Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε σημαντικά τα εργασιακά δεδομένα σε μια πολύ μεγάλη μερίδα εργαζομένων οι οποίοι κλήθηκαν να δουλέψουν από το σπίτι. Όσοι είχαν ένα οργανωμένο γραφείο στο σπίτι πιθανόν να βρήκαν την αλλαγή αυτή βολική και ευπρόσδεκτη. Οι περισσότεροι όμως από εμάς δεν έχουμε ένα τέτοιο χώρο. Έτσι επιστρατεύτηκαν τραπέζια και καρέκλες κουζίνας, καναπέδες και τραπεζάκια σαλονιού, πάγκοι και σκαμπό.

Είναι όμως σωστό εργονομικά να εργαζόμαστε με τις ώρες μπροστά στο λάπτοπ καθισμένοι σε μια στατική καρέκλα κουζίνας ή στον καναπέ μας; Απερίφραστα όχι. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι από εμάς που εργαστήκαμε με τηλε-εργασία στο τραπέζι της κουζίνας αντιμετωπίσαμε πόνους στη μέση τους ώμους και τον αυχένα.

Το κρίσιμο έπιπλο για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων κατά εργασία σε γραφείο είναι η καρέκλα. Η επιφάνεια εργασίας, το «γραφείο» μας δηλαδή μπορεί να είναι οποιοδήποτε τραπέζι του σπιτιού αλλά η καρέκλα θα κάνει τη διαφορά στο τέλος της ημέρες αν θα αισθάνεστε πιασμένος ή όχι.

Μια καρέκλα γραφείου, είτε χρησιμοποιείται στο γραφείο είτε στο σπίτι θα πρέπει να έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά που όλες οι τυπικές καρέκλες έχουν:

  • Ρυθμιζόμενο ύψος
  • Βάση με τροχούς
  • Περιστροφή 360ο

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι σημαντικά αλλά δεν αρκούν. Για να χαρακτηριστεί μια καρέκλα εργονομική και να σας βοηθήσει ουσιαστικά στην προστασία της υγείας σας θα πρέπει να έχει λίγα παραπάνω «καλούδια» στα χαρακτηριστικά της:

Ανατομική σχεδίαση

Θα πρέπει να προσέξετε η πλάτη της καρέκλας γραφείου να μην είναι ίσια αλλά να έχει καμπύλη στο κάτω μέρος της μέσης ώστε να στηρίζει την σπονδυλική στήλη, η οποία έχει σχήμα S, σωστά και σταθερά. Επίσης, η έδρα του καθίσματος, θα πρέπει να είναι άνετη και με κατάλληλο βάθος ώστε να κάθεστε σωστά.

Ρυθμιζόμενα μέρη

Επειδή δεν έχουμε όλοι τον ίδιο σωματότυπο η καρέκλα γραφείου που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να προσφέρει κάποιες βασικές ρυθμίσεις όπως:

  • Ρυθμιζόμενο ύψος πλάτης ή ρυθμιζόμενη ζώνη οσφυϊκής  υποστήριξης ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τις καμπύλες της πλάτης του καθίσματος με τις καμπύλες της δικής σας πλάτης
  • Ρυθμιζόμενα μπράτσα. Τα μπράτσα συγκρατούν όχι μόνο τα χέρια αλλά μαζί τους ώμους και τον αυχένα. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν και να ρυθμίζονται τουλάχιστον σε ύψος, Αν έχουν επιπλέον ρυθμίσεις ακόμα καλύτερα.
  • Ρυθμιζόμενο βάθος έδρας. Αυτός είναι ένας μηχανισμός που δεν τον συναντάμε εύκολα σε φθηνότερες καρέκλες αλλά όταν υπάρχει προσφέρει την τέλεια ρύθμιση της καρέκλας ώστε να κάθεστε βαθιά και αναπαυτικά στην καρέκλα.

Μηχανισμός ανάκλισης synchro. 

Όλα τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η παρατεταμένη καθιστική εργασία οφείλονται στην ακινησία πάνω στην καρέκλα. Γι’ αυτό οι σύγχρονες εργονομικές καρέκλες είναι εξοπλισμένες με μηχανισμό ανάκλισης synchro ο οποίος πρέπει να χρησιμοποιείται ξεκλειδωμένος και ρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε όταν κινούμαστε πάνω στη καρέκλα αυτή να ακολουθεί τις κινήσεις μας και ταυτόχρονα να μας συγκρατεί σε κάθε θέση.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε μισή ώρα θα πρέπει να σηκωνόμαστε από την καρέκλα, να τεντωθούμε και να περπατήσουμε λίγο. Είναι απαραίτητο!

