Το Ράλλυ Ακρόπολις, γνωστό και ως «Ράλλυ των Θεών», είναι ένας από τους πιο φημισμένους και απαιτητικούς αγώνες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ (WRC). Με ιστορία που ξεκινά από το 1951, το Ράλλυ Ακρόπολις έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο σκληρούς αγώνες στον κόσμο, προσελκύοντας κορυφαίους οδηγούς και ομάδες από όλο τον πλανήτη. Η φετινή διοργάνωση του 2024 δεν αποτελεί εξαίρεση, φέρνοντας νέες προκλήσεις και ενθουσιασμό στο άθλημα.

ραλι φιλανδια

Από την αρχή έως σήμερα

Το Ράλλυ Ακρόπολις ξεκίνησε ως ένας μαραθώνιος 800 χιλιομέτρων (σήμερα αποτελείται από 303,23 αγωνιστικά χιλιόμετρα). Οι ειδικές διαδρομές του, που περνούν μέσα από τα πανέμορφα αλλά και σκληρά τοπία της ελληνικής υπαίθρου, απαιτούν από τους αγωνιζόμενους έναν μοναδικό συνδυασμό αντοχής, ταχύτητας και τεχνικής ικανότητας. Τα πετρώδη μονοπάτια, οι απότομες στροφές και οι δύσβατες διαδρομές καθιστούν το Ράλλυ Ακρόπολις έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες στο κάλενταρ του WRC.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990, το Ράλλυ Ακρόπολις έγινε ακόμα πιο δημοφιλές, καθώς συμμετείχαν σε αυτό μερικοί από τους μεγαλύτερους θρύλους του αθλήματος, όπως οι Juha Kankkunen, Carlos Sainz και Colin McRae. Το Ράλλυ Ακρόπολης αποτέλεσε το πεδίο μάχης, όπου γεννήθηκαν μύθοι και διαμορφώθηκαν καριέρες.

Το 2024 το «Ράλλυ των Θεών» επιστρέφει για να γράψει άλλο ένα κεφάλαιο στην πλούσια ιστορία του.

ραλι φιλανδια

Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Νέες προκλήσεις και υψηλές προσδοκίες

Η διοργάνωση του 2024 φέρνει και πάλι την ένταση και τον ενθουσιασμό στους λάτρεις του ράλλυ. Οι ειδικές διαδρομές έχουν ανανεωθεί, με στόχο να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις στους αγωνιζόμενους.

Φέτος, οι συμμετοχές είναι πολλές με 72 πληρώματα από 31 χώρες, αναμεσά τους, φυσικά, και όλοι οι διεκδικητές των φετινών τίτλων. Οι οδηγοί θα περάσουν από τη ράμπα της εκκίνησης στη Λαμία την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, για να αναμετρηθούν τις επόμενες τρεις ημέρες σε έναν αγώνα 15 ειδικών διαδρομών συνολικού μήκους 305 χιλιομέτρων. Η πρώτη αγωνιστική μέρα την Παρασκευή 6/9 κινείται στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας με θρυλικές ειδικές διαδρομές όπως η Άνω Παύλιανη, η Δάφνη και ο Ταρζάν. Η δεύτερη αγωνιστική μέρα ξεκινά από τη Λαμία και κατευθύνεται προς Λουτράκι με ειδικές διαδρομές όπως Ρεγγίνι, Θήβα, Άγιοι Θεόδωροι και Λουτράκι. Η μέρα θα ολοκληρωθεί με την EKO Super Special Stage στο ΣΕΑ Σείριου. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν ακόμα δυο διαδρομές σε Οινοχώρι και Ελευθεροχώρι, που θα γίνουν εις διπλούν, με τη δεύτερη ως Power Stage.

Junior WRC: Το μέλλον του Ράλλυ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για φέτος παρουσιάζει η κατηγορία του Πρωταθλήματος Νέων (JWRC), το οποίο θεωρείται η «ακαδημία» του WRC. Εδώ είναι το σημείο εκκίνησης για τους μελλοντικούς αστέρες του ράλλυ, με νεαρούς οδηγούς να ανταγωνίζονται για την αναγνώριση και την εμπειρία που μπορεί να τους οδηγήσει στην κορυφή του αθλήματος.

