Σε θέση… μάχης, για μία ακόμη φορά, είναι οι Ζηλωτές μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου μετά τη διαρροής αστυνομικού εγγράφου, μέσω του οποίου ζητείται η στήριξη των μονών για να πραγματοποιήσει «έφοδο» η ΕΛ.ΑΣ. με στόχο να κάνει εξώσεις.

Η διαρροή του συγκεκριμένου έγγραφου, σε συνδυασμό με το… εκρηκτικό παρελθόν που υπάρχει, έχει προκαλέσει αναστάτωση με τους Ζηλωτές μοναχούς να διαμηνύουν πως δεν εγκαταλείπουν και να προετοιμάζονται ακόμη και για σύγκρουση σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς, εάν και εφόσον επιχειρήσουν έξωση. Το έγγραφο που διέρρευσε ζητά από την Ιερά Επιστασία και την Ιερά Κοινότητα: «είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία σε αίτημα που υπέβαλλε δικαστικός επιμελητής για εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης Πολιτείας».

«Θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου» διαμηνύουν οι Ζηλωτές μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου που εδώ και σχεδόν μισό αιώνα έχουν καταλάβει το μοναστήρι και ζουν σε συνθήκες πολλών δεκαετιών πίσω.

Να σημειώσουμε ότι τον Ιούλιο του 2013 είχαν ξεσπάσει μεγάλα επεισόδια, μετά από προσπάθεια δικαστικών επιμελητών να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο κατ’ εφαρμογήν προηγούμενης δικαστικής απόφασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτοξεύτηκαν ακόμη και βόμβες μολότοφ.

Για την ώρα, πάντως, από την ΕΛ.ΑΣ. τηρούν σιγήν ιχθύος και δεν γίνεται καμία αναφορά σε προπαρασκευαστικές ενέργειες γι έφοδο στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου στην Αθωνική Πολιτεία.