Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακάλυψε ένα «χαμογελαστό» πρόσωπο στην επιφάνεια του Άρη – και ίσως αυτό να είναι ένα σημάδι για την ύπαρξη ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Η μωβ «φατσούλα», την οποία απαθανάτισε το ExoMars Trace Gas Orbiter της ESA, θυμίζει ένα χαμογελαστό πρόσωπο ή emoji – και είναι αποτέλεσμα χρόνιων αποθέσεων χλωριούχου άλατος, γράφει ο Οργανισμός στο Instagram.

«Κάποτε ήταν ένας κόσμος με ποτάμια, λίμνες και πιθανώς ωκεανούς, και τώρα ο Άρης αποκαλύπτει τα μυστικά του μέσα από τις αποθέσεις χλωριούχων αλάτων», έγραψε η ESA. «Αυτές οι αποθέσεις, απομεινάρια αρχαίων υδάτινων σωμάτων, θα μπορούσαν να υποδεικνύουν κατοικήσιμες ζώνες από δισεκατομμύρια χρόνια πριν» προσθέτει.

Οι διαστημικές φωτογραφίες, όπως σημειώνει η New York Post, αποτελούν μέρος μιας μελέτης που χαρτογράφησε σχεδόν 1.000 από τις αποθέσεις αλατιού στον αγαπημένο πλανήτη του Έλον Μασκ.

Αν και το μέγεθος του χαμογελαστού προσώπου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, το εύρος για όλες τις φωτογραφίες είναι μεταξύ 300 μέτρων και 3 χλμ, σημειώνει η έκθεση στο Scientific Data.

Ο επιστήμονας της ESA, Βάλεντιν Μπίκελ ανέφερε ότι η παρουσία των αποθέσεων αλατιού, λόγω της διαλυτότητάς τους στο νερό, «είναι δείκτες για το πρώιμο υδατικό παρελθόν του Άρη και θα μπορούσαν να υποδείξουν την τελευταία φορά που μια περιοχή καλύφθηκε από νερό».

«Τα νέα δεδομένα βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση της κατανομής του νερού στον πρώιμο Άρη, καθώς και στο να αποκτήσουμε μια εικόνα για το κλίμα και την κατοικησιμότητά του στο παρελθόν», δήλωσε.

Πιθανότατα, οι αποθέσεις αλατιού είχαν σχηματιστεί από μια «ρηχή λίμνη νερού ή άλμης» που είχε εξατμιστεί στο φως του ήλιου, σύμφωνα με τον Valentin.

«Μερικές φορές, τα αποθέματα αλατιού στον Άρη φαίνεται να σου ανταποδίδουν το χαμόγελο», πρόσθεσε η ESA.