Αν και η αξιολόγηση του φθινοπώρου απέχει κάποιους μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, όπου και θα τεθούν επί τάπητος τα εργασιακά, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει από τώρα το φλέγον θέμα στην ατζέντα, στο πλαίσιο της γενικότερης επικοινωνικής αντεπίθεσης στην κυβέρνηση.

Με τη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δώσει μία πρώτη απάντηση στις κατηγορίες του Μαξίμου ότι η ΝΔ δεν αποκαλύπτει τις θέσεις της για τα εργασιακά. Ως εκ τούτου, μιλώντας στα Παραπολιτικά ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται κατά της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, υπέρ ωστόσο των μεγάλων αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο.

Παράλληλα, στη Συγγρού συντηρούν τη ρητορική περί αδιεξόδου της κυβέρνησης, με τον επικεφαλής της να κάνει λόγο για «στασιμοχρεωκοπία», την οποία έχει «εξασφαλίσει» ο Αλέξης Τσίπρας με τη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ για το χρέος επαναλαμβάνουν πως έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα, αφού οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για το 2018 μετά και τις γερμανικές εκλογές.

Ως εκ τούτου στη Συγγρού επιχειρούν να καταρρίψουν το κυβερνητικό αφήγημα για «ταξική πολιτική», υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τα χαμηλότερα στρώματα και παράλληλα επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ βρίσκει ερείσματα και στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας».

Αναβρασμός στο εσωτερικό

Στο εσωτερικό πάντως του κόμματος τα απόνερα από την απόσυρση της ΝΔ από τη συζήτηση για τις υπεράκτιες εταιρίες συνεχίζουν να ταλανίζουν. Μετά τις δημόσιες διαφοροποιήσεις Κακλαμάνη, Γεωργιάδη, ο τελευταίος σε χθεσινή του εκπομπή στο Κόντρα άφησε σαφείς αιχμές για τη διακυβέρνηση Καραμανλή, γεγονός που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο «καραμανλικό» μπλοκ. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική του νίκη τον Γενάρη του 2015 δεν ήταν τόσο γιατί είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ του αλλά γιατί ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει την Νέα Δημοκρατία για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. «Δικαίως ως έναν κάποιον βαθμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ «γιατί και εμείς, η Νέα Δημοκρατία έχει ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας».

Την ίδια ώρα παροικούντες την Ιερουσαλήμ της συντηρητικής παράταξης υπογραμμίζουν πως οι βολές στο πρόσωπο του Άδωνι Γεωργιάδη (Κακλαμάνης, Τζιτζικώστας) δεν έχουν ως στόχο τόσο τον ίδιον όσο τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίον μέχρι στιγμής επί της ουσίας δεν έχουν εκφραστεί οι… αντιθέσεις για τις επιλογές του.