Όλοι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουμε ενιαία στάση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και εναντίον των εκβιασμών και της λιτότητας, δήλωσε η γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Σκα Κέλερ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της Ομάδας, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιούν στην Αθήνα.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερωθούν από την ελληνική κυβέρνηση και μη κυβερνητικούς φορείς μετά την υπογραφή της συμφωνίας και να κρατήσουν το ελληνικό ζήτημα ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαικού κοινοβουλίου, τόσο ως προς τα οικονομικά αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα και να μεταφέρουν τις κινήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται από ελληνικής πλευράς, όπως δήλωσε η ΓΓ της Ομάδας των Πρασίνων στην Ελλάδα Βούλα Τσέτση.

«Νηφάλιες φωνές όπως οι δικές σας, είναι αυτές που θα γυρίσουν την Ευρώπη και θα μας πάνε μπροστά», δήλωσε ο αν. υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές, περιγράφοντας τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, μίλησαν για «Πύρρειο νίκη της Γερμανίας» και ειδικότερα ο γερμανός, υπεύθυνος της οικονομικής ομάδας, Σβεν Γκίγκολντ είπε ότι η Ελλάδα ετέθη ενώπιον του διλήμματος «καταστροφή ή πλήρης υποταγή». Είπε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλά όχι εις βάρος των φτωχότερων. Στο γερμανικό κοινοβούλιο που ψηφίζει σήμερα, πρόσθεσε, εμείς θα ψηφίσουμε «ναι» ως προς τον ESM αλλά θα απόσχουμε από την ψηφοφορία που αφορά το πρόγραμμα γιατί διαφωνούμε και ως προς τον τρόπο που έγιναν οι διαπραγματεύσεις και ως προς τα αποτελέσματα.

«Ιστορικό λάθος», χαρακτήρισε η γαλλίδα Εύα Ζολί τη συμφωνία, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε «τιμωρία και ταπείνωση», ενώ δεν θα είναι αποτελεσματική. Εξέφρασε προβληματισμό ως προς τη δημιουργία ενός νέου ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι από κάτι παρόμοιο που δημιουργήθηκε κατά την ενοποίηση Αν. και Δ. Γερμανίας, επωφελήθηκαν μόνον κάποιοι ιδιώτες.

Αναφερόμενη στις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι γίνονται προσπάθειες κατά της διαφθοράς και ελέγχονται από τις δικαστικές αρχές άτομα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτική με τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή μεγάλων πολυεθνικών, που δεν έχουν ποτέ αποδώσει τον φόρο που πρέπει στις ελληνικές αρχές, θέμα που πρέπει να έρθει στην πρώτη γραμμή.

Τους γεωπολιτικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ανέπτυξε η αυστριακή Ουλρίκε Λούνασεκ, σημειώνοντας τρεις λόγους 1.τις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και την αστάθεια στην Αφρική 2.Την ισχυροποίηση και ανάδειξη νέων παιχτών στην περιοχή όπως Τουρκία, Ιράν(μετά μάλιστα τη συμφωνία) Ρωσία και 3. Τις εξελίξεις στα Δ. Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας.

Ο κ. Τσιρώνης αναφερόμενος στον τομέα του, είπε ότι έχουμε την πρόθεση να πάρουμε αντιυφεσιακά μέτρα για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας, δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά γεωργικά προιόντα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε μια βιώσιμη διαχείριση των αποριμμάτων.

«Τους τελευταίους πεντέμισυ μήνες, η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά πράγματα τα οποία δεν έχουν γνωστοποηθεί αρκετά», είπε η κ. Λούνασεκ, λέγοντας ότι από τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, προέκυψε ότι η διαφθορά για πρώτη φορά καταπολεμάται στον τομέα της υγείας, ενώ όπως διαβεβαίωσε η αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, δημιουργείται μια βάση δεδομένων για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα προκειμένου να τους αποδοθούν από τον Σεπτέμβριο 330 εκ. ευρώ, που προβλέπονται ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Τέλος ο υφυπουργός Ενέργειας, ερωτηθείς για τις αιτίες της κρίσης και τη σχέση της με το ευρώ, τόνισε ότι η αποβιομηχάνιση και η γεωργική συρρίκνωση της χώρας είχαν συντελεστεί ήδη το 1980, όταν μπήκαμε στην ΕΕ και σε μια τέτοια οικονομία, το ευρώ δεν βοήθησε, αλλά δεν ήταν αυτό που προκάλεσε την κρίση. Τάχθηκε δε, κατά της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα χρέη θα πολλαπλασιάζονταν, ενώ τα επιθετικά funds καιροφυλακτούν για να λεηλατήσουν την Ελλάδα.