταιρείας με το Υπουργείο Τουρισμού για την παροχή δεδομένων συναλλαγών.
«Μέσα από τη συμφωνία αυτή, το υπουργείο απέκτησε πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα που θα ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη στη χώρα», σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία της τεχνολογίας και της ανάλυσης δεδομένων για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών.

Στην πρότασή του για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε κοινό προγραμματικό πλαίσιο που θα εκφραστεί και με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές, επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Σε ερώτηση για το πώς εννοεί τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, απάντησε:
«Το πρώτο είναι να ανοίξει ένα δημόσιο φόρουμ διαλόγου, το δεύτερο να υπάρχουν κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όπως μεθαύριο στη συζήτηση για την προανακριτική. Μετά να συζητήσουμε για πρόγραμμα. Μετά να έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση».
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι, παρά τη στέρηση του μπόνους του πρώτου κόμματος σε συνασπισμούς κομμάτων, υπάρχουν τρόποι σύμφωνοι με το Σύνταγμα ώστε αυτό να παρακαμφθεί και το κοινό ψηφοδέλτιο να πάρει και το μπόνους, εφόσον πλειοψηφίσει.
Σε ερώτηση για την εσωκομματική αντιπολίτευση και τις αντιρρήσεις του Παύλου Πολάκη, τις απέδωσε σε «παραπολιτικά» με αμφίβολη στόχευση, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής για το Συνέδριο του Ιουνίου ήταν ομόφωνη.
Για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε:
«Αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα»,
και προσέθεσε ότι συμπίπτουν στη στρατηγική για την προοδευτική διέξοδο.
Στο ερώτημα αν θα έκανε ένα βήμα πίσω σε έναν δυνητικό μελλοντικό φορέα, απάντησε:
«Έκανα ένα βήμα μπροστά γιατί το έχει ανάγκη το κόμμα και η πατρίδα μου. Ο στόχος που έχουμε βάλλει είναι πάμε μπροστά. Να υπάρχει ένας προοδευτικός διάλογος γιατί δεν πάει άλλο. Διεκδικούμε μία άλλη Ελλάδα».
Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν χαμηλά τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε:
«Η κοινωνία έχει μεγάλη αγωνία, εκδηλώνει θυμό που δεν έχει βρει συλλογική έκφραση. Εμείς πήραμε την απόφαση αλλαγής σελίδας γιατί υπήρχε έλλειμμα αξιοπιστίας. Και πάμε σε ένα μεγάλο συνέδριο επανεκκίνησης».
Μιλώντας για το θέμα των συμμαχιών, διευκρίνισε:
«Δεν θα ήθελα να κάνουμε κινήσεις μόνο για την κοινοβουλευτική επιβίωση προσώπων και κομμάτων. Μετά το Συνέδριο του Ιουνίου θα ανακοινώσουμε προτάσεις προγράμματος. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα πριν τις εκλογές».
Ως δικαιολογητική βάση για τη συνεργασία, τόνισε:
«Οι πολίτες λένε ότι θέλουν μία συμμαχία που θα ανατρέψει τον Μητσοτάκη και αυτό φαίνεται πια και στις δημοσκοπήσεις».
Για τις εσωκομματικές επιφυλάξεις:
«Τα προβλήματα δεν είναι στις παραφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τον κ. Μητσοτάκη».
Για τη συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, ανέφερε:
«Δεν είναι εύκολες αυτές οι αλλαγές. Αλλά είναι κάτι αναγκαίο. Το ζητούν οι πολίτες και όταν οι πολίτες ζητούν κάτι κανείς δεν μπορεί να το εμποδίζει».
Στο ερώτημα γιατί επιμένει να απευθύνει πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ, την οποία αρνείται σταθερά ο Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε:
«Γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν εκτίθεμαι εγώ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτίθεται όποιος το αρνείται. Πρώτα τοποθετούνται οι πολίτες. Όσοι αρνούνται λένε όχι στους πολίτες και όσοι καθυστερούν επίσης».
Για το αν στη συνεργασία περιλαμβάνεται και η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσε:
«Ο δικός μου όρος είναι "προοδευτικών δυνάμεων". Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει τοποθετηθεί με προοδευτικές απόψεις για ένα προοδευτικό πρόγραμμα. Αντίθετα ανασύρει κατηγορίες από το παρελθόν από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για την περίοδο της διακυβέρνησής του».
Όταν ρωτήθηκε γιατί τότε κατέθεσαν μαζί πρόταση δυσπιστίας, απάντησε:
«Στην δυσπιστία κατά της κυβέρνησης δεν βάλαμε φίλτρο. Αλλά σε μία πολιτική πρόταση με προοπτική διακυβέρνησης πρέπει να υπάρχουν προγραμματικές παράμετροι. Θα συζητήσουμε για το πρόγραμμα».
Διευκρίνισε τέλος:
«Δεν θέλουμε ένα καλύτερο διαχειριστή, αλλά θέλουμε ουσιαστική αλλαγή».
Για την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δήλωσε:
«Ποιος έθεσε εκεί τον πρόεδρο Χρήστο Παπαδημηρτίου; Ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έπρεπε να είναι ανεξάρτητος οργανισμός, όμως δεν είναι. Η ΕΕ το επισημαίνει, καθώς επίσης ότι δεν δίνει αναφορές, δεν έχει τον απαιτούμενο έλεγχο. Η κυβέρνηση δεν δημιούργησε ανεξάρτητη υπηρεσία».
Και προσέθεσε:
«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το έλλειμμα αξιοπιστίας. Με φοβίζει η κατάρρευση της εμπιστοσύνης που προκαλεί η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τους σκοπούς της. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησης. Η παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου αφορά τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί και μάλιστα γρήγορα».
Για τις διαχρονικές ευθύνες γύρω από τη σύμβαση 717:
«Εμείς ζητήσαμε έλεγχο και για τη σύμβαση 717 και για τον Χρήστο Σπίρτζη. Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά και κυρίως στο κόμμα μας. Αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε. Γιατί η κυβέρνηση δεν επέτρεψε να υπάρξει προανακριτική επιτροπή; Η κυβέρνηση δεν θέλει την αλήθεια, θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλοι ίδιοι είμαστε, ώστε να έλθει μετά με το δίλημμα Μητσοτάκης ή χάος. Όμως ο κ. Μητσοτάκης προκαλεί σκόπιμα το χάος».
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή συγκυρία με την επιβολή δασμών, σχολίασε:
«Δεν είναι έτοιμη η ΕΕ να δώσει τις απαντήσεις που θέλουν οι πολίτες. Η Ευρώπη δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο πρέπει και όσο έχουν ανάγκη οι πολίτες. Θα έπρεπε να έχει προβλέψει τις δυσμενείς εξελίξεις και να έχει πάρει μέτρα. Κινείται ως εκκρεμές δίχως να έχει διατυπώσει μία δική της αυτόνομη, πολυδιάστατη πρόταση στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική. Το έλλειμμα της Ευρώπης θέτει ερωτήματα για το μέλλον της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μία ενοποιημένη Ευρώπη. Έχουμε εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό μας σπίτι αλλά θα πρέπει να έχει και αντάξια ηγεσία».
Οι δασμοί που επέβαλε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Ντόναλντ Τραμπ, απασχόλησαν τη συζήτηση με τίτλο: «Δασμοί, πληθωρισμός και αναταραχή: Η παγκόσμια οικονομία και οι δοκιμασίες που έχει μπροστά της» που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Τι βρίσκεται στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης. «Θέλει να φέρει πίσω βιομηχανικές θέσεις στις ΗΠΑ», απάντησε ο ίδιος και συνέχισε «θα επηρεαστούμε με βεβαιότητα. Η αβεβαιότητα είναι αυτή που θα κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά. Ο υπουργός (σ.σ. Οικονομικών) ανέφερε νωρίτερα ότι “δεν αναμένουμε ιδιαίτερα μεγάλες επιπτώσεις”. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αφορούν το 1% του ΑΕΠ. Όμως, αν, η Ευρωζώνη επηρεαστεί, μπορεί να μας “χτυπήσει” το δεύτερο κύμα», τόνισε. Σχετικά με το ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς σημείωσε πως «δεν πρέπει να ζητήσουμε αντίμετρα, αλλά να κάνουμε την Ένωση να δουλέψει πραγματικά. Να δούμε την έκθεση Ντράγκι και την έκθεση Λέτα», υποστήριξε. Στο αν οι ΗΠΑ «θα μπορέσουν να ανακτήσουν την ηγεμονική τους θέση;», ο κ. Χαρδούβελης απάντησε «πιθανότατα όχι. Αυτό που κάνει ο Τραμπ, βλάπτει σημαντικότατα τον κόσμο και η χώρα του χάνει πια την ήπια ισχύ της».
