Κοντά στα χαμηλά των τελευταίων τριών ετών – 33 μηνών για την ακρίβεια – βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων στην αντλία, ενώ ανάλογη είναι η τάση και τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Παρά το γεγονός ότι χθες καταγράφηκε μια ανοδική κίνηση στις τιμές, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις από την καταιγίδα Francine, γενικά οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, πολλές πρατηριούχοι έχουν μειώσει την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κάτω από το 1,7 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης προσεγγίζει το 1,4 ευρώ το λίτρο. Αυτές οι τιμές είναι οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 2021, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά ενέργειας. Οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές αυτές με ανακούφιση, καθώς ανατρέχουν σε εποχές προ κρίσης και σύγκρισης με υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Αττική διαμορφώνεται στα 1,717 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή του diesel κίνησης ανέρχεται σε 1,509 ευρώ το λίτρο. Παρόμοιες τιμές παρατηρούνται και στη Θεσσαλονίκη, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Σε πανελλαδικό επίπεδο, η μέση τιμή για τη βενζίνη διαμορφώνεται στα 1,764 ευρώ το λίτρο, ενώ για το diesel κίνησης είναι 1,546 ευρώ το λίτρο.

Και όλα αυτά ενώ η ζήτηση για βενζίνη σημείωσε αύξηση 2% τον Ιούλιο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 3,5%. Σε επτάμηνη βάση, οι πωλήσεις βενζίνης παρουσίασαν άνοδο 2%, και οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 4,5%. Το κορύφωμα της ζήτησης καταγράφηκε τον Αύγουστο, με τις βενζίνες να σημειώνουν αύξηση 6%, ενώ η ίδια αύξηση παρατηρήθηκε και στο πετρέλαιο κίνησης.

Αναφορικά με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρατηρείται επίσης πτώση, αν και η τελευταία εβδομάδα είχε ανοδικές τάσεις. Η τιμή του Brent, η οποία είχε πέσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, ανέκαμψε και ξεπέρασε και πάλι τα 70 δολάρια, πλησιάζοντας τα 71 δολάρια το βαρέλι. Εν τω μεταξύ, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο ξεπέρασε τα 67 δολάρια το βαρέλι. Αυτά τα επίπεδα είναι συγκριτικά χαμηλά, αν και η πρόσφατη αύξηση συνδέεται με τις ανησυχίες για ενδεχόμενες αναταράξεις στην προσφορά λόγω της καταιγίδας Francine.

Επίσης ένας από τους λόγους πτώσης των τιμών είναι και η ανοδική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου, αφού πλέον βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1,1.

Πετρέλαιο

Η πτώση των τιμών νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα αποδόθηκε κυρίως στην αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για τη ζήτηση πετρελαίου από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC). Ειδικότερα, η πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 μειώθηκε σε 2,03 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), από την προηγούμενη πρόβλεψη των 2,11 εκατομμυρίων bpd. Επίσης, η εκτίμηση για το 2025 μειώθηκε σε 1,74 εκατομμύρια bpd από 1,78 εκατομμύρια bpd.

Σε αντίθεση με τις προβλέψεις του OPEC, η U.S. Energy Information Administration (EIA) αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ φέτος, με την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής να είναι μικρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Επιπλέον, οι ημερήσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου από την Κίνα εκτινάχθηκαν τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, υποδεικνύοντας μια ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης που οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές του αργού και στα βελτιωμένα περιθώρια διύλισης. Αυτές οι εξελίξεις είναι ενδεικτικές των δυναμικών αλλαγών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.