Τα οφέλη μιας εργονομικής καρέκλας

Πέρα από την προστασία της υγείας μας εργονομική καρέκλα γραφείου προσφέρει πολλά περισσότερα. Όταν καθόμαστε αναπαυτικά και τίποτα δεν μας πονάει έχουμε καλύτερη διάθεση και διαύγεια που οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης και της παραγωγικότητας. Συνδυάστε την εργονομική σας καρέκλα με κίνηση και γυμναστική και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά!

Που βρίσκω εργονομικές καρέκλες;

Η αλήθεια είναι πως η Ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από φθηνιάρικες καρέκλες γραφείου που μας εντυπωσιάζουν με την χαμηλή τιμή τους χωρίς όμως να προσφέρουν τίποτα από αυτά που περιγράψαμε παραπάνω. Αποφύγετέ τις! Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να αποκτήσετε μια καλή εργονομική καρέκλα χωρίς να σπάσετε τον κουμπαρά. Βρήκαμε για εσάς το καλύτερο και πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα με εργονομικές καρέκλες το ergoaction.gr και σας προτείνω τις παρακάτω καρέκλες:

1790 SYN PURE με μόνο 179,00€

OKLAHOMA με 225,00€

NEXT με 229,00€

EDGE μια πλήρης πρόταση με μόνο 265,00€

FREDO με 265,00€

Αν θέλετε το απόλυτο τότε υπάρχει και η Ergohuman, μια από τις πιο διάσημες καρέκλες στον κόσμο την οποία βρήκαμε στην Ergoaction σε πραγματικά εξαιρετική τιμή: 549,00€

Καλά η καρέκλα, αλλά το γραφείο;

Εάν ο προϋπολογισμός μας είναι μεγαλύτερος και θέλουμε να πετύχουμε το μάξιμουμ της εργονομίας, της προστασίας της υγείας και την παραγωγικότητας τότε η λύση είναι το γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος. Η ρύθμιση του ύψους γίνεται με ηλεκτρικό μηχανισμό ώστε να είναι εύκολη και άμεση.

Το νόημα του γραφείου με ρυθμιζόμενο ύψος είναι να εναλλασσόμαστε στην διάρκεια της εργασίας μας από την καθιστή στην όρθια στάση. Τα οφέλη της εναλλαγής αυτής και μεγάλα και πολλαπλά και επιστημονικά αποδεδειγμένα:

  • Αύξηση της παραγωγικότητας έως και 40%
  • Προστασία και ενδυνάμωση των μυών και της σπονδυλικής στήλης
  • Βελτιωμένη διάθεση, καλύτερη διαύγεια
  • Κίνηση τις ώρες που αλλιώς θα καθόμασταν, άρα βελτίωση της φυσικής κατάστασης και  απώλεια κιλών

Τα γραφεία με ρύθμιση ύψους είναι πλέον η σημαντικότερη τάση στην εργονομία γραφείου, που υιοθετείται έντονα στην Ευρώπη και την Αμερική και θα μας απασχολήσει σίγουρα στο άμεσο μέλλον όλους μας.

Βρήκαμε επίσης στο site της Ergoaction το ιδανικό ρυθμιζόμενο γραφείο για εργασία στο σπίτι, το E-Desk A3. Έχει περιορισμένες διαστάσεις (120Χ70 cm) για να χωράει παντού και εξελιγμένο χειριστήριο με 5 μνήμες ώστε όλοι στην οικογένεια να έχουν την δική τους προεπιλογή.

Τέλος, αν θέλετε να απογειώσετε την χρήση του ρυθμιζόμενου γραφείου μπορείτε να το συνοδέψετε με μια καρέκλα Capisco της εταιρίας HAG. Η καρέκλα Capisco είναι μια από τις διάσημες καρέκλες στον κόσμο μια και προσφέρει μοναδική άνεση, απόλυτη ποιότητα κατασκευής και ρηξικέλευθο σχεδιασμό. Καλύπτεται με 10 χρόνια εγγύηση και σας εξασφαλίζει πάρα πολλά χρόνια άνεσης αλλά και προστασίας. Διατίθεται σε 2 τύπους:

Capisco 8106

Capisco Puls