Στις 23 Ιουλίου 2018, η Ελλάδα βίωσε μία από τις φονικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της, με την τραγωδία στο Μάτι Αττικής να αφήνει πίσω της σκηνές απόλυτης καταστροφής και 104 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Οι συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα εκείνη, με θερμοκρασίες υψηλές και ανέμους που έφταναν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, έκαναν το έργο της πυροσβεστικής εξαιρετικά δύσκολο ενώ η έλλειψη συντονισμού δεν βοήθησε καθόλου. Κάτοικοι και επισκέπτες έμειναν παγιδευμένοι, χωρίς περιθώρια διαφυγής και 104 άτομα κάηκαν ζωντανά ή πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου και άλλοι τραυματίστηκαν.

Η πυρκαγιά στο Μάτι άφησε ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές των ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη αλλά και σε όλους όσους τον παρακολούθησαν. Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, η φωτιά κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια και άφησε πίσω της εκτεταμένες περιβαλλοντικές ζημιές.

Ο κακός σχεδιασμός, οι λάθος χειρισμοί, οι συγχύσεις στις επικοινωνίες του συντονιστικού κέντρου, οι ασαφείς οδηγίες, οι λανθασμένες προβλέψεις για τους ανέμους και οι κακές επικοινωνίες με τους πολίτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς. Σφοδρή κριτική δέχθηκε επίσης η κυβέρνηση για τη σύντομη και επιφανειακή ενημέρωση που έγινε σε ζωντανή μετάδοση καθώς και για το γεγονός ότι παρόλο που οι αρμόδιοι γνώριζαν ήδη για τους νεκρούς δεν ήταν απόλυτα σαφείς και ειλικρινείς απέναντι στο κοινό.

Η δίκη για την απόδοση ευθυνών συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ενώ έξι χρόνια μετά κανείς δεν έχει ξεχάσει αυτήν την τραγωδία που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

776 π.Χ.: Καταγράφεται ο πρώτος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα, στην Αρχαία Ολυμπία.

1829: Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Γουίλιαμ Όστιν Μπαρτ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τυπογράφο, πρόδρομο της γραφομηχανής.

1833: Με βασιλικό διάταγμα, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη και υπάγεται στο κράτος. Η μονομερής αυτή ενέργεια δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

1903: Η Ford πουλά το πρώτο της αυτοκίνητο, το περίφημο μοντέλο Α. Το όχημα αυτό κοστίζει 750 δολάρια και αναπτύσσει τελική ταχύτητα 45 χλμ./ώρα.

1974: Πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στη Μεγαλόνησο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

1996: Πεθαίνει η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Πρωταγωνίστησε σε 42 κινηματογραφικές ταινίες, οι περισσότερες των οποίων έγιναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη και να της αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της «Εθνικής Σταρ».

2007: Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο Καναντέρ συντρίβεται στα Στύρα Εύβοιας, στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

2011: Η Βρετανίδα τραγουδίστρια, Έιμι Γουάινχαουζ, βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της στο Λονδίνο και προστίθεται στην τραγική λίστα των καλλιτεχνών που έχασαν τη ζωή τους στα 27 τους χρόνια.

2018: Δύο μεγάλες πυρκαγιές ξεσπούν στην Αττική, η πρώτη στην Κινέττα και η δεύτερη κοντά στο Νταού Πεντέλης. Στη δεύτερη περίπτωση η πυρκαγιά επεκτείνεται και περνά μέσα από τους οικισμούς Νέος Βουτζάς και Μάτι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 104 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Από τις δύο αυτές φωτιές θα καταστραφούν ολοσχερώς ή θα πάθουν ζημιές χιλιάδες σπίτια ενώ θα καούν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Γεννήσεις

Νίκος Γκάλης

1911 – Στρατής Τσίρκας, Έλληνας συγγραφέας

1957 – Νίκος Γκάλης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1969 – Σωτήρης Καλυβάτσης, Έλληνας παρουσιαστής και ηθοποιός

1979 – Άντα Λιβιτσάνου, Ελληνίδα ηθοποιός

1986 – Χρήστος Τούσης (Tus), Έλληνας ράπερ

Θάνατοι

1996 – Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός

2011 – Έιμι Γουάινχαουζ, Αγγλίδα τραγουδίστρια

2012 – Σάλι Ράιντ, η πρώτη αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα.