Η τουρκική κατοχή πρέπει να τελειώσει τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής» στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, ο Κωνσταντίνος Κόμπος, στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου και «είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και διαρκούς λύσης. Πάντα και αποκλειστικά στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Αυτός είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος» όπως υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επισήμανε ότι «έχουν περάσει πέντε δεκαετίες συνεχιζόμενης κατοχής του ενός τρίτου της χώρας μας, ευρωπαϊκής επικράτειας. Αυτή δεν είναι μόνο μια στιγμή στην ιστορία μας. Αυτή είναι, δυστυχώς, η καθημερινή μας πραγματικότητα. Έχεις χρέος να μην ξεχνάς. Η έκθεση φωτογραφίας, την οποία έχω την τιμή να εγκαινιάζω σήμερα, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσω του δικτύου των διπλωματικών μας αποστολών. Οι Βρυξέλλες είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς».

Ο κ.Κόμπος σημείωσε ότι κάποιες από τις φωτογραφίες δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά και αποτελούν το μωσαϊκό της συλλογικής μνήμης της καταστροφής και του πόνου του κυπριακού λαού προσθέτοντας ότι «λειτουργούν επίσης ως υπενθύμιση της τουρκικής βαρβαρότητας και επιθετικότητας και κυριαρχούνται από τα πρόσωπα του καλοκαιριού του 1974».

Πηγή: ΑΠΕ