Το νέο International Campus του Πανεπιστημίου Σορβόννης, Université Sorbonne Paris Nord, ανοίγει νέες προοπτικές για τους φοιτητές στην Ελλάδα, φέρνοντας την εμπειρία ενός κορυφαίου πανεπιστημίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ελληνικό έδαφος. Με την αξιοποίηση του νέου νόμου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, το Sorbonne Paris Nord ενισχύει την παρουσία του στη χώρα, προσφέροντας σπουδές υψηλής ποιότητας και δυνατότητες που έως τώρα ήταν προσβάσιμες μόνο στη Γαλλία.

Το Sorbonne-Paris-Nord Σορβόννη είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πανεπιστήμια της Γαλλίας, με μακρά ιστορία στην εκπαίδευση και την έρευνα. Η ίδρυση του International Campus Sorbonne Paris Nord στην Ελλάδα δεν αποτελεί απλώς έναν σταθμό για την εκπαίδευση, αλλά και έναν κόμβο σύνδεσης με την ευρωπαϊκή και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ήδη από το 1995, μέσω του μη κερδοσκοπικού Γαλλικού Κολλεγίου της Ελλάδος – Institution d’Etudes Francophones (IdEF), προσφέροντας σπουδές νομικής και φυσικής αγωγής. Οι Έλληνες φοιτητές έχουν πρόσβαση στις ίδιες ακαδημαϊκές και ερευνητικές ευκαιρίες με τους συμφοιτητές τους στη Γαλλία, με ισότιμες ακαδημαϊκές δομές και προγράμματα σπουδών, λαμβάνοντας μάλιστα την ίδια φοιτητική κάρτα.

Το Université Sorbonne Paris Nord ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία του International Campus στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2023, όταν ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Christophe Fouqueré, ανακοίνωσε την πρόθεση αξιοποίησης του νέου νόμου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Τον Μάιο του 2024, ο αντιπρόεδρος Olivier Oudar επισκέφθηκε τη χώρα, επιβλέποντας τις ήδη υπάρχουσες σχολές νομικής και φυσικής αγωγής, και επιβεβαίωσε τα σχέδια επέκτασης του πανεπιστημίου. Τον Ιούλιο του 2024, οριστικοποιήθηκε η χρήση του ονόματος Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος – International Campus Sorbonne Paris Nord.

Σύμφωνα με το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, προβλέπεται επένδυση 10 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις, με την ίδρυση αρχικά τεσσάρων σχολών (Νομικής, Οικονομίας, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Φυσικής Αγωγής) και μελλοντική επέκταση σε έξι. Τα προγράμματα σπουδών θα εγκριθούν από την ελληνική ΕΘΑΕ, ενώ τα μέλη ΔΕΠ θα επιλέγονται με βάση τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζονται στη Γαλλία. Παράλληλα, το πανεπιστήμιο στοχεύει στη χρηματοδότηση μέσω ερευνητικών αποτελεσμάτων και δωρεών, με στόχο την κάλυψη διδάκτρων για πολλούς φοιτητές.

Οι φοιτητές που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στο ελληνικό campus θα ενταχθούν σε ένα περιβάλλον που προάγει την καινοτομία και την αριστεία, ενώ θα μπορούν να επωφεληθούν από το δίκτυο συνεργασιών του πανεπιστημίου με μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές οι συνεργασίες ανοίγουν νέους ορίζοντες στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την επαγγελματική απορρόφηση και την προσφορά υποτροφιών, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να προοδεύσουν χωρίς το βάρος των διδάκτρων.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης και συνεργασίας που θα φέρει το γαλλικό πνεύμα αριστείας και την ελληνική φιλοξενία σε ένα σύγχρονο, δυναμικό ακαδημαϊκό περιβάλλον.