Το JWRC είναι μια πλατφόρμα για νέους οδηγούς ηλικίας έως 29 ετών, που τους δίνει την ευκαιρία να αποδείξουν τις ικανότητές τους και να προετοιμαστούν για το επόμενο βήμα στο WRC. Για τη διοργάνωση του 2024, ένας από τους νεότερους και πιο υποσχόμενους οδηγούς είναι ο 18χρονος Πολωνός Hubert Laskowski. Ο Laskowski θα αγωνιστεί με ένα Ford Fiesta Rally3, μια επιλογή που δείχνει την επιμονή και τη θέλησή του να πετύχει σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς αγώνες του πλανήτη.

ραλι φιλανδια

Ο Hubert Laskowski είναι ένα όνομα που θα ακούγεται συχνά τα επόμενα χρόνια στον χώρο του ράλλυ. Με την παρουσία του στο JWRC αποδεικνύει ότι η νέα γενιά οδηγών έχει πολύ ταλέντο και πάθος. Το Ford Fiesta Rally3 που θα οδηγήσει είναι ένα ισχυρό και ευέλικτο όχημα, ιδανικό για την κατηγορία των νέων, που συνδυάζει δύναμη και αξιοπιστία, χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την επιτυχία στο Ράλλυ Ακρόπολις.

Η συμμετοχή του Laskowski στο JWRC σε συνδυασμό με την εμπειρία του να αντιμετωπίζει τις σκληρές συνθήκες του «Ράλλυ Ακρόπολις» αποτελεί ένα τεστ αντοχής και δεξιοτήτων. Οι απαιτητικές συνθήκες, που θα αντιμετωπίσει, είναι μια αληθινή πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία να αποδείξει την αξία του.

ραλι φιλανδια

Στους νεαρούς οδηγούς ποντάρει με τη φετινή της συμμετοχή στο Ράλλυ και η ομάδα της M-Sport Ford. Σκοπός όλων στο φετινό EKO Ράλλυ Ακρόπολις είναι από τη μία ο τερματισμός και από την άλλη οι ταχύτεροι δυνατοί χρόνοι στις Ειδικές Διαδρομές.

Η αντιμετώπιση των απαιτητικών συνθηκών και η σημασία της σωστής προετοιμασίας

Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι γνωστό για τις σκληρές συνθήκες που επιβάλλει στους αγωνιζόμενους, με τις πετρώδεις διαδρομές και τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες να απαιτούν από τα οχήματα και τους οδηγούς έναν συνδυασμό αντοχής, αξιοπιστίας και δυναμισμού. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται χαραγμένα στο DNA της CYCLON.

Τα λιπαντικά CYCLON είναι συνώνυμα με την υψηλή ποιότητα και την τεχνολογία αιχμής με παρουσία σε 60+ χώρες. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, παρέχει προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγωνιζομένων, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία και την απόδοση των οχημάτων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Είτε πρόκειται για τον καυτό ήλιο είτε για τις ξαφνικές καταιγίδες που μπορούν να μετατρέψουν τις διαδρομές σε λασπωμένες παγίδες, η CYCLON προσφέρει τη σιγουριά που χρειάζονται οι αγωνιζόμενοι για να πετύχουν.

ραλι φιλανδια

Η σχέση της CYCLON με το Ράλλυ Ακρόπολις ξεκίνησε το 1987, όταν το εμβληματικό δίδυμο των “Jigger”- Κώστα Στεφανή πρωταγωνιστούσε στον φημισμένο αγώνα του WRC, με αποκορύφωμα τον τερματισμό στην πρώτη δεκάδα και την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πληρωμάτων επί 5 συναπτά έτη (1988-1992).

Φέτος, η CYCLON θα βρεθεί ξανά στις ειδικές διαδρομές του «Ράλλυ Ακρόπολις», ως χορηγός ενός από τα ανερχόμενα ταλέντα της παγκόσμιας σκηνής του WRC, του 18χρονου Hubert Laskowski, ο οποίος έχει ήδη συμμετάσχει σε 34 ράλλυ, από το 2019.

ραλι φιλανδια

Το Ράλλυ Ακρόπολις 2024 αναμένεται να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές διοργανώσεις στην ιστορία του αθλήματος. Με νέες προκλήσεις, ανανεωμένες διαδρομές και τη συμμετοχή νεαρών αστέρων όπως ο Hubert Laskowski, ο αγώνας αυτός θα αποτελέσει έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην ιστορία του WRC. Η αντιμετώπιση των απαιτητικών συνθηκών του ράλλυ και η προετοιμασία των οχημάτων για αυτές είναι ζωτικής σημασίας· και εδώ είναι που η CYCLON έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο, προσφέροντας την αξιοπιστία και την απόδοση που χρειάζονται οι αγωνιζόμενοι, για να επιτύχουν στους πιο σκληρούς αγώνες του κόσμου.