«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αποφάσεις του συνεδρίου του, επισημοποιεί ότι είναι ένα κόμμα που αποτελείται από φυσικά πρόσωπα, από τα μέλη του» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αντώνης Νταβανέλος, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στο θέμα των συνιστωσών.

«Αυτή είναι μια εξέλιξη που είχε δρομολογηθεί μετά τις εκλογές του Μαίου και του Ιουνίου του 2012» τονίζει ο κ.Νταβανέλος και προσθέτει ότι «ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα θεσμοθετημένο σύστημα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των μελών που περιγράφεται από το κατασταστικό. ‘Εχει επίσης μια αναπτυγμένη λειτουργία με εκλεγμένα όργανα. Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τη φάση της εσωτερικής προετοιμασίας και μπορεί να γυρίσει ξανά μετά το διάλειμμα του συνεδρίου στα κρίσιμα καθήκοντά του, εκεί που θα κριθεί το μέλλον του και που είναι οι αγώνες σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο ,που πρέπει να καταλήξει σε μια μεγάλη λαϊκή και εργατική νίκη, πρέπει να καταλήξει στην ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά και στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς».

-Πως βλέπετε το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προηγείται στις προτιμήσεις του λαού με δεδομένα μάλιστα τα τεράστια λαικά προβλήματα;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μια εκπληκτικά δύσκολη συγκυρία, που πιέζει πάρα πολύ τον κόσμο και δημιουργεί αισθήματα απελπισίας και παντελούς έλλειψης προοπτικών, διατηρεί ένα πρωτοφανώς υψηλό ποσοστό για την Αριστερά, σε όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο. Αυτό δεν πρέπει να το υποτιμήσει κανείς. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα πολιτικό θαύμα. Ταυτόχρονα είναι ανοικτές όλες οι πολιτικές προοπτικές. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ήδη μια μεγάλη δύναμη της Αριστεράς, αλλά όποιος κοιτάξει προσεκτικά τι γίνεται μέσα στους κοινωνικούς χώρους θα δει ότι αυτή η δύναμη αποτελεί το εφαλτήριο για μια ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη. Διατηρώ την αισιοδοξία ότι ασφαλώς με πρώτο παράγοντα τους αγώνες από τα κάτω είναι ανοικτή η προοπτική της κυβέρνησης της Αριστεράς, της ανατροπής του μνημονίου ,της ανατροπής της πολιτικής της λιτότητας.

-Μιλάτε πλέον για κυβέρνηση αποκλειστικά της Αριστεράς;

-Αυτό είναι καταγεγραμμένο μέσα στον κόσμο. Οι βασικές πολιτικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που περιγράφουν τις σχέσεις του με τον κόσμο είναι δύο: Η πρώτη είναι η υπόσχεση για ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών της λιτότητας. Η δεύτερη είναι για να πετύχουμε το πρώτο χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτά τα δύο βασικά πολιτικά θεμέλια είναι αδιαπραγμάτευτα όχι μόνο εσωτερικά, αλλά είναι αδιαπραγμάτευτα στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο.