Η υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και άλλες ανοιχτές πολιτικές εκκρεμότητες αναμένεται να επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ της Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, είτε γεφυρώνοντας είτε διευρύνοντας τις αποστάσεις τους.

Παραδοσιακά, οι ημέρες ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά συνοδεύονται από παρτίδες πόκερ, όμως στον πολιτικό στίβο απαιτούνται ξεκάθαρες κινήσεις και όχι μπλόφες. Αυτό ακριβώς προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας τη σύμπραξη προοδευτικών δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, μετά την ανάληψη ηγεσίας από τον Σωκράτη Φάμελλο.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την ευνοϊκή ανταπόκριση που έλαβε η εκλογή του, έχει ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με παράγοντες εντός και εκτός Κουμουνδούρου, ενώ αναμένεται να συνεχίσει τον διάλογο και με πρόσωπα όπως ο Νίκος Κοτζιάς (ΠΡΑΤΤΩ) και ο Πέτρος Κόκκαλης (ΚΟΣΜΟΣ) στις αρχές του 2025. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να συναντήσει είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης, με τον οποίο θα συζητηθούν τόσο παρελθοντικά ζητήματα όσο και οι προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας.

Στο επίκεντρο παραμένει η στάση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη. Θα προταθεί κάποια συνεργασία και αν ναι, πότε και υπό ποιες συνθήκες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέση του πως «αντίπαλος δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου και συνεργασίας με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη στο πλαίσιο μιας κεντροαριστερής συμμαχίας.

Στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων, επικαλούμενα στοιχεία ερευνών που δείχνουν ότι το 60% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 56% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας σύμπραξης.

«Η ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς αποτελεί προτεραιότητα για την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών», σημειώνουν στελέχη του κόμματος, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

«Κλειδί» η πρόταση για την προεδρική εκλογή

Αναμφίβολα, μια υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας που θα συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Κάποια στελέχη θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία, ώστε να προλάβει τυχόν κινήσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, από την Κουμουνδούρου έχουν επιλέξει να διατηρήσουν προς το παρόν χαμηλούς τόνους, μεταθέτοντας τις σχετικές εξελίξεις για το δεύτερο μισό του 2025. Προβλέπεται να προηγηθούν οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν διακριτικά ότι το πρόσωπο που θα προταθεί θα πρέπει «να αντανακλά και να υπερασπίζεται τις αρχές που ορίζει το Σύνταγμα», υπογραμμίζοντας ότι «πρόσφατα υπήρξαν σοβαρές περιπτώσεις παραβίασης αυτών των αρχών». Η εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας που θα διασφαλίζει τη θεσμική θωράκιση του πολιτεύματος και των συνταγματικών αξιών κρίνεται, κατά τις ίδιες πηγές, ως η ιδανική επιλογή.

«Δεν διώξαμε ποτέ κανέναν και καμία»

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για γενικότερη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πάντα ανοικτοί και σε μία πιθανή προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά.

Αυτή την πρόθεση εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, μιλώντας το πρωί στον Σκάι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδιωξε ποτέ κανέναν και καμία» δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει ότι «αυτό το ερώτημα (για πιθανή σύγκλιση) θα πρέπει να γίνει στη Νέα Αριστερά. Αφορά άλλο κόμμα πλέον. Οι άνθρωποι διαφώνησαν και έφυγαν».