Οι φανατικοί και φανατικές του είδους δεν πρέπει να έχουν παράπονο. Οι πλατφόρμες streaming βρίθουν από εκπομπές με δολοφονίες, ληστείες και κάθε λογής απάτες, οι οποίες συχνά καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην προτίμηση των τηλεθεατών. Ωστόσο, η ψυχολόγος Dr. Thema Bryant χτυπάει το καμπανάκι για την αυξανόμενη τάση να παρακολουθούμε εκπομπές με αληθινά εγκλήματα προκειμένου να χαλαρώσουμε ύστερα από μία απαιτητική ημέρα. Σύμφωνα με τη γιατρό, το γεγονός ότι βρίσκουμε παρηγοριά σε ιστορίες που επικεντρώνονται στη βία μπορεί να υποδεικνύει ανεπίλυτα συναισθηματικά ζητήματα ή παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες.
«Αν ο τρόπος σου για να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς είναι να δεις τρία επεισόδια του “Νόμος & Τάξη”, θα σε προέτρεπα να σκεφτείς: “Γιατί το τραύμα με χαλαρώνει;”», λέει η Dr. Bryant. Όσο για το γιατί τα εγκλήματα έχουν τέτοια χαλαρωτική επίδραση; Σύμφωνα με την ψυχολόγο, πολλοί από τους ασθενείς της λένε ότι έτσι αισθάνονται «φυσιολογικοί και συνηθισμένοι».
«Κάποιοι από εμάς μεγαλώσαμε με πολύ άγχος, επομένως οι άνθρωποι μπερδεύουν την ηρεμία για βαρεμάρα», εξηγεί. Γι’ αυτό η Dr. Bryant πιστεύει ότι πολλοί από τους λάτρεις του είδους έχουν ανεπίλυτα ζητήματα και βρίσκουν πιο χαλαρωτικό να βλέπουν εκπομπές με βίαιο περιεχόμενο από το να μπουν στη διαδικασία να τα λύσουν.
Δεν συμφωνούν όλοι μαζί της. Στο παρελθόν, ειδικοί είχαν υποστηρίξει ότι η παρακολούθηση ιστοριών που αφορούν εγκλήματα έχει ένα στοιχείο μάθησης. Ο Coltan Scrivner, ερευνητής επιστήμονας στο Recreational Fear Lab του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία, θεωρεί ότι υπάρχει επιβιωτικός λόγος που τα αληθινά εγκλήματα μας ασκούν τέτοια ακαταμάχητη γοητεία. Σύμφωνα με τον Scrivner, η περιέργειά μας για επικίνδυνους ανθρώπους χρονολογείται εδώ και 300.000 χρόνια, όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα και να ασχολούνται με την προληπτική επιθετικότητα αντί για την αντιδραστική επιθετικότητα. «Αισθανόμαστε σαν να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους καταστάσεις. Αν προέκυπτε μία επικίνδυνη κατάσταση, αισθάνεσαι λίγο καλύτερα προετοιμασμένος και ξέρεις τι να κάνεις και τι να μην κάνεις».