Υλικά

  • 1 μεγάλο (περίπου 3 κιλά) λευκό λάχανο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • Για τη γέμιση:
  • 800 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 6 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 5 κ. σ. λευκό ρύζι μικρού κόκκου
  • 2 κ. σ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και αλεσμένο πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο:
  • 6 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ. σ. αλεύρι
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 70 γρ. χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 1/2 λεμόνι ξεφλουδισμένο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ προσθέστε όλα τα υλικά για τη γέμιση και ανακατέψτε πολύ καλά. Σκεπάστε και αφήστε στην άκρη όσο ετοιμάζετε το λάχανο.
  2. Γεμίστε κατά το ήμισυ μια μεγάλη κατσαρόλα (αυτή που χωράει το λάχανο) με νερό. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
  3. Αφαιρέστε το κοτσάνι του λάχανου με ένα κοφτερό μαχαίρι δημιουργώντας μια βαθιά τρύπα.
  4. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο. Τοποθετήστε το λάχανο στην κατσαρόλα μαγειρέματος με την τρύπα προς τα κάτω.
  5. Μαγειρέψτε για 3- 4 λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο πιρούνι τρυπήστε το λάχανο και γυρίστε το προσεκτικά ανάποδα.
  6. Βράστε το λάχανο για 3-4 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι δίπλα στην κατσαρόλα και μεταφέρετε προσεκτικά το λάχανο στο τηγάνι.
  7. Περιμένετε λίγα λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια αρχίστε να αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα που έχουν μαλακώσει. Μόλις φτάσετε προς το κέντρο του λάχανου, όπου τα φύλλα είναι ακόμα σκληρά, τοποθετήστε το λάχανο ξανά στην κατσαρόλα με το βραστό νερό.
  8. Βράστε το λάχανο ξανά για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε ξανά στην κατσαρόλα και αφαιρέστε τα υπόλοιπα φύλλα. Αφήστε το κέντρο του λάχανου με τα μικρά φύλλα στην άκρη.
  9. Μην πετάξετε το νερό στο οποίο βράσατε το λάχανο. Κρατήστε το στη φωτιά και αν υπάρχει κάποιο φύλλο λάχανου που το αισθάνεστε πολύ ωμό, απλά βυθίστε το και μαγειρέψτε το για ένα λεπτό. Επίσης, το νερό του λάχανου θα χρησιμοποιηθεί για να μαγειρέψετε τους λαχανοντολμάδες, γι’ αυτό κρατήστε το στην άκρη.
  10. Αφήστε τα φύλλα λάχανου να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μπορείτε να τα χειριστείτε.
  11. Ξεκινήστε με τα μεγαλύτερα φύλλα, αυτά που είναι πιο εύχρηστα και αφήστε τα μικρότερα για το τέλος για να καλύψετε με αυτά τον πάτο της κατσαρόλας.
  12. Πάρτε ένα μεγάλο φύλλο λάχανου και απλώστε το επίπεδο στην επιφάνεια εργασίας σας. Αφαιρέστε το πιο σκληρό μέρος από το κέντρο. Πάρτε περίπου 60 γραμμάρια από το μείγμα κιμά, τοποθετήστε το στο κάτω άκρο του φύλλου και τυλίξτε το σφιχτά σε σχήμα οβάλ. Επαναλάβετε για όλο το λάχανο.
  13. Χρησιμοποιήστε τα περισσευούμενα φύλλα και τα ξύσματα για να καλύψετε τον πυθμένα μιας μεγάλης κατσαρόλας (ώστε να χωράει ένα πιάτο φαγητού μέσα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει τα ρολά από το να ξετυλίγονται ενώ μαγειρεύονται).
  14. Τοποθετήστε τα ρολά λάχανου στην κατσαρόλα σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο με την πλευρά της ραφής προς τα κάτω.
  15. Τοποθετήστε το πιάτο από πάνω (με την πίσω πλευρά του πιάτου στραμμένη προς τα πάνω) για να τα κρατήσετε στη θέση τους.
  16. Ρίξτε το ζωμό λαχανικών στην κατσαρόλα μέσα από την πλευρά του πιάτου και λίγο από το νερό του λάχανου που κρατήσατε. Όταν πιέζετε τα ρολά με το πιάτο, θα πρέπει να βυθίζονται κάτω από το υγρό. Διαφορετικά, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό λάχανου ή ζωμό λαχανικών.
  17. Προσθέστε το ελαιόλαδο και βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά. Γυρίστε τη φωτιά στο μέτριο και βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα, αφήνοντάς το ελαφρώς ανοιχτό στο πλάι. Μαγειρέψτε για περίπου 50 λεπτά έως 1 ώρα από τη στιγμή που θα αρχίσει να φουσκώνει. Αν η κουζίνα σας είναι πολύ δυνατή ή χρησιμοποιείτε κουζίνα υγραερίου, είναι προτιμότερο να κρατήσετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή για να μην βράσει πολύ έντονα.
  18. Σβήστε τη φωτιά. Απομακρύνετε προσεκτικά την κατσαρόλα από την εστία. Γείρετε την κατσαρόλα στο πλάι και με μια κουτάλα αρχίστε να αφαιρείτε το υγρό από την κατσαρόλα και προσθέστε το σε ένα μπολ. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε όλα τα υγρά από την κατσαρόλα -περίπου 500- 600 ml.
  19. Για να κάνετε το αυγολέμονο, χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά με ένα σύρμα. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε μέχρι να αφρατέψουν.
  20. Σε ένα μπολ χτυπήστε μαζί το αλεύρι και το ελαιόλαδο.
  21. Ζεστάνετε το μείγμα αλευριού σε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Στη συνέχεια, γυρίστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίξτε το υγρό από τους λαχανοντολμάδες.
  22. Ανακατέψτε για ένα λεπτό μέχρι να αρχίσει να γίνεται κρεμώδες. Στη συνέχεια, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αρχίστε να ρίχνετε το μείγμα πολύ αργά μέσα στα αυγά ενώ ανακατεύετε συνεχώς τα αυγά με ένα σύρμα.
  23. Μόλις προσθέσετε όλο το κρεμώδες μείγμα στα αυγά, ρίξτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες. Μην την ρίξετε πάνω στα ρολά αλλά στα πλάγια ώστε να αναμειχθεί με τα υγρά που έχουν μείνει ακόμα στον πάτο της κατσαρόλας.
  24. Γυρίστε τη φωτιά στο χαμηλό και βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε για 4- 5 λεπτά ακόμα. Αναποδογυρίστε και κουνήστε την κατσαρόλα μερικές φορές για να ανακατευτεί ομοιόμορφα η σάλτσα.
  25. Σερβίρετε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.