Αναστάτωση και προβληματισμό προκαλεί στο Άγιο Όρος η κοινοποίηση εγγράφου της Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο, ζητείται η στήριξη των μονών για την «είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία σε αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής για εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης Πολιτείας».
Το θέμα, όπως αναφέρει η «Voria», αναμένεται να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας, κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει σε ποιες εξώσεις αναφέρεται. «Η δημοσιοποίησή του δημιούργησε αναστάτωση και φούντωσε σενάρια κυρίως εκτός της μοναστικής πολιτείας», ανέφεραν αγιορείτες μοναχοί.
Τα βλέμματα όλων στράφηκαν στη Μονή Εσφιγμένου, η οποία εδώ και πάνω από 50 χρόνια έχει καταληφθεί από Ζηλωτές μοναχούς και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι «αναγκαστικά εκτελεστή», το μοναστήρι δεν έχει αποδοθεί στη νόμιμη αδελφότητα.
Η δημοσιοποίηση του εγγράφου οδήγησε σε συγκέντρωση υποστηρικτών των Ζηλωτών χθες το πρωί στην Ουρανούπολη, ενώ ο γέροντας Μεθόδιος επανέλαβε τις γνωστές δηλώσεις του, «θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου» – άλλωστε εδώ και χρόνια υπάρχει πανό στην πρόσοψη του μοναστηριού με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος».
Οι Ζηλωτές έχουν πάψει να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ η μόνιμη αδελφότητα εγκαταβιεί στις Καρυές και το ζήτημα εκκρεμούσε για χρόνια στα δικαστήρια, μέχρι που εκδόθηκε οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για την απόδοση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του μοναστηριού στη νέα αδελφότητα.
Αγιορείτες μοναχοί που μίλησαν στη «Voria» ανέφεραν πως «μια αστυνομική επιχείρηση, ακόμη κι αν αφορά στο Άγιον Όρος, δεν πρέπει να δημοσιοποιείται και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, γιατί προκαλεί αντιδράσεις. Δεν γνωρίζουμε σε ποιες εξώσεις αφορά και είναι αρκετά ασαφής η επιστολή ως προς τον χρόνο και τον αριθμό των αστυνομικών και των οχημάτων που θα εισέλθουν».
Σημείωναν επίσης πως «ακόμη και ο τίτλος του εγγράφου “Παροχή συνδρομής” είναι ασαφής. Τι είδους συνδρομή μπορούμε να παρέχουμε εμείς στην αστυνομία;».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αστυνομικής επιχείρησης στη Μονή Εσφιγμένου, Αγιορείτες μοναχοί υποστηρίζουν πως «κάτι τέτοιο δεν θα δινόταν στη δημοσιότητα με ένα έγγραφο κοινής λήψης και δεν θα… διαφημιζόταν έτσι μιας τέτοια επέμβαση».
Σημειώνεται πως το έγγραφο στάλθηκε τόσο στην Ιερά Επιστασία, όσο και στην Ιερά Κοινότητα, αλλά και σε όλα τα μοναστήρια. Δεν αναφέρει ωστόσο πόσοι αστυνομικοί θα μπουν, τι είδους βαρέα οχήματα θα μεταφέρουν και -το κυριότερο- πότε θα συμβεί αυτό.
Δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν -πλην της Μονής Εσφιγμένου- για εξώσεις μοναχών από τα Καρούλια, ενώ πιο πρόσφατη είναι αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απομάκρυνση μοναχού από Κελί της Μονής Μεγίστης Λαύρας, καθώς είναι Ζηλωτής.
«Η τήρηση της νομιμότητας είναι ασφαλώς υποχρέωση της Πολιτείας μέσω της αστυνομίας, αλλά στην ουσία κανείς δεν γνωρίζει σε ποιες ακριβώς περιπτώσεις εξώσεων αφορά αυτό το έγγραφο. Είναι ασαφές ως προς την ακριβή επιχείρηση ή τις επιχειρήσεις και ως τέτοιο σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν μας απασχολεί», σχολίαζαν πηγές από το Άγιον Όρος στη «Voria», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση είναι πως η ηρεμία και η τάξη στο Περιβόλι της Παναγίας δεν πρέπει να διαταράσσονται από ενέργειες που προκαλούν αντιδράσεις εντός και εκτός του Άθωνα.