Στις 20 Δεκεμβρίου 1996, ο Καρλ Σάγκαν (ή Σέιγκαν), ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το σύμπαν, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 62 ετών. Ο Sagan δεν ήταν απλώς ένας εξαιρετικός αστροφυσικός αλλά ένας χαρισματικός επιστήμονας, δάσκαλος και οραματιστής που κατάφερε να φέρει τα μυστικά του σύμπαντος πιο κοντά στον απλό άνθρωπο.
Ο Carl Sagan γεννήθηκε το 1934 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Σπούδασε φυσική και αστρονομία, αλλά η πραγματική του κλίση ήταν να εξηγεί την επιστήμη με τρόπο κατανοητό και συναρπαστικό. Εργάστηκε στη NASA, συμμετέχοντας σε αποστολές που άλλαξαν την κατανόησή μας για το ηλιακό σύστημα, όπως οι αποστολές Pioneer και Voyager.
Πέρα από τις ακαδημαϊκές του επιτυχίες, ο Sagan ήταν γνωστός για την ικανότητά του να απλοποιεί πολύπλοκες έννοιες. Μέσα από το εμβληματικό του ντοκιμαντέρ «Cosmos: A Personal Voyage», που προβλήθηκε το 1980, έκανε το σύμπαν να μοιάζει πιο προσιτό και συναρπαστικό από ποτέ.
«Είμαστε φτιαγμένοι από αστρόσκονη», λέει με τη χαρακτηριστική του φωνή στο ντοκιμαντέρ, όπου μιλάει για γαλαξίες, μαύρες τρύπες, ακόμα και τη θέση της ανθρωπότητας μέσα στο απέραντο διάστημα, εξηγώντας με απλά λόγια, δύσκολες έννοιες σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Sagan δεν σταμάτησε ποτέ να υπερασπίζεται την επιστημονική σκέψη. Ήταν ο συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως το «Contact», που αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, και το «The Demon-Haunted World», όπου τόνισε τη σημασία της επιστημονικής μεθόδου σε έναν κόσμο γεμάτο δεισιδαιμονίες. Παράλληλα, ήταν υπέρμαχος της ειρήνης και της περιβαλλοντικής συνείδησης, υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπότητα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της για να προστατεύσει τη «μπλε κουκκίδα», όπως αποκάλεσε τη Γη.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1821: Αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση, το πρώτο νομοθετικό σώμα του νέου ελληνικού κράτους. Στην Εθνοσυνέλευση συντάσσεται η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ελλάδος και το πρώτο Σύνταγμα, το οποίο θέτει τις βάσεις για την πολιτική οργάνωση της επαναστατημένης Ελλάδας.
1860: Η Νότια Καρολίνα γίνεται η πρώτη πολιτεία που αποσχίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία των Συνομόσπονδων Πολιτειών και την έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.
1881: Διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα, με νίκη του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος αναλαμβάνει την πρωθυπουργία. Παράλληλα, εκλέγονται έξι βουλευτές υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, με τον Γ. Φιλάρετο να παραμένει σταθερός στις ριζοσπαστικές ιδέες του, σε μια εποχή πολιτικής αστάθειας.
1970: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν εκείνος, ως «φορέας της εντολής του ελληνικού λαού», εκτιμήσει ότι είναι κατάλληλη η στιγμή. Η δήλωση αυτή καταδεικνύει την πρόθεσή του να διατηρήσει το καθεστώς της χούντας.
1971: Ο Μπερνάρ Κουσνέρ και μια ομάδα δημοσιογράφων ιδρύουν στη Γαλλία τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», με στόχο την παροχή ιατρικής φροντίδας σε περιοχές κρίσεων. Η οργάνωση θα εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες.
1977: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, ζητά από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το άνοιγμα του «φακέλου της Κύπρου» και την τιμωρία των υπευθύνων για την κυπριακή τραγωδία του 1974. Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενέτεινε την πολιτική ένταση.
1989: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εισβάλλουν στον Παναμά και ανατρέπουν τον δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, κατηγορώντας τον για διακίνηση ναρκωτικών. Η επιχείρηση καταδικάζεται από τη διεθνή κοινότητα, ενώ ο Νοριέγκα παραδίδεται και φυλακίζεται.
1995: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την επιτήρηση της ειρήνης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μέσω της Δύναμης Εφαρμογής (IFOR), σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της περιοχής μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον.
1999: Η Πορτογαλία παραδίδει το Μακάο στην Κίνα, τερματίζοντας 442 χρόνια πορτογαλικής κυριαρχίας. Το Μακάο εντάσσεται ως ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας, διατηρώντας κάποια αυτονομία στο πλαίσιο της πολιτικής «μία χώρα, δύο συστήματα».
2001: Ο διάσημος ζωγράφος Lucian Freud αποκαλύπτει το πορτραίτο της βασίλισσας Ελισάβετ II, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο πίνακας, που απεικονίζει τη μονάρχη με μια τολμηρή και ανεπιτήδευτη ματιά, χαρακτηρίστηκε από μερικούς ως «προσβλητικός», ενώ άλλοι εξήραν τη μοναδική προσέγγιση του Freud, που αποτυπώνει την ανθρώπινη φύση πέρα από την επίσημη βασιλική εικόνα. Παρά τις αντιδράσεις, το έργο ενισχύει τη φήμη του Freud ως ενός από τους σημαντικότερους πορτρετίστες του 20ού αιώνα, με το ιδιαίτερο ύφος του να επηρεάζει τις μετέπειτα γενιές καλλιτεχνών.
2003: Σε συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά στο κόμμα. Η πρότασή του, όμως, περιλαμβάνει την προϋπόθεση να γίνει αυτό μετά τις εκλογές και αφού ο Σαμαράς κάνει την αυτοκριτική του, καθώς η επιστροφή του νωρίτερα θεωρείται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο κόμμα.
Γεννήσεις
1880 – Ζώρζης Δρομοκαΐτης, έλληνας έμπορος και εθνικός ευεργέτης, γνωστός για τη δωρεά του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής που φέρει το όνομά του
1888 – Γιώργος Κατσαρός, έλληνας ρεμπέτης, από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του ρεμπέτικου τραγουδιού
1901 – Ρόμπερτ Βαν ντε Γκράαφ, αμερικανός φυσικός, εφευρέτης του ομώνυμου επιταχυντή σωματιδίων
1957 – Άννα Βίσση, ελληνοκύπρια τραγουδίστρια, από τις κορυφαίες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής
1998 – Κιλιάν Εμπαπέ, γάλλος ποδοσφαιριστής, πρωταγωνιστής στο Παγκόσμιο Κύπελλο και αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου
Θάνατοι
1968 – Τζον Στάινμπεκ, αμερικανός συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για το έργο «Τα Σταφύλια της Οργής»
1996 – Καρλ Σαγκάν, αμερικανός αστρονόμος και συγγραφέας, γνωστός για το έργο του στην εκλαΐκευση της επιστήμης
2009 – Γιάννης Μόραλης, έλληνας ζωγράφος, κορυφαίος εκπρόσωπος της μοντέρνας ελληνικής τέχνης
Γιορτάζουν
Ιγνάτιος, Ιγνατία
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης