Στο επίκεντρο της προσοχής της Κομισιόν μπήκε η Ελλάδα, όσον αφορά τους δείκτες κοινωνικής προστασίας, ένταξης και απασχόλησης, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, υποδεικνύουν μια «κρίσιμη κατάσταση».

Οι τελευταίες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δεύτερο μέρος του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» προαναγγέλλουν την έκδοση ειδικών εκθέσεων για εννέα χώρες που αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες ή σημαντικές ανισορροπίες. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε αυτές, μαζί με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

Επιπλέον, η Ελλάδα αναφέρεται ως μία από τις δέκα χώρες για τις οποίες η Κομισιόν εντοπίζει «κινδύνους για την ανοδική κοινωνική σύγκλιση», και έχει προγραμματίσει αναλυτικότερες εκθέσεις για να αναδείξει τους κινδύνους σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Η μεγαλύτερη απόκλιση της Ελλάδας από την ΕΕ εντοπίζεται στους τομείς της στέγασης, της ιατρικής περίθαλψης, του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων και των εισοδηματικών ανισοτήτων. Επιπλέον, παραμένουν σημαντικά προβλήματα στην αγορά εργασίας για γυναίκες και νέους, ενώ η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση παραμένει χαμηλή και επιδεινούμενη.

«Σοβαρή υστέρηση»

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση σε διάφορους κοινωνικούς δείκτες, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και μειωμένων κοινωνικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το ποσοστό των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε το 2023 στο 18,9%, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε στο 16,4%, ενώ η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών επιδομάτων στη μείωση της φτώχειας έχει μειωθεί. Επιπλέον, το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παραμένει πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η στέγαση και η υγεία είναι δύο τομείς που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην Ελλάδα. Το 28,5% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει υπερβολικό κόστος στέγασης, το υψηλότερο στην ΕΕ, και το 11,6% του πληθυσμού δεν μπορούσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους, ποσοστό τέσσερις φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Υψηλή παιδική φτώχεια

Η παιδική φτώχεια παραμένει επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα, με σχεδόν 3 στα 10 παιδιά και εφήβους να πλήττονται, ενώ η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε ελαφρά το 2023. Το ποσοστό των νέων εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης ή απασχόλησης επίσης αυξήθηκε, αγγίζοντας το 15,9%.

Χαμηλότερη αγοραστική δύναμη από το μέσο όρο της ΕΕ

Η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι μόλις το 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το 2023 παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2008.

Η Κομισιόν καταλήγει ότι οι βασικοί κοινωνικοί δείκτες για την Ελλάδα βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση» ή απαιτούν «παρακολούθηση», και έτσι απαιτείται μια δεύτερη αναλυτική έκθεση για να εξεταστούν περαιτέρω τα δεδομένα.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν εδώ