Ο όγκος της πληροφορίας στα καινούργια αυτοκίνητα είναι τεράστιος και αρκετές φορές όταν αναβοσβήνουν τα λαμπάκια στο ταμπλό, επικρατεί ένα είδος σύγχυσης. Δεν υπάρχει όμως λόγος για περιττά άγχη, καθώς για όλα υπάρχει εξήγηση και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε παρακάτω.
Στόχος η ενημέρωση του οδηγού
Οι προειδοποιητικές λυχνίες διαφέρουν από όχημα σε όχημα, σε ότι αφορά την εικόνα τους, την συχνότητα ή μη αναλαμπής τους, το χρώμα τους και την σημασία τους. Υπάρχουν ενδείξεις κοινές για όλα τα οχήματα ή πανομοιότυπες και με μικρές διαφορές για την ίδια πληροφόρηση.
Το χρώμα έχει και αυτό την σημασία του και κατά γενική ομολογία ένα μπλε ή πράσινο χρώμα δεν υποδηλώνει βλάβη, αλλά πληροφόρηση. Κίτρινο ή πορτοκαλί σημαίνει ότι κάτι πρέπει να επισκευαστεί σύντομα, ενώ με κόκκινο υποδεικνύεται κάποιο δυνητικά σοβαρό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Αντίστοιχα, όταν μία ένδειξη αναβοσβήνει ή παραμένει σταθερή υποδεικνύει διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν πλήθος από οθόνες και πληροφορίες και ειδικά τα πιο ακριβά μοντέλα προσφέρουν αναλυτική πληροφόρηση με κάθε λεπτομέρεια, σε κάθε περίπτωση.
Ωστόσο, όταν δείτε ένα λαμπάκι να ανάβει, ανεξαρτήτως χρώματος (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή μπλε) και συμβόλου, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.
Ποια είναι τα πιο συχνά λαμπάκια που ανάβουν;
Μία από τις φωτεινές ενδείξεις που τρέμουν όλοι, είναι αυτή του κινητήρα. Υποδηλώνει πολλά, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό.
Μπορεί να έχει προκύψει ένα πρόβλημα σε αισθητήρα, βαλβίδα, μπεκ ή οτιδήποτε άλλο. Μία επίσκεψη στο συνεργείο σας, όπου ο μηχανικός θα διαπιστώσει τη σοβαρότητα του θέματος, είναι πάντα χρήσιμη.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην ένδειξη για την ποσότητα του λαδιού (όταν π.χ. είναι χαμηλή η στάθμη). Όπως επίσης και για την φθορά στο σύστημα πέδησης (δίσκοι ή τακάκια), για το χειρόφρενο, για το ABS, ASR/ESP και το δυναμό ή την μπαταρία.
Επιπλέον, σημαντικές ενδείξεις είναι αυτές για τη θερμοκρασία του κινητήρα, του φίλτρου μικροσωματιδίων, του υδραυλικού τιμονιού, του αντιψυκτικού, για τις ζώνες ασφαλείας, τους αερόσακους, το νερό στο δοχείο υαλοκαθαριστήρων, για τις πόρτες, τα φώτα ομίχλης κ.α.
Τέλος, για το λαμπάκι του ρεζερβουάρ, θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να σας πούμε κάτι παραπάνω, είναι γνωστό και μη εξαιρετέο.