Για το «πετράδι του στέμματος» της Ελλάδας, που λέγεται τουρισμός, τη βιωσιμότητα, τον τουρισμό εμπειρίας αλλά και τις εναλλακτικές μορφές του που μπορεί να ανακαλύψει ένας σύγχρονος επισκέπτης στη χώρα μας, συνομίλησαν η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο Αρχισυντάκτης του περιοδικού Monocle, Tyler Brûlé.
Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική επένδυση στη χώρα μας στον luxury τουρισμό, κυρίως μέσω της ανάπτυξης πεντάστερων ξενοδοχείων. Όπως είπε, είναι ανάγκη αυτό το «πετράδι» που λέγεται τουρισμός να «γυαλίζεται» συνεχώς, ώστε να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τις τάσεις του σύγχρονου ταξιδιώτη.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην έννοια της αυθεντικότητας και στη διαφορετική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα. «Έχουμε προσπαθήσει να εστιάσουμε στον θεματικό τουρισμό και ήμασταν τυχεροί που υπήρχε τόση μεγάλη ανταπόκριση μετά την πανδημία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πλαίσιο, η κα. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στη βελτίωση των υποδομών, πέρα από τα προφανή – τον ήλιο και τη θάλασσα. Έφερε ως παραδείγματα τα χιονοδρομικά κέντρα και τα ορεινά καταφύγια, στα οποία πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις. Όπως επεσήμανε, λίγοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα όρη.
Για την ίδια, είναι κρίσιμη μια ισορροπημένη προσέγγιση στον τουρισμό: να αναδεικνύονται οι πολλές και διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δίνοντας έμφαση και στους λιγότερο γνωστούς προορισμούς που έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.
Τέλος, στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την επιμήκυνση της θερινής σεζόν, αλλά και την καθιέρωση του τουρισμού σε 12μηνη βάση, ειδικά σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ανέδειξε την αξία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας και ο γαστρονομικός τουρισμός.

Την ανάγκη να αποκτήσουν οι δήμοι της Ελλάδας περισσότερη δύναμη και πόρους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα όπως η ενεργειακή φτώχεια και η κοινωνική κατοικία, ανέδειξε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στη συμμετοχή του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Δούκας τάχθηκε υπέρ της πρότασης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για απόδοση του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας πως «είναι κάτι που λέμε εδώ και χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα να γίνει πράξη». Όπως τόνισε, οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους για να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα – πρωτίστως στον τομέα της στέγασης.
«Η Ευρώπη ρωτά: Είναι αλήθεια ότι η Αθήνα δεν έχει κοινωνική κατοικία;»
Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε την κοινωνική κατοικία ως «το φλέγον ζήτημα στην Ευρώπη», καταγγέλλοντας την εκτίναξη των ενοικίων. Όπως είπε, ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το «Mayors for Housing», πλάι στους δημάρχους της Βαρκελώνης, της Ρώμης και του Παρισιού, με σύνθημα το «All we need is house». Το μήνυμα που μεταφέρουν στις Βρυξέλλες είναι σαφές: «η ασφάλεια στα σπίτια μας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα».
Ο κ. Δούκας αποκάλυψε ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν διαθέτει δικό του απόθεμα κοινωνικής κατοικίας, κάτι που προκαλεί εντύπωση και στο εξωτερικό: «Η πρώτη ερώτηση όταν πηγαίνω στην Ευρώπη είναι: “Δήμαρχε, είναι αλήθεια ότι δεν έχετε κοινωνική κατοικία στην Αθήνα;” Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε».
https://www.youtube.com/watch?v=mDNOFILaHEUΩστόσο, όπως είπε, ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακατασκευής επτά διαμερισμάτων με στόχο να διατεθούν σε ευάλωτες οικογένειες, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση αυτής της προσπάθειας.
Για τον τουρισμό: «Η Αθήνα δεν είναι ακόμη Βαρκελώνη, αλλά πρέπει να λειτουργούμε σαν να είναι»
Ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε και στη μελέτη φέρουσας ικανότητας του τουρισμού που εκπόνησε πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία η πόλη έχει φτάσει στα 8 εκατομμύρια επισκέπτες, με προβλέψεις να αγγίξει τα 10 εκατομμύρια την επόμενη χρονιά.
Η μελέτη ανέδειξε ότι υπάρχουν περιοχές –όπως το Κουκάκι, η Ακρόπολη και το εμπορικό τρίγωνο– που έχουν υπερκορεστεί. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος έλαβε απόφαση για περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε αυτές τις ζώνες, ενώ προσπαθεί να αποσυμφορήσει το ιστορικό κέντρο ενθαρρύνοντας τουρίστες και πλατφόρμες τύπου Airbnb να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος.
Για τα απορρίμματα: «Ενισχύσαμε το προσωπικό και φέρνουμε νέα απορριμματοφόρα»
Τέλος, στο φλέγον θέμα της καθαριότητας της Αθήνας, ο δήμαρχος επισήμανε την πρόοδο που έχει γίνει: τοποθετήθηκαν πάνω από 100 υπόγειοι κάδοι, προσλήφθηκαν 300 νέοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ενώ εξελίσσονται και προγράμματα ανακύκλωσης, όπως η κομποστοποίηση με καφέ κάδο. Ο Δήμος, όπως είπε, βρίσκεται κοντά στην προμήθεια νέου, ευέλικτου εξοπλισμού, με μικρότερα απορριμματοφόρα που θα μπορούν να εξυπηρετούν πιο γρήγορα στενά και γειτονιές όπως η Κυψέλη και το Παγκράτι.

«Η χώρα χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική, που δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα. Όλα είναι επικοινωνιακοί χειρισμοί κατώτατου επιπέδου», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, σε συζήτηση με τον εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα» Γιάννη Πρετεντέρη, στο πλαίσιο του «10ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών».
Ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, την οικονομία, αλλά και τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις με τους δασμούς Τραμπ και θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και Ευρώπης, τόνισε πως από την κυβέρνηση της ΝΔ «λείπει σχέδιο». Υπογράμμισε ότι «για να υπάρξει σχέδιο, χρειάζεται βλέμμα στο μέλλον και όχι στις κάλπες», ασκώντας κριτική για «παιχνίδια ελέγχου του δημόσιου διαλόγου, διχασμού και τοξικότητας». «Το ΠΑΣΟΚ σε όλα αυτά δεν πρωταγωνιστεί, γι' αυτό είναι πόλος ασφάλειας και προοπτικής για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, τις χαρακτήρισε κρίσιμα εργαλεία, σημειώνοντας ωστόσο πως «στο τέλος ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ποιο κόμμα θέλει να κυβερνήσει και ποιο κάνει ζημιά». Πρόσθεσε ότι «εγώ προσωπικά αγωνίζομαι το ΠΑΣΟΚ να το αξιολογήσει θετικά ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό και έχουμε πολιτική στάση σε όλα τα ζητήματα και προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις οικονομικές ανισότητες και στο πρόβλημα της στέγασης, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει επίκαιρες θέσεις, επισημαίνοντας: «Πιστεύω ότι στο τέλος της διαδρομής, ο λαός θα αξιολογήσει ποιοι προτείνουν λύσεις σωστές και σοβαρές». Πρόσθεσε ότι πεδίο μάχης των επόμενων εκλογών είναι «η καθημερινότητα: ακρίβεια, υγεία, παιδεία, στέγαση». «Αλλά χωρίς θεσμούς και δικαιοσύνη, όλα αυτά υπονομεύονται», υπογράμμισε.
Καυτηρίασε το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο, λέγοντας ότι σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, «μία στις δύο άμεσες ξένες επενδύσεις είναι real estate» και σχολίασε πως «έχουν βαφτίσει ανάπτυξη το ξεπούλημα της εθνικής μας περιουσίας».
Απαντώντας για το τι θα συνιστούσε θετική αξιολόγηση του κόμματός του στις εκλογές, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βγει από το τέλμα και πλέον ο στόχος είναι «να αντιμετωπίσουμε ισάξια τη Νέα Δημοκρατία». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα κριθούν δύο προγράμματα: «αυτό της ΝΔ που υλοποιείται σήμερα» και «το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε μετά τις εκλογές». «Μέχρι σήμερα δεν έχω δει άλλα ολοκληρωμένα σχέδια για τη χώρα», σχολίασε.
Σε ερώτηση για το πότε θα θεωρήσει ότι το ΠΑΣΟΚ «νίκησε», απάντησε: «εάν κερδίσουμε τη ΝΔ». Θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε 33% διαφορά από τη ΝΔ και τώρα μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Επισήμανε πως το κόμμα καλείται με πολύ λιγότερους βουλευτές απ’ ό,τι στο παρελθόν να παράξει μεγαλύτερο έργο.
Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει «μεγάλες ιδεολογικές διαφορές και με τη μία και με την άλλη πλευρά». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υλοποιεί σχέδιο που κλιμακώνει τις ανισότητες και αποδομεί το κοινωνικό κράτος, ενώ σημείωσε πως «και στα θεσμικά, έχουμε μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της άλλης πλευράς».
Αναφέρθηκε εκτενώς στην τραγωδία των Τεμπών και τις ευθύνες, λέγοντας πως το περιεχόμενο των προτάσεων δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ βασίζεται σε στοιχεία από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και την ελληνική δικαιοσύνη. Επέκρινε την κυβέρνηση για συγκάλυψη και επικοινωνιακή διαχείριση.
Για την υπόθεση του ΕΔΟΑΣΑΑΜ, σχολίασε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει τη σύμβαση 717 και «μιλάμε για αλλοίωση στοιχείων, γιατί αντί για έρευνα, δόθηκε χώρος σε θεωρίες συνωμοσίας».
Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναφτιάξει ένα «κανονικό ευρωπαϊκό κράτος», που θα λειτουργούν οι θεσμοί και η δικαιοσύνη. «Αλλιώς, αφήνουμε χώρο στη συνωμοσιολογία, τον λαϊκισμό και τα διχαστικά αφηγήματα», σημείωσε.
Αναφορικά με την κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ουρά» της Πλεύσης Ελευθερίας, σχολίασε: «Όταν ένα κόμμα συνυπογράφει ένα στοιχειοθετημένο κείμενο βάσει πορίσματος και ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, ποιος ακολουθεί ποιον;».
Τέλος, σχολιάζοντας το πολιτικό σύστημα, είπε ότι «το όραμά μας είναι να υπάρχουν πόλοι σταθερότητας, ισχυρά και προγραμματικά κόμματα. Όχι κόμματα του TikTok που εμφανίζονται και εξαφανίζονται». Επισήμανε πως η ΝΔ παραμένει «πελατειακή και λιγότερο προγραμματική», ενώ το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη σοβαρότητα και τη θεσμικότητα.
Μια περιεκτική ιστορική αναδρομή στη στρατηγική πορεία της Ελλάδας μέσα από τις διαδοχικές διεθνείς ανακατατάξεις αποτέλεσε τον πυρήνα της εναρκτήριας ομιλίας της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Αντλώντας έμπνευση από τον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και την «ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών», υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές στο παρελθόν κρίσιμες ανακατατάξεις και έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όταν έπρεπε να επιλέξει στρατόπεδο.
«Δεν είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει σήμερα. Η γνώση της Ιστορίας μας χαρίζει αυτοπεποίθηση – ειδικά όταν, σε αντίστοιχες συνθήκες, κάναμε τις σωστές επιλογές», σημείωσε. Επανέλαβε με έμφαση ότι η Ελλάδα διαχρονικά συντάσσεται με τη Δύση: «Όχι δουλοπρεπώς, αλλά προς όφελός της». Η κατεύθυνση αυτή, τόνισε, είναι εγγεγραμμένη στην ιδρυτική μας διακήρυξη: στόχος ήταν πάντα η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η συμπόρευση με τον πολιτισμένο, χριστιανικό κόσμο της Δύσης – έναν κόσμο στον οποίο η Ευρώπη ενέτασσε την Ελλάδα τόσο πολιτισμικά όσο και γεωστρατηγικά.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των συμμαχιών, επισημαίνοντας ότι από την καταστροφή της Σμύρνης και έπειτα, η βασική μας διπλωματική επιδίωξη ήταν να μην βρεθεί ποτέ ξανά η χώρα απομονωμένη. «Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και βαθιά τραυματισμένη, η Ελλάδα είχε κάνει τη σωστή επιλογή στρατοπέδου – και βρέθηκε με την πλευρά των νικητών». Το ίδιο, προσέθεσε, συνέβη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν «στραφήκαμε ξανά στη Δύση και συμμετείχαμε ενεργά, στέλνοντας ακόμα και εκστρατευτικό σώμα στην Κορέα».
