Ο καθένας μας έχει αγαπημένες τροφές που μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά συχνά βλάπτουν το πεπτικό μας σύστημα. Πολλές από αυτές μπορεί να προσφέρουν στιγμιαία απόλαυση, αλλά προκαλούν φούσκωμα, φλεγμονή και μακροπρόθεσμα πεπτικά προβλήματα.

Ακολουθούν 12 κοινές τροφές που, όπως αναφέρει το εξειδικευμένο σε θέματα διατροφής Running To The Κitchen, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο έντερό σας.

Παρότι για διάφορους λόγους πρόκειται για εξαιρετικά ελκυστικά τρόφιμα, αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, θα πρέπει να ξανασκεφτείτε την κατανάλωσή τους.

1. Τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η σακχαρίνη, μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά κοστίζουν στο έντερό σας. Διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου, μειώνοντας τα ωφέλιμα βακτήρια και ενισχύοντας τα βλαβερά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια, ακόμη και αντίσταση στην ινσουλίνη. Παρά τις επιπτώσεις, η επιθυμία για γλυκά χωρίς τις θερμίδες της ζάχαρης κάνει πολλούς να καταφεύγουν σε αυτά.

2. Τηγανιτά φαγητά

Τα τηγανιτά φαγητά, ιδιαίτερα εκείνα που μαγειρεύονται σε ανθυγιεινά έλαια, είναι καταστροφικά για το έντερο. Είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και δύσπεπτα, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της πέψης και αυξάνοντας τη φλεγμονή στο έντερο. Συχνά προκαλούν φούσκωμα, καούρα και δυσφορία, όμως η λαχτάρα για την τραγανή υφή των τηγανητών φαγητών τα κάνει δύσκολα να τα παραλείψουμε.

3. Επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, περιέχουν συντηρητικά, νιτρικά και νιτρώδη άλατα που ερεθίζουν το έντερο και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά δυσκολεύει επίσης την πέψη, επιβαρύνοντας το πεπτικό σύστημα. Παρόλα αυτά, οι πλούσιες γεύσεις τους τα καθιστούν αγαπημένα για πολλούς.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Για όσους είναι δυσανεκτικοί στη λακτόζη, τα γαλακτοκομικά είναι οι «εχθροί» του εντέρου. Η λακτόζη στο γάλα, το τυρί και άλλα προϊόντα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια, κράμπες και διάρροια, όταν το σώμα δεν μπορεί να την αφομοιώσει. Ακόμα και όσοι δεν έχουν πλήρη δυσανεξία μπορεί να αποκτήσουν πεπτικά προβλήματα από τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, τα θρεπτικά τους οφέλη και η αγάπη – κυρίως για το τυρί και το παγωτό – κάνουν δύσκολη την απομάκρυνσή τους από τη διατροφή.

5. Αλκοόλ

Το αλκοόλ ερεθίζει το έντερο και διαταράσσει την ισορροπία των καλών βακτηρίων. Επίσης, εμποδίζει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, δυσκολεύοντας την πέψη των τροφών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καούρα, διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, το ποτό για κοινωνικοποίηση είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται, παρά τις αρνητικές του επιπτώσεις.

6. Καυτερά φαγητά

Τα καυτερά φαγητά, ιδιαίτερα όσα περιέχουν καψαϊκίνη, μπορούν να ερεθίσουν την επένδυση του στομάχου και του εντέρου, προκαλώντας δυσφορία, καούρα και, σε ακραίες περιπτώσεις, έλκη. Για μερικούς, η αίσθηση του «καψίματος» αξίζει τη γαστρεντερική αναταραχή, κάνοντας τα καυτερά φαγητά αγαπημένη επιλογή.

7. Γλουτένη

Για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη, η γλουτένη αποτελεί έναν μεγάλο «εχθρό» του εντέρου. Η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, διάρροια και να βλάψει την εντερική επένδυση, οδηγώντας σε κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ακόμη και χωρίς δυσανεξία, πολλοί παρατηρούν ότι η μείωση της γλουτένης βελτιώνει την πέψη. Παρ’ όλα αυτά, τα ψωμιά, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα κάνουν δύσκολο τον αποκλεισμό της από τη διατροφή.

8. Ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και ζυμομυκήτων στο έντερο, οδηγώντας σε φούσκωμα, αέρια και ακόμη πιο σοβαρά πεπτικά προβλήματα όπως το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου. Παρ’ όλα αυτά, η εθιστική φύση της ζάχαρης την καθιστά βασικό στοιχείο σε πολλές διατροφές.

9. Τουρσιά και ζυμωμένα τρόφιμα

Αν και συχνά επαινούνται για τα προβιοτικά τους οφέλη, τα τουρσιά και τα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το ξινολάχανο και το κιμτσί, μπορεί να είναι δύσπεπτα για μερικούς ανθρώπους. Η υψηλή οξύτητα και τα βακτήρια που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσφορία, ειδικά αν το έντερο δεν είναι εξοικειωμένο με αυτά.

10. Τεχνητές χρωστικές ουσίες

Οι τεχνητές χρωστικές ουσίες, που βρίσκονται σε καραμέλες και αναψυκτικά, μπορούν να ερεθίσουν την επένδυση του εντέρου και να διαταράξουν τα βακτήρια του εντέρου, όμως τα έντονα χρώματα καθιστούν τα εν λόγω τρόφιμα ιδιαίτερα ελκυστικά, και όχι μόνο για τα παιδιά.

11. Τεχνητά αρώματα

Τα τεχνητά αρώματα χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη γεύση των επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά δεν ρυθμίζονται αυστηρά. Σε άτομα με σοβαρές αλλεργίες ή προβλήματα πέψης, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμό. Κάποιες ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε τεχνητά αρώματα, όπως η βενζοφαινόνη, έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, για να επιβεβαιωθούν οι κίνδυνοι.

12. Fast Food

Τα fast food είναι ένας τριπλός κίνδυνος για το έντερο: υψηλά σε ανθυγιεινά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Δυσκολεύονται να αφομοιωθούν, προάγουν τη φλεγμονή στο έντερο και διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων. Παρά τις συνέπειες, η ευκολία και η εθιστική γεύση τους τα καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλή.