Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα δηλώνει ότι σύντομα θα αρχίσει να ρυμουλκεί το πετρελαιοφόρο που εγκαταλείφθηκε κοντά στην Υεμένη, αφού χτυπήθηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι στις 21 Αυγούστου.

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion χτυπήθηκε από πυραύλους στα ανοικτά των ακτών της Χοντέιντα στις 21 Αυγούστου, ενώ μετέφερε 150.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου.

Οι ζημιές στο πλοίο προκάλεσαν την απειλή διαρροής πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, τετραπλάσια σε μέγεθος από την καταστροφή του Exxon Valdez το 1989 στα ανοικτά της Αλάσκας.

«Δύο ρυμουλκά αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά και βρίσκονται τώρα κοντά στο Σούνιο», συνοδευόμενα από ένα ελληνικό και ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, αναφέρει η ελληνική ακτοφυλακή.

Το πλήρωμα του Sounion, που αποτελείται από 23 Φιλιππινέζους και δύο Ρώσους, διασώθηκε την επομένη της επίθεσης από μια γαλλική φρεγάτα που υπηρετεί στη ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, Aspides.

Η ναυτική δύναμη της ΕΕ συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι από τον Νοέμβριο διεξάγουν εκστρατεία κατά της διεθνούς ναυτιλίας, η οποία, όπως ισχυρίζονται, αποτελεί πράξη αλληλεγγύης προς την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στον πόλεμο που διεξάγει με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τον Νοέμβριο, οι επιθέσεις των Χούθι είχαν ως αποτέλεσμα τη βύθιση δύο πλοίων και τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων μελών του πληρώματος.