«Οι στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας άντεξαν στον χρόνο και απέκτησαν καθολικότητα – δεν αμφισβητήθηκαν ούτε σε δύσκολες στιγμές», τόνισε. Υπογράμμισε ότι σε αυτή τη νέα γεωπολιτική και γεωοικονομική συγκυρία, η χώρα καλείται να κινηθεί σε γνώριμα και δοκιμασμένα μονοπάτια. «Η Ιστορία δεν μας λέει πάντα τι πρέπει να κάνει ένας πολιτικός ή ένας διπλωμάτης – μας λέει όμως τι δεν πρέπει να κάνει. Και αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε σήμερα, είναι να απομονωθούμε».
Αναφερόμενος στο παρόν, χαρακτήρισε τους εμπορικούς πολέμους επιζήμιους για όλους και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των διατλαντικών θεσμών. Τόνισε ότι η χώρα μας δεν στηρίζεται μόνο στο δίκαιο των θέσεών της, αλλά και στην αναγνωρισμένη αξιοπιστία της ως συμμάχου και εταίρου. «Οφείλουμε να αγρυπνούμε, να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και να πείθουμε συνεχώς για την εγκυρότητα και τη σταθερότητα των επιλογών μας», ανέφερε.
Κλείνοντας, τόνισε το χρέος των Ελλήνων απέναντι στον ίδιο τους τον πολιτισμό: «Δεν είμαστε πολλοί, αλλά είμαστε εκπρόσωποι ενός πολιτισμού που δεν είναι μόνο δικός μας – είναι ο δυτικός πολιτισμός». «Σήμερα καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ως άνθρωποι της εποχής μας, αλλά και της Ιστορίας. Να καταλαβαίνουμε ότι οι μυλόπετρες της Ιστορίας αρχίζουν να γυρίζουν – και να μην μείνουμε αμέτοχοι. Το έχουμε ξανακάνει – μπορούμε και τώρα», κατέληξε.
Μια δεκαετία γεμάτη διεθνείς ζυμώσεις, καίριους διαλόγους και γεωπολιτικές τοποθετήσεις συμπληρώνει φέτος το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο άνοιξε σήμερα, Τετάρτη 9 Απριλίου, τις πύλες του στην ιστορική πόλη της Φωκίδας.
Με τίτλο «Ανακατάξεις», η φετινή διοργάνωση έρχεται σε μια στιγμή όπου ο κόσμος αλλάζει ριζικά: από τις πολεμικές συγκρούσεις και την ενεργειακή αβεβαιότητα μέχρι τις γεωοικονομικές μετατοπίσεις, τις τεχνολογικές επαναστάσεις και τις νέες πολιτικές ισορροπίες.
Έως και το Σάββατο 12 Απριλίου, το Φόρουμ θα λειτουργήσει ως παγκόσμια πλατφόρμα διαλόγου, εστιάζοντας σε κρίσιμα ζητήματα όπως η Ασφάλεια, η Άμυνα, η Πράσινη Μετάβαση, η Καινοτομία, η Ενιαία Αγορά, αλλά και οι σχέσεις της Δύσης με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Παράλληλα, θα τεθούν επί τάπητος οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και δυναμικοί τομείς όπως ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Ενέργεια και οι Ψηφιακές Τεχνολογίες.
Με περισσότερους από 1.000 ομιλητές από 70 χώρες, το Φόρουμ ενισχύει τον ρόλο του ως διεθνής κόμβος πολιτικής, οικονομικής και στρατηγικής σκέψης. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 200 θεματικές συζητήσεις με συμμετοχή ηγετών κρατών, υπουργών, επιτελών διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκών και προσωπικοτήτων του επιχειρείν.
Ξεχωρίζουν ονόματα όπως:
-
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Georgiev Radev
-
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Joaquim Miranda Sarmento
-
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann
-
Ο Christopher Pissarides, Νομπελίστας Οικονομολόγος
-
Ο Dr. Albert Bourla, CEO της Pfizer
-
Ο Robert D. Kaplan, αναλυτής γεωπολιτικής
-
Ο Martin Wolf, επικεφαλής οικονομικός σχολιαστής των Financial Times
Το Φόρουμ πλαισιώνεται από τη συμμετοχή 20 εν ενεργεία υπουργών, 30 κορυφαίων think tanks και οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΤΕπ, η EBRD και το ΝΑΤΟ.
Το ελληνικό πολιτικό σκηνικό εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο.
Περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι καλύπτουν τις εργασίες, ενώ 40 διεθνή media έχουν ήδη διαπιστευθεί, αποδεικνύοντας την παγκόσμια βαρύτητα του Φόρουμ και τη θέση του ως σημείο αναφοράς στον σύγχρονο δημόσιο διάλογο.